Yolcu360 Blog
dünyanin-en-degerli-otomobil-markasi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Dünyanın En Değerli Otomobil Markası Hangisi? (2024)

Dünyanın En Değerli Otomobil Markası Hangisi? (2024)

Dünyanın en değerli otomobil markası hangisi? Sizin bu soruya ne yanıt vereceğinizi çok merak ediyoruz. Gerçekten, şöyle bi’ düşünün! Dünyanın en değerli araba markası nedir? Bu sorunun yanı biraz marka değeri biraz da otomobil dünyası ile ilgili. Bu soruya yanıt vermek üzere araştırma yaptık. Bakalım Dünyanın en değerli araç markası neymiş?

dunyanın-en-degerli-otomobil-markasi-2022

Dünyanın En Değerli Markası Olmak!

Bir sektörde ya da tüm sektörlerde Dünyanın en değerli markası olmak, kuşkusuz çok önemli. Ancak marka değeri yaratmak, sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Çok yaratıcı beyinler istiyor. Tam da zamanında var olmak ve ihtiyaçlara net yanıt sunmak gibi konular da var. Sürekli gelişmek, büyümek de önemli başlıklar. Bir de imaj yaratmak. Hani “o markaya sahip olmak” isteği var ya…İşte tüm bunlar marka değerini etkiliyor. Bunlar ve daha fazlası bir araya gelerek markanın halka arzında ve borsada da değerli olmasını sağlıyor. Şimdi, biraz bu konuları işleyelim…

dunyanın-en-degerli-otomobil-markasi-toyota

Marka olmak ya da marka değeri yaratmak, üretici için önemlidir. Çünkü rekabette elini güçlendirir. Yapılan akademik çalışmalar gösteriyor ki marka değeri, şirketin geleceğini etkiliyor. Markayı tanıyan ve özellikle onu tercih eden sadık kullanıcı kitlesi, marka değerinin ilk adımı. Bunun için markanın iyi bir iletişim stratejisi olmalı. Markaya yapılmış olan pazarlama iletişimi yatırımları sonucunda markayla özdeşleşmiş değerler ortaya çıkıyor. Marka değerinin artması da şirket değerini artırıyor. 

Brand Finance Nedir?

Brand Finance dünyanın önder bağımsız marka değerleme danışmanlık şirketidir. Pazarlama ile finans arasında adeta köprü görevi gören şirket yıllardır pazarlama alanında hizmet vermektedir. 1996 yılında kurulan Brand Finance’ın amacı her türden şirket ve organizasyonun markaları ile finansal sonuçlar arasında ilişki kurmasına yardımcı olmaktır. Markaların finansal değerini hesaplayarak aslına bakarsanız realist sonuçlar ortaya koymaktadır. Bu sayede her yıl dünyanın en büyük 5.000 markasını bir nevi sınavdan geçirmektedir. Markaları ülke ve sektör bazında sıralayarak, yılda yaklaşık 100 rapor hazırlamaktadır. Yaklaşık 30 yıllık tecrübesi ile Brand Finance, deneyimli ekipleri ile birlikte pazarlamadan, pazar araştırmaya; marka stratejisinden, görsel kimliğe; vergilendirmeden, muhasebeye uzanan geniş bir alanda hizmet vermektedir. Güvenirlik konusunda da epey iddialı bir şirkettir. Nitekim değerlendirmeleri ISO 10668 ve ISO 20671 uluslararası standartlar ile uyumludur.

dunyanın-en-degerli-otomobil-markasi-2022-mercedes

Dünyanın En Değerli Markaları 2024

Brand Finance’ın “Dünyanın En Değerli 500 Markası” çalışmasında, 2023 yılında tahtını Amazon’a kaptıran Apple, bu yıl 516,6 milyar dolar marka değeriyle yeniden ilk sıraya yerleşmeyi başardı. Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan “Global500 – Dünyanın En Değerli 500 Markası 2024” çalışması sonuçlandı. Değerini geçen yıla oranla yüzde 74 artırarak, 516,6 milyar dolara çıkaran Apple “dünyanın en değerli markası” seçildi. Apple, en yakın rakibine ise 176,2 milyar dolar fark attı. 2021 ve 2022 yıllarında da listede ilk sırada yer alan Apple, 2023 yılının ardından 2024 yılında da listenin ilk sırasında yerini aldı. Apple’ın ardından ise listede yaklaşık 340,4 milyar dolar marka değeriyle Microsoft, 333,4 milyar dolarla Google takip ediyor. Söz konusu listede 308,9 milyar dolar değeriyle Amazon birkaç sıra gerileyerek 4’üncü sıraya yerleşti.  Güney Koreli Samsung 99,4 milyar dolarla 5’inci, perakende şirketi Walmart 96,8 milyar dolarla 6’ncı, Çinli Tiktok 84,2 milyar dolarla 7’nci, ABD’li Facebook 75,7 milyar dolarla 8’inci, Deutsche Telekom 73,3 milyar dolarla 9’uncu, Çinli Banka ICBC 71,8 milyar dolarla 10’uncu sıradaki yerini aldı. Dünyanın en değerli markaları listesinde yer alan markaların sektörlere göre dağılımı incelendiğinde ise bankacılık sektöründen 71, perakende sektöründen 53, teknoloji sektöründen 49 markanın bulunduğunu da belirtelim.

Dünyanın En Değerli Markaları Listesinde Yapay Zeka

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, Apple’ın marka değerinde yüzde 74 artış elde ettiğini belirterek, şirketin yeni pazarlar oluşturarak, giyilebilir cihazlarla ekosistemini genişleterek ve katma değerli telefonlar geliştirerek başarı sağladığını belirtti. Bunun yanı sıra yapay zekanın son yıllarda ön plana çıktığını, birçok alanda yapay zeka kullanımının arttığını, bunun listeye de yansıdığını vurguluyor. İlgüner, “Yapay zeka üzerine yaptığı büyük yatırımlarla tanınan NVIDIA, yüzde 163 ile marka değerini en çok arttıran şirket oldu. NVIDIA, marka değeri 44,5 milyar dolara yükseldi.” dedi. 

Dünyanın En Değerli Markaları 2024 Listesi 

Dünyanın en değerli 500 markasından ilk 20’si şöyle:

Sıra       Marka                       Ülke                    İş kolu                Değeri (milyar dolar)

1            Apple                                ABD                    Teknoloji                         516,6

2            Microsoft                        ABD                    Teknoloji                         340,4

3            Google                             ABD                    Medya                              333,4

4            Amazon                           ABD                    Perakende                      308,9

5            Samsung                         Güney Kore       Teknoloji                          99,4

6            Walmart                          ABD                    Perakende                       96,8

7            TikTok                              Çin                      Medya                              84,2

8            Facebook                        ABD                    Medya                              75,7

9            Deutsche Telekom        Almanya            Telekom                          73,3

10          ICBC                                 Çin                      Banka                               71,8

11          Verizon                            ABD                    Telekom                          71,8

12          State Grid                        Çin                      Genel Hizmet                 71,1

13          Instagram                       ABD                    Medya                              70,4

14          C.Construction Bank    Çin                      Banka                               65,6

15          Starbucks                        ABD                    Restoran                          60,7

16          Agricultural Bank          Çin                      Banka                               60,4

17          Mercedes Benz              Almanya            Otomobil                         59,4

18          Tesla                                 ABD                    Otomobil                         58,3

19          Oracle                              ABD                    Teknoloji                          53,1

20          Home Depot                   ABD                    Perakende                       52,8

Dünyanın En Değerli Otomobil Markası 2024

Dünyanın en değerli otomobil markası 2024 listesi ele alıyoruz. Buna göre Brand Finance tarafından dünyanın en değerli otomobil markalarının yer aldığı rapor açıklandı. 2023 yılının raporunda lider marka ilk defa elektrikli bir araç olurken bu yıl tüm dengeler değişti diyebiliriz. Buna göre 2024 dünyanın en değerli otomobil markası Mercedes Benz seçilerek, geçen senenin birincisi Tesla’yı geride bıraktı diyebiliriz. Brand Finance’ın açıkladığı listenin marka değerlerine göre oluşturulduğunu belirtelim. Bu araştırma bir markanın tahmini toplam finansal değerini gösteriyor. Marka değerini oluşturmak için ise satışlar, gelirler, pazar payı, markanın itibarı, gelecekteki satış tahminleri gibi birçok unsur ele alınıyor. 

Mercedes Benz

dünyanin-en-degerli-otomobil-markasi

Geçtiğimiz yıl dünyanın en değerli otomobil markaları listesinde ikinci sırada yer alan Mercedes Benz, 2024 yılı itibari ile 59,4 milyar dolarlık gelir elde ederek, Tesla’yı tahtından etti diyebiliriz. 

Tesla

dunyanın-en-degerli-otomobil-markasi-2022-tesla

Ülkemizde satışlara başlayan Elon Musk’ın firması Tesla, 66,2 milyar dolar ile Dünyanın en değerli otomobil markası 2023 listesinde ilk sıraya yerleşti. Geçtiğimiz yıla oranla 2 derece yükselerek, Mercedes-Benz ve Toyota’yı geride bıraktı. Aynı zamanda bu durum içten yanmalı araç üretmeyen ABD merkezli şirketi ilk kez bunu başaran elektrikli otomobil şirketi de yaptı.

Fakat bu yıl listede gerileyerek, Mercedes Benz’in devamında yer aldı.

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size hem Türkiye’de hem de yurt dışında desteğe hazır. Ayrıca merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Üstelik tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

1 yorum

  • porsche rolls royse cadillac bentley aston martin ferrari lamborgini jaguar lotus bugatti renault jeep nissan peugeut iyi otomobil markalari