Dolu yağışlarının arabalarda yol açtığı hasarlar son yıllarda oldukça büyük can sıkıntısına yol açmakta. İstanbul’da son yıllarda sıklaşan dolu yağışları ve dolu alarmları vatandaşları arabalarını korumak üzere yollar bulmaya zorluyor. Dolu hasarından korunmak için aracını kilimlere saran da var, kartonlardan koruma kalkanı yapanlar da… Peki bir araba dolu yağışından en doğru şekilde nasıl korunur? Dolu yağışında arabanızı hasar almaktan nasıl korumalısınız?
Dolu neden yağar?
Doludan korunmak için öncelikle dolunun ne zaman yağacağını kestirebilmek gerekir. Dolu yağışı genelde yaz ve kış mevsim geçişlerinde hava değişimi esnasında gözlemlenir. Rüzgarların getirdiği bulutların, sıcaklığın bir anda azalması karşısında oldukça narin bir yapıda olması dolunun oluşumuna zemin hazırlar. Bulut içinde oluşan yağmur taneleri bu ani hava değişiminde donar ve dolu yağışı görülür. Yani meteoroloji bültenlerini takip ederken sıcaklıkların hızlı bir şekilde düştüğü geçiş zamanlarına dikkat etmeniz sizi sürpriz dolu yağışlarından koruyabilir.
Dolu yağışında arabanızı hasar almaktan nasıl korumalısınız?
Öncelikle arabanızı halı, kilim, yorgan ve standart koruma bezleriyle kaplamanız sizi doluya karşı kesin bir şekilde korumaz. 2017 yazında İstanbul’da yaşanan dolu felaketinde düşen buz tanelerinin sunroof, kaput, tavan gibi son derece sağlam zeminleri kırdığı ve deldiği gözlemlenmiştir. Bu sebeple doluya karşı özellikle dayanıklı olması için üretilmiş koruyucu brandalar dışındaki portatif önlemler yetersiz kalacaktır. Bugün pek çok farklı marka doluya karşı özel üretilmiş yüzeylerle güçlendirilmiş brandalar üretmekte. Bu brandalardan edinebilirsiniz.
Kesin çözüm kapalı otopark
Ancak yine de bir aracı doludan korumanın en kesin yolu kapalı bir otoparkta aracı tutmaktır. Bu noktada büyük otoparkları tercih etmeniz sizi dolu sonrası yaşanabilecek sel baskını gibi ihtimallerden de koruyacaktır. Bazı açık otoparklarda kısmen üstü kapalı park yerleri bulunmakta ancak bu alanlar, kırılmaya ve yırtılmaya müsait malzemelerden yapıldığı için aracınızı koruma garantisi veremezler. Üstelik yağışın yönüne göre aracınız açık cephelerden hasar alabilir.
Dolu hasarları nasıl giderilir?
Peki önlem alamadan doluya yakalandınız ve aracınız hasar gördü, o zaman ne olacak? Cam, far, ayna gibi aksamlar kolayca değiştirilerek hasar giderilebilmekte. Ancak kaportada oluşan göçükler, doluzedelerin korkulu rüyası olabiliyor. Pek çok oto tamircisi bu göçükleri düzeltmekte. Özellikle tavan ve kaputtaki göçükler %100’e yakın bir şekilde özel işlemlerle düzeltilebilmekte.
Bu noktada sosyal medyada sıkça dile getirilen sıcak su ve vakum işlemlerinin tamircilerde uygulanmadığını belirtelim. Sıcak su ve vakum uygulaması kısmen işe yaramakla birlikte boya üzerinde hasar yaratma riski sebebiyle genelde tercih edilmemekte. Tamirciler bu noktada araç içi kaplamaları kaldırarak, kaportanın arkasından küçük dokunuş ve vuruşlarla zemin düzlemesi yapmaktalar. Bu noktada size en çok sorun yaratacak kısımlar, kapıların bombeli bölümleri, kapı ile tavanın birleştiği noktalar. Özellikle aracınızın en sağlam kısımlarında oluşan göçükler ne yazık ki zor düzeltilebilmekte ve bir takım izler kalabilmekte.
Dolu hasarı alan kiralık araçlarda hasarı kim öder?
Kiraladığınız araçla dolu yağışından hasar alırsanız öncelikle hiç vakit kaybetmeden itfaiyeye ulaşarak aracınızın dolu sebebiyle hasar aldığına dair bir tutanak tutmanız gerekmektedir. Bu tutanakla aracı kiraladığınız firmaya başvurduğunuzda aracın hasarı doğal afet kapsamında araç kiralama şirketi tarafından karşılanacaktır.
İstanbul araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Add comment