Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Görme Engelliler İçin Telefon Önerileri

Görme Engelliler İçin Telefon Önerileri

Gözün yaşam için ne kadar önemli bir duyu organı olduğunu biliyoruz. Tabii ki diğer bütün uzuvlar gibi. Göremeyince yalnızca sesle ve dokunarak iletişim kurmaya çalışırız. Görme engellilerin hayatta karşılaştığı birçok zorluk var. Neyse ki teknoloji çağında yaşıyoruz. Dolayısıyla bütün bu engeller birer birer ortadan kaldırılmaya başlıyor. Teknoloji görme engellilere ne vadediyor? Teknoloji sayesinde hayatları biraz daha kolaylaşıyor mu? Görme engelliler için telefon seçeneklerini sizin için araştırdık.

İletişimin bu çağda en önemli bir unsur olduğunu varsayarsak teknoloji tam da buna çözüm üretmeye çalışıyor. Görme engelliler için telefonlar üretilip geliştiriliyor. Onların yaşamlarını daha da kolaylaştıracak bir araç bu. Bu yazıda görme engelliler için tasarlanmış telefonları inceleyeceğiz.

 

gorme-engelliler-icin-telefon-1

Görme Engelliler İçin Telefon Modelleri 

B-Touch

İlk tasarım ürünü B- Touch ile başlayalım. Bazen bazı tasarımların çevreyi koruduğunu düşünürüz. Bazen de hem tasarım hem de çevreyi koruma özelliğinin yanında  engellilerin hayatını kolaylaştıran telefonlar da vardır. B-Touch böyle bir telefondur. 

Bu cihaz Zhenwei You tarafından geliştirilmiş. Ve görme engelli kişilerin yaşamlarını daha kolay hale getirmek için tasarlanmış.

Bu cihaz, tasarımcı Jinway Yu’nın tasarımıyla oluşturulmuş. Üzerinde görme engellilerin kullandığı alfabe bulunan telefon hem şık hem de işlevsel. Ana ekran Braille yani görme engelliler için geliştirilmiş kabarık ve dokunmatik ekrandır. Ses aktivasyon sistemi ve diğer kullanıcılarla etkileşimi en iyi şekilde sağlamak için geliştirilmiş yazılımı vardır. 

Bunun yanı sıra bu cihazla görme engelliler kolay bir şekilde yönlerini de bulabilecekler. Çünkü geliştirilmiş navigasyon sistemiyle yolları tespit etmek daha kolay olacaktır. Aynı zamanda kitap okuyucu ve nesne algılayıcı özellikleri de bulunuyor. Bu özellik okula giden çocuklar için büyük avantaj sağlayacaktır. Cihazı metnin üzerine indirince metni algılayıp görme engellilerin diline çeviriyor ya da sesli bir şekilde okuyor. 

Sens

Bu cihaz Takumi Yoshida tarafından tasarlanmış. Bu çok ilginç bir telefon çünkü telefonun ekranı yok. Biraz telsiz gibi. Bu cihaz yalnızca görme engellilere için değil yaşlılar için de çok uygun. 

Cihazda ekran olmayınca çoğu kişi e nasıl kullanılacak diye soracaktır. Ses ile çalışıyor. Bir mesaj göndermek, birini aramak istediğinizde tuşlara basıp ses ile komut veriyorsunuz. Ve sonra algılanan ses ile cihaz aldığı komutu yerine getiriyor. Mesaj geldiğinde ya da telefon çaldığında hem titreşim oluyor hem de ışık yanıyor. Hem yaşlılar hem görme engelliler için harika bir tasarım.

Owasys 22C

Ekranı olmayan yalnızca üzerindeki tuşlar ile kullanılabilen cihazlara bir örnek de Owasys 22C. Bu cihaz da Sens gibi ilginç bir tasarıma sahip. İşlem yapmak istediğimizde elimi götürebileceğimiz bir ekranı yok. Çünkü üzerindeki çeşitli tuşlarla istediğiniz işlemi yapabiliyorsunuz. 

Owasys ses aktivasyon sistemi ile çalışıyor. Tuşlara bastığınızda sizi yönelmek istediğiniz menüye aktarıyor. İki dil seçeneği bulunuyor. İngilizce ve İspanyolca olarak kullanabiliyorsunuz. Bu cihazda her şeyi konuşarak hallediyorsunuz. Bip sesini duyduktan sonra mesaj iletiyorsunuz. Biri sizi aradığında kimin aradığını söyleyerek telefon çalıyor. Hem titreşim hem de ses içeriyor. Ek olarak ışıklı sensörleri de var.

Cihaz şarj konusunda da gayet avantajlı bir konumda. Bir kez şarja taktıktan sonra yaklaşık iki yüz elli saat kullanabiliyor. Sekiz saat aralıksız telefonda konuşabilirsiniz.

SMARTVISION 2

Dokunmatik ekranlı standart telefonlar genellikle görenlerin ihtiyaçlarına göre tasarlanıyor. Ama görmeyenin bu tür durumlarda telefonla acil yardım alabilmesi mümkün değil. Bu yüzden ekran dokunmatik olsa bile ancak bir tuş takımı ya da fiziksel olan bir özel butona ihtiyaç vardır. Bu telefon görme engellilerin bu ihtiyacını en iyi ve hızlı şekilde karşılıyor.
Fiziksel tuş takımı sayesinde ekrana dokunmadan bütün işlerini halledebiliyor. Cihazda Renk tanıma ve renk bulma fonksiyonları vardır. Bir dokümanın resmini çekip anında okuyabilen OCR yazılımı var.  Bu günlük hayatta ve evde en temel ihtiyaçlardan . 

Bunun yanı sıra örme engellilerin sesli not alabilmelerini sağlayan Daisy formatında ses kaydı yapabilen tam erişilebilir Daisy kayıt programı vardır. Gene aynı şekilde onlar için özel üretilen bir başka özellik daha var.  Daisy sayesinde kitapları satır satır cümle cümle sayfa sayfa dinleyebilecekleri Daisy çalar içine konulmuştur. 

Böylelikle görme engelliler sesli kitaplarını neredeyse görenler gibi okuyabiliyor. Ortamda ışık var mı yok mu, ışık ne taraftan geliyor gibi ihtiyaçlarını karşılayacak ışık seviyesi ölçer ve tespit özelliği de bu cihazın içinde mevcuttur. Bu ışık seviyesine göre ses sinyali ve ışık miktarını söyler.

LG LF1300

LG piyasaya birçok ürün sürdü. Bunlardan biri de görme engelliler için olan bu modeli.

Lg’nin bu modelinde görme engellilerin de yaşamlarını kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış. Yani doğrudan onlar için yapılan bir tasarım değil aslında. Cihazda yüksek oranda ses algılama özelliği vardır. Çünkü tüm kullanım süreci bu ses aktivasyonu sayesinde oluyor. Cihaza herhangi bir komut verdiğinizde onu gerçekleştiriyor. 

Yalnızca bununla kalmıyor tabi, başka özellikleri de var. Sesli kitap özelliği sayesinde görme engelli kişiler cihazı kullanırken istediği kitabı indirip dinleyebilirler. Cihazın sesli kitap indirme uygulamasının yanında başka şekilde de kitap indirebiliyorsunuz. Ayrıca yetersiz hafıza durumunda ek hafıza kartlarını takma seçeneği de vardır.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle