Yolcu360 Blog
fren-diski-nedir-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Fren Diski Nedir? Ne Zaman Değiştirilir?

Fren Diski Nedir? Ne Zaman Değiştirilir?

Fren diski araçtaki güvenliğinizi sağlayan en önemli parçadır. Kusursuz bir yolculuk ve konforlu bir yol tutuşu için fren diski hakkında bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz. Fren diski nedir ve ne zaman değiştirilir?

Fren Diski 

fren-diski-nedir-22

Bu parça, aracınızın en önemli parçalarından biridir. Peki bu fren diski nedir? Fren diski ne işe yarar? Yakından inceleyelim.

Araçlardaki fren sistemini kontrol eden önemli bir bölümdür. Fren anında, fren pedalı ve lastikler arasında bağlantı kuran bir sistemdir. Fren balatası ile karşılıklı çalışan bu sistem aracın durmasını sağlar. 

Frene bastığınız an fren diski devreye girer. Aracın sağa sola kaymasını engelleyerek, tam rotasında yavaşlamasını sağlar. Fren balataları, fren disklerine sürtünerek yavaşlama gerçekleşir. 

Fren Diski Önemi

Araba kullanırken en çok gaz ve frenle temas halindeyizdir. Bu yüzden de fren aksanları arabalarda en çok yıpranan ve hasar gören kısımdır. 

Güvenlik hemen her alanda önemlidir. Özellikle trafikteyken güvenlik her şeyden önce gelir. Bundan dolayı fren disklerinin kontrolünü ihmal etmemeliyiz.

Sürüş güvenliği açısından tehlikelere yol açabilir. Disk ayarları değişen araçlar, sağa sola savrulur ve her şey bir anda kontrolden çıkabilir. Fren diski bu açıdan oldukça önemlidir. 

Fren Diski Değişimi

fren-diski-nedir-2

Diskler, balatalarla bağlantılı bir sistem olduğu için balata ömrü önemlidir. Aslında balatalara oranla daha uzun ömürlü olduğu söylenir. 

Fren diski değişimi için birtakım etkenler vardır. Bunlardan biri sizin aracınızı kullanma süreniz olmakla birlikte bir diğeri ise sürüş şeklinizdir. 

Eğer aracınızı yumuşak ve standart bir şekilde kullanıyorsanız fren diskleriniz ömrü uzar. Örneğin bu gibi durumlarda 60.000 ile 70.000 km’de değişim yapabilirsiniz. 

Fakat daha zor ve sert bir sürüş kullanımınız varsa o zaman disklerinizde hasar meydana gelecektir. Kendinizi tehlikeye atmamak için daha sık fren değişimi kontrolüne gidebilirsiniz. 

Fren Diski Hangi Durumlarda Değişir?

Araçlar yağ değişiminden, akü yenilemeye pek çok konuda bizi uyarır. İkaz ışıkları, alarmlar aracınızın yardıma ihtiyacı olduğunu gösterir. 

Aynı zamanda aracınız fren diski değişimine de ihtiyaç olduğunu sizlere söyler. Birtakım ses ve performans düşüklükleri ile ufak ufak haber gönderir. Bakalım bize yolladığı diğer ipuçları nelermiş?

  • Titreyen Tekerlek Sorunu

Fren pedalı ayağımızın altındaki hassas terazimizdir. Eğer ona kulak

verirseniz size yol gösterecektir. Şöyle ki: Siz frene bastığınız an bir titreşim meydana geliyorsa fren diski değişim zamanı gelmiştir. 

Bu durum disk ile pedal arasındaki bağlantının artık sağlanamadığını gösterir. Özellikle şehirler arası yolculukta ya da hızının yüksekken bu titreşimi hissedersiniz. 

  • Durma Süresinde Artış

Aracınızı aldığınız ilk andan itibaren bazı şeyler eskir. Bunlar içerisinde

zamanla aşınan frenler de vardır. 

Kırmızı ışıkta ya da yaya geçidinde geçmişe oranla aracınız daha geç duruyorsa bu bir ikazdır. Size fren disk değişim zamanının geldiğine işarettir. 

  • Frenlerden Gelen Gürültü

Fren disk değişiminin geldiğini gösteren en önemli işaret gürültülü frenlerdir. Duyduğunuz bu ses fren diskindeki herhangi bir eğilme ya da bükülme sonucu ortaya çıkar. 

Bu durumda bir an önce servise gidip gerekli tamiri yaptırmalısınız. 

  • Oluklu Fren Diski

Fren diski üzerinde oluşan oluklar zaman alsa da değişimin önemli bir işaretidir. Disklerin, fren balataları ile teması kenarlarında oluklar oluşmasına sebep olur. 

Disk Tamiri

fren-diski-nedir

Elbette fren diski tamiri için uzmanlara başvurmak en iyisidir. Fakat yeterli malzemeye sahipseniz fren diski tamirini kendiniz de gerçekleştirebilirsiniz. Size adım adım yapmanız gerekenleri söylüyoruz. 

  1. Tamire başlamadan önce eldiven giyin. Sizin sağlığınız ve güvenliğiniz  her şeyden önemlidir. 
  2. Jantlar üzerindeki bijonları yavaşça gevşetmelisiniz. 
  3. Kriko yardımıyla aracınızı lastiği çıkaracak kadar kaldırabilirsiniz. 
  4. Lastiği yerinden çıkarın. Fren balatalarını diske bağlayan kaliperin arkasındaki somunları çıkarın. İki adet olan bu somunlar için uygun lokma anahtarını kullanın. 
  5. Daha sonra diski tutmaya yarayan vidaları da sökün. 
  6. Fren diskini çıkarmak sizi zorlayabilir. Bu yüzden çekiç yardımıyla vurabilirsiniz. 
  7. Şimdi yeni fren disklerini yerine yerleştirin. Ardından cıvatalarını iyice sıkın. 
  8. Fren kaliperini ve balataları tıpkı çıkardığınız gibi yerine takın. 
  9. Son olarak tekerleği takın ve bijonları iyice sıkın. İşte hepsi bu kadar!

Fren Diski Fiyatları

Aracın marka ve modeline göre fren diski fiyatları değişiklik gösterir. 

Fakat ortalama fiyatları 100 TL ile 3.000 TL arasında oluyor. Fiyat skalası oldukça geniş olduğundan fren diski değişimi yaptırmadan önce bilgi almanızda fayda var.

Tüm bakımları titizlikle tamamlanmış bir kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle