Fabrika çıkışlı 2. el araba konusu son zamanlarda gündemde. Peki fabrika çıkışlı ikinci el araba nedir? Fabrika çıkışlı ikinci el araçların artıları ve eskileri nelerdir?
Otomobil sahibi olmak, ehliyet edindikten sonra hemen her kadın ve erkeğin hayali. Bir araç sahibi olmanın verdiği heyecan, çoğu zaman özgürlük duygusu ve ulaşım ihtiyacını konforla karşılıyor olma bilinciyle güçlenir. Günümüzde otomobiller ve diğer araç türlerinin hemen hepsi; hem ihtiyaçtır hem de kişisel motivasyon sağlayan bir ilgi alanıdır. Ayrıca bazen prestije ve kişisel imaja da etkileri olur. Bir otomobil sahibi olmak üzere yola çıktığınızda farklı seçenekleriniz olduğunu keşfedersiniz. Bunlar; araç kiralamak, sıfır araba almak, ikinci el araba almak şeklinde özetlenebilir. Bu üç seçeneğe bir yenisi eklendi: fabrika çıkışlı ikinci el araba almak. Peki, nasıl oluyor da araba hem fabrikadan çıkışlı oluyor hem de ikinci el? Bazı ülkelerde zaten uygulanan ve Türkiye’de yeni başlayan bu trendi biraz araştırdık. İşte detaylar.
İçindekiler
- 1 Fabrika Çıkışlı İkinci El Araba Ne Demek?
- 2 İkinci El Araç Yenileme Nasıl Yapılıyor?
- 3 İkinci El Araç Fabrikada Kaç Günde Yenileniyor?
- 4 Fabrika Çıkışlı İkinci El Araba Nereden Alınır?
- 5 Hangi Araçlar Fabrikada Yenilenebilir?
- 6 Fabrika Çıkışlı İkinci El Araba Almanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
- 7 Türkiye’deki İkinci El Araç Yenileme Fabrikaları
Fabrika Çıkışlı İkinci El Araba Ne Demek?
“Arabamı çok seviyorum ama keşke sınır km olsaydı” diye düşündüğünüz oldu mu? Belki de “arabam çok iyi durumda aslında ama sadece yaşı büyük, yenilense daha on sene kullanırım” diye düşünüyorsunuz. Peki, “yenilenmiş cep telefonu var da yenilenmiş araba niye yok” :))
Kaynakların hızla tükendiği, insan nüfusunun katlanarak arttığı dünyamızda artık sürekli yenisi üretip tüketmek bakış açısından çıkmamız gerek. Var olanı iyileştirerek daha uzun süre konfor ve güvenle kullanmak ya da kullanılmaz halde olanı dönüştürmek giderek çok daha fazla önemli bir hale geliyor. İşte tam da bu nedenle üreticiler, sürdürülebilirlik için yeni fikirler yeni iş geliştirme projeleri üzerinde çalışıyor. Otomotiv alanında sürdürülebilik için de fabrikadan çıkışlı 2. el araç konusu gündemde. Peki, fabrikadan çıkan ikinci el araba ne demek?
Fabrika çıkışlı LPG’li araç kavramına aşina olduk ama fabrika çıkışlı 2. el araba konusu çok yeni bir kavram. Bir motorlu aracın onu üreten firmanın bu amaç için hazırlamış olduğu tesislerinde yenilenerek tekrar kullanıma sunulmasını ifade ediyor. Araç, incelenip testlerden geçiriliyor, gerekli konularda yenilemek sağlanıyor ve tertemiz bir halde kullanıma sunuluyor. Peki, fabrikada araç yenilemede neler yapılıyor?
İkinci El Araç Yenileme Nasıl Yapılıyor?
Son zamanlarda fabrika çıkışlı 2. el araba fiyatı araştıranlar çok. Fabrika çıkışlı ikinci el oto fiyatları elbette marka model ve model yılı ekseninde değişiklik gösterecektir. İkinci el fabrikada yenilenmiş bir araç almak için araştırma yaparken bu araçların hangi işlemlerden geçtiğini de öğrenmek daha önemli.
-
Test Sürüşü
Araç yenileme tesisine geldiğinde ilk işlem, onunla yapılacak test sürüşü oluyor. Bu sürüşte teknisyenler, ilk bakışta tespit ettikleri konuları not alıyor ve sisteme giriyor. Aracın nesi yenilenecek, hangi parçaları değişecek, hangi kısımları detaylı incelenecek konuları için ilk adım bu test sürüşü ile atılıyor.
-
Ekspertiz
Araç yenileme tesisinde test sürüşü yapıldıktan sonra oto ekspertiz yapılıyor. Cihaz yardımıyla net bir veri elde ediliyor. Bu ekspertiz sonucunda da yapılacak işlemler netleşiyor. İki aşamalı bu kontrol, aracın durumunu anlamak açısından çok önemli ve özenle yapılıyor.
-
Mekanik Yenileme
Onarımına karar verilen araç için önce mekanik yenilemesi yapılıyor. Değişmesi gereken parçalar değiştiriliyor. Bazı parçalara bakım yapılıyor. Burada hangi parça değişti, hangisi bakım gördü, gördüğü bakım işlemi nedir, hangi marka parça ile değişim yapıldı gibi detaylar dijital olarak kayıt altına alınıyor.
-
Kaporta Yenileme
Aracın kaportasındaki vuruk, çürük, ezik gibi etkenler için de yenileme sağlanıyor. Yine nelerin nasıl yenilendiği de kaydediliyor.
-
Boyama ve Kozmetik
Yenileme, onarma işlemleri bittikten sonra aracın kozmetik bakımdan yenilenmesi sağlanıyor. Adeta sıfır km bir araç görünümü için ışıltılı, temiz bir işçilik yapılıyor.
-
Kontrol Testleri ve Hijyen
Son bir test ve ekspertiz ile durum analiz ediliyor. Bu son testlerin sonuçları rapora ekleniyor. Aracın tüm bakım, onarım, yenileme işlemelri bititkten sonra hijyen amaçlı bir dezenfeksiyon da sağlanıyor. Aracı alan kişinin sıfır km araç almış hissini yaşaması amaçlanıyor.
Yenileme tesisinden çıkan otomobiller ilgili markanın bayilerinde garantili olarak satışa çıkarılıyor. Kişisel olarak yenileme istenmişse yine garanti veriliyor.
İkinci El Araç Fabrikada Kaç Günde Yenileniyor?
Yenileme noktasına gelen araçlar öncelikle bazı testlerden geçiriliyor. Ardından ilgili hasarlar için onarım süreci başlıyor. Tüm süreç dijitalize ediliyor. Ortalama bir hafta içinde yenileme yapılıyor. Yenilemede nelerin yapıldığına dair bir rapor da sisteme dijital olarak giriliyor.
Fabrika Çıkışlı İkinci El Araba Nereden Alınır?
Kullanıcı, kendi aracını yenilenmek üzere ilgili markanın otomobil yenileme merkezine götürerek yeniletebilir. Elbette burada sizden bir yenileme ücreti talep edilecektir. Diğer seçenek ise markanın kendi ikinci el satış ağı tarafından piyasandan araçları toplaması ile sağlanıyor. Örneğin Renault markası, kendi ikinci el otomobil satış ağı ile piyasadan topladığı modelleri fabrikada yeniliyor. Dolayısıyla kendi aracınız için fabrika yenilemesi yaptırabilirsiniz ya da ikinci el araç satış noktalarından fabrika çıkışlı ikinci el araba satın alabilirsiniz.
Hangi Araçlar Fabrikada Yenilenebilir?
Bu konuda bir kısıtlama yok. Elektrikli araçlar, binek araçlar, motosikletler gibi hemen her seçenek için fabrikada yenileme yapılabilir. Ancak burada ihtiyacı karşılayacak fabrika ve tesisin olması konusu önem kazanıyor. Dolayısıyla tercih ettiğiniz veya yenilenmesini istediğiniz marka model için yenileme yapacak tesis yoksa işlem yaptıramazsınız. Belirtmek gerekir ki; zamanla bu hizmetin kapsamı genişleyecektir.
Fabrika Çıkışlı İkinci El Araba Almanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Vatandaşlardan temin edilen ikinci el araçlar, daha önceden belirlenmiş standartlarla yeniden elden geçiriliyor. Bu şekilde yenilenmiş araba almanın avantajları var. Bu da söz konusu araçların tercih edilmesine neden oluyor. Peki, o avantajlar neler?
- Endüstriyel olarak standartları olan bir onarım yapıldığı için güvenle kullanabileceğiniz bir yenilenmiş araç almış oluyorsunuz.
- Modeli üreten fabrika ile yenileme tesisi aynı yerde olduğu için güçlü mühendislik ve işçilikle işlem yapılıyor.
- Uygulama, sürdürülebilirlik açısından çok kıymetli. Kullanılamaz halde olan araçlar için değil ama diğerleri için kullanım ömrünü uzatıyor.
- Sıfır km araç satın almaya göre ekonomik olması da önemli.
- Bu araçlar için fabrikadan çıkmış sıfır araç gibi garanti sunuluyor.
- Aracın yenilenmesi sırasında sürekli raporlama yapılması sonucunda araç hakkında çok net bir karne elde ediliyor.
Fabrika çıkışlı 2. el oto almanın dezavantajı yok gibi. Ancak böyle bir tecrübeniz varsa yorum olarak paylaşabilir ve sürecin iyileştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Sıfır Araba mı Fabrikadan Çıkışlı 2. El Araba mı?
Sıfır araba mı fabrikadan çıkışlı ikinci el mi siye soracak olursanız; burada belirleyici faktör sizin bütçeniz ve beklentinizdir, diyebiliriz. Sıfır km araçların model yılı bakımından yeni olmaları, güncel teknolojileri içeriyor olmaları ve yeni tasarımları yansıtıyor olmaları elbette fark yaratır. Ancak beklentinizi karşılayacak bir aracı, yeni gibi kullanmak ve bunu da daha az bütçe ile yapabilmek önemli bir avantaj.
Türkiye’deki İkinci El Araç Yenileme Fabrikaları
Öncelikle; Mercedes -Benz, uzun zamandır kamyon gibi büyük araçlar için fabrikada yenileme yapıyor. Çok başarılı olan bu yenileme çalışması, marka tarafından güçlendirildi. İstanbul Esenyurt Mercedes -Benz fabrikasında bu hizmeti güçlendirdi. Renault da Türkiye’de ilk kez binek otomobil yenileme tesisi açtı. Bir iş geliştirme projesinin ürünü olan Bursa Renault ReNew projesi, farklı açılardan önemli. Renault Bursa’daki projesi daha önce denedi ve başarılı oldu. Marka, önce kendi ülkesi Fransa’da sonra da İspanya Sevilla fabrikalarında renew istasyonu kurmuştu.
Fabrikadan çıkışlı ikinci el arabalar, ikinci el oto ile sıfır oto arasında kendine yeni bir kategori açtı. Özetle; ikinci el araçları fabrika koşullarında yenilemek ve garanti sunarak yeniden kullanıma sunmak hem çevre için, hem gelecek nesillere kaynak bırakmak için hem de bireysel bütçe yönetimi için kıymetli bir iş. Siz de böyle bir aracı tercih edebilirsiniz.
Binici olarak kullanıcıların bu araçlara talip olması halinde nerden başvuru yapması gerekiyor
Bilgi verirseniz sevinirim
Selamlar, sorunuzun detaylı yanıtı için içeriğimizdeki “Fabrika Çıkışlı İkinci El Araba Nereden Alınır?” alt başlığını inceleyebilirsiniz.
Sonuç? Arabayı şimdi nereye götüreceğim.
Selamlar, sorunuzun detaylı yanıtı için içeriğimizdeki “Fabrika Çıkışlı İkinci El Araba Nereden Alınır?” alt başlığını inceleyebilirsiniz.