Yolcu360 Blog
ford-metaverse-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Ford Metaverse: Türkiye’nin İlk Dijital Otomotiv Stüdyosu

Ford Metaverse: Türkiye’nin İlk Dijital Otomotiv Stüdyosu

Araba sektörü de dijital dünyanın nimetlerden nasibini alıyor. Artık yavaş yavaş eski usulleri bırakıp daha yenilikçi yöntemler deniyorlar. Bu yazıda ele alacağımız konu ise yeni açılan Ford Metaverse Galerisi. Galeri Türkiye’de açılan ilk Metaverse galerisi. Ayrıntıları beraber incelemeden önce kısaca Metaverse nedir ele alalım.

ford-metaverse.jpg

Metaverse Nedir?

İngilizce “meta” ve “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşan Metaverse kavramı, Türkçede “sanal evren” veya “öte evren” olarak biliniyor. Bu kavramın gündemimize girmesi hiç de öyle yeni değil yani. 1992’de Neal Stephenson’un cyberpunk türündeki “Snow Crash” romanında adı geçen kavram, romanda insanların sanal gerçeklik gözlüğü ve fiber optik ağı kullanılarak eriştikleri dijital bir alanı tanımlıyordu. Kripto para dünyası ise bu kavramı başka bir boyuta taşıdı ve ona yeni bir anlam kazandırdı.

Sıkça duymaya başladığımız Metaverse kavramı kripto para dünyası ile yeni bir boyuta taşınmış olsa da aslında kökeni çok daha eskilere dayanıyor. Örneğin, 2003 yılında piyasaya sürülen Second Life oyunu insanların sanal dünyada kendi avatarları ile var oldukları ikinci bir dünya niteliğindeydi ve 2013 yılında bir milyondan fazla kullanıcıya erişmişti. Second Life bu özelliği ile ilk Metaverse oyunu olarak tanımlanıyor. Günümüzde bunun gibi oyunlar blockchain üzerinde çok daha gelişmiş bir yapıya erişerek kripto paraların da desteği ile kendi içlerinde bir dünya ve finansal yapı sunuyor.

Ford Metaverse

Metaverse teknolojisi artık birçok sektöre sızmayı başardı. Bunlardan biri de tabii ki olmazsa olamazımız ulaşım sektöründen arabalar. Ford’un  bu noktada attığı ilk adım sektörde geride kalanlarında olduğu yerde kalacakları anlamına gelmiyor. Daha hızlı bir rekabet ortamı oluşacak. Ford’un Metaverse Dijital Stüdyosu Ford’un otomotiv dünyasında önemli adım atmıştı. Ford otomobiller artık Metaverse üzerinden de ulaşılabilir olacak.

ford-metaverse-3.jpeg

2020 yılında “Ford Dijital Stüdyo” isimli bir hizmeti hayata geçirmişti. Ford’un kullanıcıları, bu platform üzerinden satın almak istedikleri otomobilleri bilgisayarlarının başından inceleyebiliyor, tüm bilgilere ulaşabiliyorlardı. Dijital olarak yapılabilecek birçok şeyi kapsayan bu teknoloji zamanla değişime uğradı, gelişti ve başka bir boyuta geldi. Şimdiye değin Dijital Stüdyo olarak işletilen bu stüdyo tamamen şimdi Metaverse’e taşındı. Bunun birçok farlı açılımı var hem müşteri hem pazarlayıcı için. Çünkü Metaverse sayesinde müşteriler hayallerindeki aracı karşılarında gerçekmişçesine görebiliyorlar. Böylelikle tüketiciler için yepyeni bir deneyim sunulmuş oldu. Gerek markanın teknolojideki öncü rolünü vurgulaması gerekse tasarımı ve içeriğiyle dikkat çeken proje dönüşen otomobil dünyasının geleceğini şimdiden ortaya koyuyor. Dünyanın her yerinden bu teknolojiyi görmek, yeni araç piyasasını takip etmek isteyenler stüdyoya istedikleri yerden bağlanabiliyor. Müşterilere bu konforu sağlaması açısından Ford’un attığı bu adım diğer araba üreticilerini de harekete geçirecek gibi görünüyor.

Metaverse Ford Dijital Studio

Ford, araba sektöründe bir ilk olan bu teknolojiyi dünyanın en popüler Metaverse ekosistemlerinden Decentraland’dan tam 6 parsel satın alarak kurdu. Bu alanda kurulan Metaverse galerisi Ford’un önceki Dijital stüdyosuna da belli noktalardan benzerlik taşıyarak  inşa edilmiş.

Ford’un Metaberse’deki Dijital Stüdyo’sunu ziyaret edenler ilk başta Avrupa’nın en güçlü elektrikli ticari aracı E-Transit ile ikonik Ford Mustang’tan ilham alan elektrikli SUV Mustang Mach E ile karşılaşıyorlar. Ziyaretçiler araçlara dair detalı bilgie dinemk istediklerinde araçların üzerinde yer alan QR Kodlarına tıklıyorlar. Bu sayede aracın AR versiyonlarıyla beraber deyatlı bilgisine de ulaşılabiliyor. Ford Dijital Stüdyo’yu ziyaret edenler ise Ford Tourneo Courier, Ford Kuga ve Ford Puma modellerini detaylı olarak inceleme imkanına da sahip oluyor. Aynı alanda Ford Türkiye’nin sosyal medya ve web sitesi linkleri aracılığıyla da dileyenler şirket hakkında daha ayrıntılı bilgiye ve son gelişmelere ulaşabiliyor. Ayrıca karşılama standında her gün saat 12.00-22.00 saatleri arasında çevrimiçi olarak hazır bulunan müşteri temsilcileriyle doğrudan görüşme de yapabiliyor.

Ford Dijital Stüdyo Metaverse’nin birinci katında ise çeşitli konsept alanları yer alıyor. Araçların performanslarını deneyimleme imkanı sunan “Ford Performans Köşesi”, E-Transit ve Ford şarj istasyonunun bulunduğu hologramlı etkileşim alanı “Ford E Köşesi” bunlardan bazıları. Ford Dijital Stüdyo Metaverse’nin en üst katında ise etkinlikler için bir alan var.

Metaverse Araba

Teknoloji gelişirken de insanların hayatını değiştiriyor. İnsanlar günlük hayatta yapabildikleri her şeyi meta-evrenlerde yaparken daha fazlasını da bulabiliyor. Metaverse araç artık herkesin az çok duyduğu bir şey. Bu yatırım Ntvrk sayesinde kolayca gerçekleşiyor. Ntvrk ise Metaverse evreninde kreasyonları kolayca oluşturmak, paylaşmak, deneyimlemek ve bunlardan para kazanmak için oluşturulmuş bir meta veri deposudur. Sanal arazi ve varlıkların mülkiyeti etrafında inşa edilen oyun, eğitim ve sanal işyerlerine odaklanan Ntvrk en dikkat çeken Metaverse projelerinin başında geliyor. Kendi tokenı olan “Ntvrk” ile alınabilecek şekilde satışa çıkan transport ürünleri büyük ilgi gördü. Dolayısıyla metaverse araç alma uzun zamandır konuşulan bir ütopya olarak görülse de yakın zamanda her alanda gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu araçların sahipleri ürünleri özelleştirebilecekler, oyunlarda kullanabilecekler ve Metaverse evreninde ulaşım sağlayabilecekler. Özetle dünya devi otomobil firmaları birer birer Metaverse evreninde yer almaya başladı bile.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle