Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Antalya Arkeoloji Müzesi | Antalya Müzesi

Antalya Arkeoloji Müzesi | Antalya Müzesi

Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile kalbimizi çalan Antalya, her ne kadar yaz tatili için popüler bir yer olsa da bu şehri her mevsim ziyaret edebilirsiniz. Antalya gezilecek yerler için araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, Antalya Müzesi gibi şehrin kültür merkezlerini keşfedebilirsiniz.

Antalya Arkeoloji Müzesi

Dünyanın en zengin arkeolojik müzelerinden biri olan Antalya Müzesi, görenleri büyülemeye devam ediyor. Son yıllarda taşınacağı ve yıkılacağı gibi söylentilerin ardında dolaştığı Antalya Müzesi’ni çok geç olmadan ziyaret edin derim!

Antalya Müzesi Nerede? 

Antalya Müzesi’ne nasıl gidilir diye merak ediyorsanız müze, Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde Konyaaltı caddesi üzerinde yer alıyor. Şehir merkezine oldukça yakın olan konumu nedeniyle birçok noktadan müzeye ulaşabilirsiniz. Havalimanı tarafından gelecek olanlar için müze yaklaşık 19 km. uzaklıkta kalıyor. Havalimanından müzeye tek seferde toplu taşıma ile ulaşamayacağınız için araç kiralama seçeneklerini düşünebilirsiniz.

Antalya araç kiralama için tıklayınız.

Antalya Arkeoloji Müzesi Tarihi

Antalya Müzesi’nin 1922 yılında öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından Alaaddin Camisi’nde kurulduğu biliniyor. Kurulma nedeninin bölge ve civarındaki tarihi eserlerin, korunması ve kayıt altına alınarak resmileştirilmesi olduğu da söyleniyor. Günümüzde 30.000 metrekarelik alan üzerine kurulu haliyle hizmet vermekte olan müzenin 7.000 metrekaresi kapalı alanı oluşturuyor. İçerisinde binlerce eseri barındıran ve yalnızca küçük bir kısmını sergileyebilen müzenin şimdilerde genişletilmesi ve hatta taşınması tartışmaları yapılıyor. Müze toplamda 30 binden fazla tarihi eseri barındırıyor. Ancak yaklaşık 8 bin kadar eseri sergisinde ziyaretçileriyle buluşturabiliyor. Geriye kalan yaklaşık 25 bin eser, şu an maalesef ki sergilenemeden muhafaza ediliyor. İçeride arkeolojik kalıntılarla birlikte pek çok heykeli de barındıran Antalya Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en eski müzelerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Antalya Havalimanı araç kiralama için tıklayınız.

Antalya Arkeoloji Müzesi Gezisi

Öncelikle Antalya Arkeoloji Müzesi’ne girebilmek için müze kartına ihtiyacınız var. Dilerseniz müzenin içinde de giriş kartı çıkartabilirsiniz. Antalya Arkeoloji Müzesi’nde toplam on dört adet sergi salonu bulunuyor. Giriş salonundan itibaren eserler kronolojik sıraya göre ayrılıyor. Müze, Alt Paleolitik Çağ’dan Roma Dönemi’ne kadar uzanan zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Çağ kalıntılarından heykellere doğru uzanan bu uzun yolda ilgi alanınız hangi konuda yoğun ise direkt oraya yönelmenizde fayda görüyorum. Çünkü müze gerçekten çok büyük ve eser yoğunluğu çok fazla. Örneğin ben vaktimin çoğunu heykel salonlarında geçiriyorum.

Tanrı ve Tanrıça heykelleri ile Lahitler, Roma Dönemi heykeltıraşlığına dair bizlere pek çok şey söylüyor. Ayrıca Antalya Arkeoloji Müzesi dünyaca ünlü eserleri de bünyesinde barındırıyor. Bunlardan biri zamanında büyük tartışmalara yolan açan Herakles Lahdi. Lahit, 1960 yıllarında Antalya’nın Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti’nden kaçırılmış ve bir daha da lahde dair herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştı. Daha sonra 2010 yılında İsviçre’nin Cenevre Gümrüğü’nde ele geçirilmiş ve Antalya’ya yeniden getirilmek istenmişti. Ancak hukuk mücadelesi 7 yıl boyunca sürmüş ve zaman zaman da nabızları yükseltmişti.

En sonunda 2017 yılının Eylül ayında Antalya’ya getirilerek Antalya Müzesi’nde ziyaretçiler ile buluşturulmuş ve zamanın Kültür ve Turizm Bakanı’nın da katıldığı bir törenle ziyarete açılmıştı. Bu ve bunun gibi dünyaca ünlü birçok eseri sergileyen Antalya Arkeoloji Müzesi, turistlerin ve tarih tutkunlarının her daim akınına uğruyor. Antalya şehri de tarihi açıdan Roma ve Bizans döneminin en parlak şehri olma özelliğini taşıdığı için özellikle dönem meraklıları müzeyi boş bırakmıyor. Daha öncesinde bahsetmiş olduğum gibi müzenin taşınması veya yıkılıp yeniden inşa edilmesi gibi tartışmalar yapılıyor. Konuyla ilgili müzenin etnografya ve arkeoloji müzeleri olarak ikiye ayrılacağı da söyleniyor. Bu sebeple bu harmanlanmış tarihi eser büyüsü bozulmadan ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Şehrin göbeğindeki tarih kokusunu tadın derim!

Antalya Akvaryum gezisi için tıklayınız.

Antalya’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul Antalya kaç km? İstanbul ve Antalya arası mesafe 694,8 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, D650 üzerinden 8 saat 56 dakika’da Antalya’ya ulaşılabilir. Özellikle Antalya gezilecek yerler için araç kiralama ideal bir seçenek.

İzmir Antalya kaç km? İzmir’den Antalya ve Antalya Müzesi için yola çıkmak isteyenler, İzmir araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, E87 üzerinden 6 saat 9 dakika içerisinde şehre varabilirler. İzmir ve Antalya arası 460,4 kilometre.

 

Ankara Antalya kaç km? İki şehir arasındaki mesafe 482,4 kilometre. Ankara’dan Antalya ve Antalya Müzesi için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D695 üzerinden 6 saat 27 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

 

Yorum ekle