Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Gito Yaylası: Göğe salıncak kuranların rotası

Gito Yaylası: Göğe salıncak kuranların rotası

Karadeniz yaylalarındaki turumuzun bu seferki durağı Gito Yaylası. Sizi göğe çıkaran salıncağı ve muhteşem manzaralarıyla bu eşsiz noktayı yazarımız Elif Omput sizin için gezdi gördü ve kaleme aldı. İşte Karadeniz ruhunu size hissettirecek bir seyahat noktası: Gito Yaylası…

Bazen özellikle büyük şehirler de yürürken birden durup etrafınızdaki hızla akıp giden insan yığınına hiç baktınız mı? Bakıp nefes alamadığınız kocaman bir yalnızlık içine düştüğünüzü hissettiniz mi? Bunları nerden mi biliyorum çünkü ben yaşadım. Büyük şehirler kendinizi bazen hiçmişsiniz gibi hissettirir. Gel gelelim nefes olayına eğer bir yer sizi boğuyorsa açık hava en iyisidir. Ülkemizin her yeri mis gibi toprak kokusu, huzur kokusudur; sadece doğru yerde solumalı.

Size şimdi bulutların diyarı Çamlıhemşin’de bulunan Gito Yaylası’nı anlatacağım. Gito Yaylası çokça nazlı bir yayladır. Onu açık havada tek seferde gören olursa o kişi bilsin ki Karadeniz deyimi ile çok ballıdır.

Gito Yaylası’na nasıl gidilir?

Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı GİTO bazı yerlerde ( kito ) olarak geçer aynı yerdir. Yürümeyi sevenler Çat köyünden yürüyerek çıkarlar. Gito yaylası Ardeşen’den fırtına vadisini takip ederek Çamlıhemşin ilçe merkezinde ikiye ayrılan yolda sağ yönden devam ediyoruz. Bu vadiye aşık olmamak ne mümkün şenyuva köyünü zilkaleyi ardınızda bırakıyorsunuz.

Yol boyunca ilerledikten sonra sağa ayrılan bir tabela sizi GİTO yaylasına götürüyor. Yol sapağından yayla 19 kilometre ama öyle 20 dakikaya çıkacağınızı sanmayın bozuk toprak taşlı ve bol virajlı bir yol sizi bekliyor. Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren yolun her iki tarafında da gökyüzüne doğru uzanın kara çamlar sizi kalbinizden vuruyor.  Zorlu bir tırmanıştan sonra Kaçkarların yaz kış karlı olan manzarasına şahit oluyorsunuz. Sonunda bulutların diyarı Gito Yaylası’ndasınız.

Kampçılar için ideal bir nokta

Yaylada çok fazla hane yok sayı aşağı yukarı 50 civarı insanlar geçimlerini hayvancılıkla sağlıyorlar. Yaylada kamp atabilir veyahut  yaylada bulunan pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Pansiyonlarda kalacaksanız müsaitlik sormanızı tavsiye ederim.

Yaylaya herhangi bir toplu taşıma bulunmamaktadır;  Rize veya Trabzon’dan Yolcu360 ile uygun fiyata araç kiralayabilirsiniz. Trabzon Havalimanı araç kiralama ya da Rize araç kiralama seçeneklerini göz önünde bulundurun.  Yayla mayıs ayının ortalarında ulaşıma açılıp eylül ortalarına kadar açık kalır.

Gito da birkaç huzurlu bol oksijenli gün ömrünüze baya katkı da bulunur. Sevgi doğa ve birlikle kalın. Gezginkz der ki ; Doğa İle Kalın, Doğa Da Kalın

Yorum ekle