Yolcu360 Blog

Gönen Gezi Rehberi

Balıkesir Gönen’de ne yenir, Gönen’de gezilecek yerler nereleri, Gönen gezi rehberi..Gönen araç kiralama seçenekleri neler…

Gönen Gezi Rehberi

Gönen, Marmara Bölgesi’nin güneyinde, Balıkesir ilinin kuzeyinde bir ilçe. Bu ilçe, kaplıcaları ile meşhur. Son sayımlara göre yaklaşık yetmiş bin kişilik nüfusu olan ilçenin tarihi ise M. Ö. 14. yüzyıl dolaylarına kadar ilerliyor. O tarihlerde bir köy olarak kurulan Gönen, zaman içinde farklı medeniyetlerin himayesi altında büyüyor. 1980’lerden sonra tarım ve hayvancılığa dayalı sanayileşme hareketi ile oldukça hızlı gelişirken, ününü yüzyıllardır bünyesinde barındırdığı kaplıcalara borçlu.

Balıkesir Havaalanları ile Gönen Arası Ulaşım

Balıkesir’de bulunan Balıkesir Merkez Havalimanı ile Gönen arası 90 kilometre. Ve bu yolculuk yaklaşık olarak bir buçuk saat sürüyor. Balıkesir Koca Seyit Havalimanı ile Gönen arası ise yaklaşık 120 kilometre ve 2 saate yakın bir sürede katedilebiliyor.

Bunlara ek olarak Bandırma’nın merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Gönen’e, Marmara Denizinin farklı noktalarından kalkan feribot ve diğer deniz araçları ile Bandırma üzerinden ulaşmak da mümkün.

Gönen’in Nesi Meşhur?

Gönen en çok kaplıcaları ve “şifalı su”yu ile meşhur. Bu ünü, çevrede yapılan kazılarda ortaya çıkan mozaiklerde de görüldüğü üzre, yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip.

Gönen’de Ne Yenir?

Balıkesir mutfağının lezzetlerinden payını alan Gönen’de ilk önerilerimizden biri, Her ne kadar Gönen ilçesine has olmasa da, Bigadiç güveci oluyor. Bigadiç güvecinin ana özelliği oğlak etinden yapılıyor olması. Aynı zamanda, biber, domates ve kaynamış kemik suyu da malzemeler arasında. Ardından, ekmek, tavuk suyu, haşlanmış tavuk, maydanoz ve tereyağı ile hazırlanan tiriti önerilerimiz arasında. Sonrasında yine kuzu ya da oğlak eti ile hazırlanan ve pek çok malzeme ile yapılan surayı da hatırlatalım. Tavuklu mantı olarak da bilinen Balıkesir mantısı, saçaklı mantı, börülce gibi lezzetleri de tatmak isteyebilirsiniz.

Balıkesir Gönen

Tatlılardan bahsedecek olursak, hazırlaması oldukça zahmetli olan ama lezzeti ile bu zahmete değen Balıkesir kaymaklısını ilk olarak önerelim. Fiyonk şeklinde hazırlanıp yağda kızartılan ve sonrasında üzerine şerbet dökülen mafiş tatlısını, ve Balıkesir’in en ünlüsünü, höşmerimi de unutmayalım.

Gönenli Ünlüler

Türk edebiyatının ünlü ismi Ömer Seyfettin Gönenlidir.

Balıkesir Gönen

Gönen’deki Alışveriş Merkezleri

Gönen’in alışveriş merkezlerinden bahsedeceğimiz zaman iki tanesi ön plana çıkıyor; On Numara Alışveriş Merkezi ve Liman Alışveriş Merkezi.

Gönen’de Gezilecek Yerler

Öncelikle, Gönen Mozaik Müzesi’ni gezmeniz tavsiye olunur. Bu müze Gönen Termal Tesisleri yanında bulunuyor ve Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden mozaikler barındırıyor. Sonra,  Gönen’in Gönen yapan kaplıcaları görmenizi tavsiye ederiz. Özellikle Gönen Ekşidere Dağ Ilıcası bunlar arasında en önemlileri. Burası Gönen’in 15 kilometre güneyindeki Deliçal Dağı’nın yakınlarında, Ekşidere Köyü’nün birkaç kilometre uzağında bulunuyor. Buradaki “şifalı su”yun İzmir Hıfzısıhha Enstitüsü’nn ve İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalarca kireçlenme, sinirsel ve ruhsal hastalıklar, kas ve damar rahatsızlıkları, nörolojik bazı problemler ve daha pek çok sağlıksal probleme iyi geldiği ortaya konmuştur.

 

Yorum ekle