Elektrikli arabalarda yaz bakımı nasıl yapılır? Yakıt ekonomisi, sessiz çalışma, güvenli sürüş ve çevreci olma gibi özelliklerle elektrikli araçlar daha fazla tercih ediliyor. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda trafikte baskın şekilde elektrikli araba göreceğiz. Elektrikli araba kullananların sayısı arttıkça elektrikli arabaların bakımı da önem kazanıyor. Elektrikli araçların yaz bakımları ve kış bakımları ayrı ayrı yapılır. Biz, bu yazımızda elektrikli oto yaz bakımı konusunu ele aldık.
İçindekiler
Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz! Karşılaşacağınız herhangi bir sorunda, kazada veya olumsuzlukta 0850 360 5 360 numaralı Misafir Merkezi’mizin her zaman yardımınıza hazır olduğunu hatırlatmak isteriz.
Yazın Elektrikli Arabaya Nasıl Bakım Yapmalı?
Elektrikli arabanız varda uzun ömürlü olması, performansının iyi olması ana beklentinizdir. Elektrikli arabaların performansı ise birkaç ana faktöre bağlıdır. Öncelikle, batarya kapasitesi ve durumu, en kritik unsurlardan biridir. Daha yüksek kapasiteli bataryalar, daha uzun menzil ve daha iyi hızlanma sağlar. Bataryanın sağlık durumu, yani zamanla ne kadar güç kaybettiği de performansı etkiler. Bu nedenle bakım konusunda ilk bakılacak alan bataryadır. Elektrik motorunun gücü ve verimliliği de performansı belirler. Daha güçlü ve verimli motorlar, aracın hızlanma yeteneğini ve genel sürüş dinamiklerini iyileştirir. O zaman motora da bakmak ve bakım yapmak önemli. Aerodinamik yapı ve ağırlık ise enerji tüketimini ve aracın genel performansını etkiler. Daha hafif ve aerodinamik olarak optimize edilmiş araçlar, daha yüksek verimlilikle çalışır. Bu durumda süspan sistemi de gözden geçirilmeli. Diğer yandan elektrikli araçlar, yazılım temellidir. Düzenli bakım ve yazılım güncellemeleri, elektrikli araçların optimal performansta çalışmasını sağlar. Bakımda en çok dikkat edilecek konu da yazılım güncellemesidir.
Elektrikli Araba Yaz Bakımında Yapılacaklar
Bu yukarıda saydıklarımız elektrikli araçların genel bakımları ile ilgili. Yaza özel elektrikli araba bakımı için de aşağıdaki maddeleri dikkate alabilirsiniz. Araçların yaz bakımı, yüksek sıcaklıkların ve mevsimsel değişikliklerin araç performansı ve güvenliği üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek amacıyla gereklidir.
Radyatör Bakımı
Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar, motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Motor soğutma sistemi ve radyatörün düzgün çalışması, motorun optimal sıcaklıkta kalmasını sağlar. Soğutma sıvısının seviyesinin kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi, aşırı ısınmayı önlemek için kritiktir.
Lastik Güvenliği ve Performansı Kontrolü
Yaz sıcağı, lastik basıncının artmasına neden olabilir. Yanlış lastik basıncı, hem yakıt verimliliğini düşürür hem de patlama riskini artırır. Ayrıca, lastiklerde aşınma ve yıpranma yaz aylarında daha belirgin hale gelir. Bu nedenle, lastiklerin kontrol edilmesi ve gerekiyorsa değiştirilmesi, güvenli bir sürüş için önemlidir.
Klima Sistemi Kontrolü
Yazın klima sistemi yoğun bir şekilde kullanılır. Klima gazı seviyesinin kontrol edilmesi ve kabin filtresinin değiştirilmesi, klimanın verimli çalışmasını sağlar ve yolculuk sırasında konforu artırır. İster elektrikli araç olsun ister olmasın her aracın yaz başında klima bakımı ve klima temizliği yapılmalıdır. Klima polen filtresi değişimi de 2 yılda bir kez önerilir.
Fren Sistemi Bakımı
Yaz aylarında uzun yolculuklar daha sık yapıldığı için fren sisteminin sağlıklı çalışması hayati önem taşır. Fren hidroliği seviyesinin kontrol edilmesi ve fren balataları ile disklerinin durumu, güvenli sürüş için gereklidir.
Akü Kontrolü
Yüksek sıcaklıklar akü üzerinde stres yaratabilir ve akünün performansını düşürebilir. Akü terminallerinin temizlenmesi ve akü seviyesinin kontrol edilmesi, aracın sorunsuz çalışmasını sağlar. Evet, elektrikli arabanın da aküsü kontrol edilmeli.
Yakıt Verimliliği
Şimdi, diyebilirsiniz ki; “zaten elektrikli araba kullanıyorum ve yakıt verimliliği daha ne kadar iyi olabilir ki…” Yanılıyorsunuz! Çünkü elektrikli aracınızla da yakıt verimliliğini mükemmel kılabilirsiniz. Yaz aylarında uygun bakım, yakıt verimliliğini artırır. Örneğin, doğru lastik basıncı, motorun verimli çalışması ve temiz hava filtresi, yakıt tüketimini optimize eder.
Elektrikli Araçlarda Yazın Dikkat Edilmesi Gerekenler
Örneğin elektrikli araç kullanıyorsanız içten yanmalı araçlara kıyasla güneşe karşı biraz daha dikkatli olmalısınız. Aracınızı mümkün olduğunca gölgede tutmalısınız. Aslında bu durum tüm otomobiller için önemli ama elektrikli motor için ekstra önemlidir. Çünkü aşırı güneş altında elektrik sistemi zarar görebilir. Yazın hava sıcaklıkları yüksek iken elektrikli aracınıza yapacağınız en büyük iyiliklerden biri onu gölgede bir yerlere park etmektir. Böylece aracınızın aşırı ısınmasının önüne geçmiş olursunuz. Dolayısıyla da elektrikli aracınızın performansındaki olası düşüşü de engelleyebilirsiniz. Çok önemli bir başka konu da şarj etme esnasında yaşanır. Aracınızı güneşte şarj etmemeye çalışın. Elektrikli otomobilinizi uzun süre doğrudan güneş ışığında şarj etmek akünün hasar görme riskini artırıyor. Bu nedenle onu şarj ederken gölge alanları tercih edin. Hatta sıcak havalarda bu işlem için akşam saatlerini seçmeye özen gösterebilirsiniz.
Sonuç olarak, elektrikli arabalar, geleneksel içten yanmalı motorlara sahip araçlara göre daha az bakım gerektirse de, özellikle yaz aylarında optimum performans ve güvenlik için dikkat edilmesi gereken bazı bakım noktaları bulunmaktadır. Yaz bakımının yapılması, aracınızın performansını ve güvenliğini korumanın yanı sıra, uzun ömürlü olmasını sağlar. Düzenli bakım, beklenmedik arızaları ve maliyetli onarımları önlemeye yardımcı olur, böylece yaz yolculuklarını sorunsuz ve keyifli hale getirir. Yazın sıcak asfalt yollar ve uzun yolculuklar, aracın genel durumunu zorlayabilir. Düzenli bakım, olası arızaları önceden tespit etmeye yardımcı olur ve yolda kalma riskini azaltır. Her zaman aracınızın kullanıcı kılavuzunu kontrol ederek üretici tarafından önerilen bakım prosedürlerine uyduğunuzdan emin olun.
Yorum ekle