Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Çağrankaya Yaylası: Göğe tırmanmak / Rize / Karadeniz

Çağrankaya Yaylası: Göğe tırmanmak / Rize / Karadeniz

Rize yaylalarındaki turumuzun bu sefer ki durağı Çağrankaya Yaylası. Gezgin yazarımız Elif Omput sizler için Karadeniz’in bir başka saklı hazinesini keşfetti ve özel bir gezi rehberi hazırladı. Temiz hava, bol oksijen eşliğinde göğe tırmanmaya hazır olun çünkü Çağrankaya’ya gidiyoruz.

Sevgili doğa severler yeni bir Karadeniz yaylası ile sizlere merhaba diyorum. Bugünkü yaylamız belki de Karadeniz’de en çok haneye sahip yayla olarak kayda geçebilir. Rize İkizdere ilçesinde bulunan Çağrankaya yaylasıyla tanışın. Yayla 3 bölümden oluşmakta. Net sayıyı bilmemekle birlikte ki her yıl bu sayı artıyor. Yayla da ortalama 1500 hane bulunmakta. Çağrankaya kurulum ve düzlüğü bakımından oldukça verimli bir noktaya sahip.

Göğe tırmanmak isteyenlerin rotası: Çağrankaya

Yaylanın rakımı 2300 metredir. Bu da bol oksijen ve temiz hava anlamına geliyor. Günümüzde yayla hayvancılıktan ziyade sakin ve huzurlu günler geçirmek için gelen sakinleri ağırlıyor. Çağrankaya Yaylası’nın 3 bölümden oluştuğunu söylemiştik bunlar; Aşağı çağrankaya yaylası, Kurdün Suyu ve Büyük yayladır.

Yaylada bakkal, kebapçı, sağlık ocağı, fırın bulunmaktadır. Varın siz ne kadar büyük olduğunu düşünün. Benim favorim evim ise  aşağı çağrankayanın ucundaki kore gazisi amcamızın kartal yuvası, diğer evlerden daha uzakta uçurumun kenarında. Çağrankaya yaylasına çıkarken bir çok çeşmenin yanından geçiyorsunuz. Horon düzü dedikleri bir yerden geçiyorsunuz eskiden yaylacılar yayla göçünde burada mola verip horon oynarlarmış.

Yaklaşık 20 yıldır düzenlenen Çağrankaya yaz şenliğinin çıkış sebebi ise yaylaya 20 yıl önce elektiriğin gelişi imiş. Son yıllarda kış aylarında Rize deki dağcılık kulüplerinin önderliğinde Çağrankaya yaylası Kar Yürüyüşü Festivali organize edilmektedir. İkizdere merkezden 22 km mesafede olan yaylaya ilçeden 40 dakikada ulaşabiliyorsunuz.

İlçe merkezinden çıkılan yolun durumu iyi fakat Ilıca Köyünün üst bölgesine denk düşen yol bozuk durumda oradan iniş daha kestirme ama yol daha stabilize. Yaylada en gözde yapacağınız şey seyir tepesinde kızıl bir bulut denizinde güneşi batırmak olur. Hayatınız boyunca unutamayacağınız bir gün batımı seyredeceksiniz.

Çağrankaya’ya nasıl gidilir?

Yaylaya toplu taşıma ile ulaşma imkani maalesef yok fakat Yolcu360’tan uygun fiyata kiralık araç seçeneklerine göz atabilirsiniz. Rize araç kiralama bu noktada mantıklı bir tercih olabilir. Bu güzel yaylada keyifli bir 3 gün geçirebilirsiniz. Bu arada likapa (yaban mersini) zamanı geldi ben sizin yerinize toplayıp lezzetinin tadına vardım.

Bir sonraki seferde toplayıp turta ve muhallebisini deneyeceğim. Karadeniz’den serin bir selam iletiyorum.

Yorum ekle