Yolcu360 Blog

Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan Gezi Rehberi mi arıyorsunuz? Doğru yerdesiniz; Erzincan’In tarihçesi ve Erzincan hakkında bilgilerle şehri tanımaya çalıştık. Sonra kısa bir Erzincan turu yapıp Erzincan’da ne yenir, Erzincan’ın gezilecek yerleri nereleridir baktık. İşte Erzincan gezi rehberi…

Erzincan Gezi Rehberi mi arıyorsunuz? Doğru yerdesiniz; Erzincan’In tarihçesi ve Erzincan hakkında bilgilerle şehri tanımaya çalıştık. Sonra kısa bir Erzincan turu yapıp Erzincan’da ne yenir, Erzincan’ın gezilecek yerleri nereleridir baktık. İşte Erzincan gezi rehberi

Erzincan gezi Rehberi

Türkiye’nin doğusu hem çok gizemli gelir hem de imkansız. Bunda son yirmi yıldır bitmek bilmeyen politik gerginlik ve bölgedeki tarımsal faaliyetlerin neredeyse bitmiş olmasının payı çok. Yıllar önce “köylü milletin efendisidir” demiş ya Atatürk; ne çok doğru söylemiş yeni anlıyoruz. Tarım bitince üretim biter, karnımız doymaz, dışa bağımlılık artar sonra da elin doları eurosu bizi yerden yere çarpar; bunu acı acı öğrendik. Neyse; Erzincan da doğrunun en özel şehirlerinden biri. Hayvancılıkla geçinen yerel halk, etin en lezzetlisini sofraya sunuyor. Kaliteli et yemek için adres: Erzincan. Ayrıca köyleri çok güzel. hele de baharda. Erzincan’ın tarihi de çok etkileyici. 


Erzincan Tarihçesi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzincan Anadolu’nun en eski kültür merkezlerindendir. Doğusunda Erzurum, batısında Sivas, güneyinde Tunceli, kuzeyinde Gümüşhane ve Bayburt bulunmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Elazığ ve Malatya dışında diğer tüm illerden daha ılıman bir iklime sahiptir. Erzincan Merkez başta olmak üzere Üzümlü, Tercan, Çayırlı, Refahiye, Kemah, İliç, Otlukbeli ve Kemaliye dâhil toplam 9 ilçesi bulunmaktadır. En kalabalık ilçesi Merkez, en seyrek nüfuslu ilçesi Otlukbeli’dir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Erzincan birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.Ö 2600 yıllarında Akadlar, M.Ö 2000 yıllarında ise Hayaslılar ve Azzilerin egemenliği altına girmiştir. M.Ö 900 yılında Anadolu’da hâkimiyet kuran Urartular Tuşba’yı başkent ilan ettikten sonra sınırlarını Erzincan’a kadar ilerletmişlerdir. 1953 yılında Altıntepe’de yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Urartulara ait önemli bulgulara erişilmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasıyla Erzincan ve yöresi Mengüceklilerin hâkimiyetine girerek 900 yıl boyunca Türklere ait bir bölge olmuştur.

Erzincan’a Ulaşım

Erzincan’a gitmek için kara yolu, demir yolu, hava yolu seçenekleri mevcuttur. Kara yolunu kullanmak isterseniz özel araçla İstanbul Erzincan arası 1043 km, Ankara Erzincan arası 679 km, İzmir Erzincan arası 1277 km uzaklıktadır. Demir yolu seyahati tercih etmek isterseniz son yıllarda çok popülerleşen, Ankara-Kars arasında sefer düzenleyen Doğu Ekspresi’ni kullanıp Erzincan’da inebilirsiniz. Son ulaşım yollarından biri olan hava yolu ulaşımını tercih etmek isterseniz Erzincan merkeze 9 km uzaklıkta bulunan Erzincan Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Ankara ve İstanbul’dan direkt uçuşlar sağlanmaktadır.

Erzincan havalimanı araç kiralama seçenekleri de çok konforlu bir alternatif. Erzincan  Havaalanı en uygun fiyatlı kiralık araç seçeneğine yolcu360.com ile ulaşabilirsiniz. Fiyatları karşılaştırarak Erzincan en ucuz kiralık oto alternatifinin hangi rent a car ofisinde olduğunu görebilirsiniz.

Erzincan’da Ne Yenir?

Erzincan bulunduğu konumdan ötürü birçok şehirle etkileşime girerek zengin bir mutfak kültürüne sahip olmuştur. Hamur işi denince akla gelen Erzincan mutfağında sebze yemeklerinden et yemeklerine kadar çok fazla çeşit bulmak mümkün. Birbirinden lezzetli yemeklerine gelecek olursak; kete, kelecoş, kemah tiridi, keşkek, gasefe, kahküllü pilav, Erzincan lokumu, Erzincan çorbası, kaygana, çökelek piyazı, sarığı burma, ayva kalyesi, basmaca yemeği, düğürcek çorbası, kırdo, süt çorbası ve eğin kaburgası Erzincan’a gidip de yemeden dönülmemesi gereken lezzetler arasına girmiştir.

Erzincan’da Görülmesi Gereken Yerler

Erzincan’ın gezilip görülecek yerleri daha çok köylerindedir. Doğa tutkunuz varsa bu köyleri tek tek gezmenizi tavsiye ederiz.

1-Erzincan Kalesi(Kemah)

Erzincan’a 52 km uzaklıktaki Kemah ilçesinde bulunur. Kemah ilçesini çevreleyen kayalar üzerine kurulmuştur. Mengücekliler ve İlhanlılar döneminde kullanılmıştır. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kale savaşlarda önemli bir savunma alanı olmuştur. Anadolu Selçuklular ve Osmanlılar döneminde onarılmıştır. Terzibaba Mezarlığı’nın karşısında bulunan Erzincan Kalesi’ne yürüyerek ya da Çağlayan beldesine giden minibüslerle ulaşım sağlanabilir.

2-Abrenk Kilisesi

Erzincan’a 95 km uzaklıkta olan Tercan’ın Üçpınar köyünde bulunan Abrenk Kilisesi Erzincan’ın önemli tarihi yapılarındandır. Anadolu’nun en sağlam Ermeni manastırlarından biridir. Abrenk Kilisesi’nin tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Vank Dağ’ı üzerinde bulunan kilisenin içerisinde bir şapel ve iki adet dikili taş yer almaktadır. Bu kilise Sarp Davit Ermeni Manastırı olarak da bilinir.

3- Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı

Erzincan’a 100 km uzaklıktaki Tercan ilçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı’nın yapımının 1200’lü yıllara dayandığı tahmin edilmektedir. Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmıştır. Yapının içerisinde türbe, hamam ve kervansaray bulunmaktadır. Kervansaray ve hamam Mama Hatun Türbesi’nin hemen yanında bulunmaktadır. Külliye zamanla geçirdiği tadilatlar sebebiyle orijinalliğini yitirmiştir.

4-Karanlık Kanyon

Türkiye’nin en büyük kanyonlarından biri olan Kanyon, Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunur. Kanyonda Base Jump, Kano ve Rafting etkinlikleri düzenlenmektedir.


5-Yedi Göller

Erzincan ile Keşiş Dağları’nın zirvesinde bulunur. Bölgeye gelen dağcıların kamp yapmak için tercih ettikleri yerler arasında bulunuyor. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.

6-Erzincan Ilıcası

Erzincan il merkezine 11 km uzaklıkta bulunur. 12 kapalı havuzu bulunan Erzincan Ilıcası, 33 derecelik sıcaklığa sahip. Ilıcanın suları cilt rahatsızlıklarına, romatizmaya, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir. Her yıl şifa bulmak için hem bölge halkı hem de dışarıdan ziyaretçileri Erzincan Ilıcası’na gelir.

7-Sakaltutan Kayak Merkezi

Erzincan’ın kış turizmini canlandıran en büyük faktör olan Sakaltutan Kayak Merkezi, Erzincan şehir merkezine 44 km uzaklıktadır. Kayak merkezi 1026 metre uzunluğundadır. Orta ve zor düzeyde iki pisti vardır.

Yolcu360 Blog

Add comment