Motorlu araçlarda olmazsa olmaz parçalardan biri baskı balatadır. Aracın performansına, yakıt tüketimi ortalamasına, motor ve debriyaj sisteminin ömrüne etki eden bir parçadır. Baskı balata hakkında bilgi sahibi olmak, araç kullanan herkes için önemlidir. Zira, aracı doğru şekilde kullanmamak baskı balatayı bitirir. Balata değişimi fiyatları ise maliyetlidir. Baskı balata önemi bahsedilmesi gereken konulardandır. Baskı balata nasıl çalışır merak edilen sorulardan bir tanesidir. O zaman baskı balata nedir ne işe yarar ekseninde detaylı bir araştırma yapalım mı?
Baskı Balata Nedir?
Baskı balata, araçlarda dikkat edilmesi gereken önemli parçalarından birisidir. 100 yıl öncesine dayanan geçmişiyle hala kullanılan bir tekniktir. Bu yapı, güç aktarımı konusunda son derece önemlidir. Bu nedenle bakımına özen gösterilmesi gereken parçalarındandır. Düzenli kullanılmadığı takdirde ömrü çok azdır. Maliyeti yüksek ağır bir bakımdır. Parça ve işçiliği pahalı olduğu için harcamalara yansımasına sebep olur.
Baskı Balata Nedir? Baskı Balata Ne İşe Yarar?
Balata, motor ile vites kutusu arasında yer alır. Debriyaja basıldığında motor ile vites arasındaki bağlantıyı keserek vitesi kolayca değiştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda aracın boşta çalışmasını sağlar. Aracı belli bir noktada rölantiye alır. Aracın rahat hareket ederek farklı biçimlerde işlev görmesini sağlar.
Baskı Balatanın Ömrü Ne Kadardır?
Balata sıklıkla kullanılan bir mekanizma olduğu için belirli aralıklarla kontrolü yapılması gerekir. Baskı balatalarının ömrü birçok farklı sebeplerle değişebilmektedir. Aracın markası/modeli, kaç km. yol yapıldığı, aracın kullanım ömrü, aracın kullanılış tarzı gibi sebeplerle ömrü 40.000km ile 90.000km arasında olduğu söylenebilir. Peki, baskı balata biterse ne olur?
Baskı Balata Biterse Ne Olur?
Bu parçanın bitmesi, önemli bir sorundur. Balatalar çalışamaz duruma geldiklerinde araçta bazı değişiklikler görülür, madde madde incelersek;
- Debriyaj kaçırması: gaza fazla basıldığında, sollamalarda ve yokuşlarda belirgin olur.
- Vites geçişlerinde zorlanma: vites geçişi sırasında sert bir ses çıkabilir. Bu safhada vites geçişleri büyük ölçüde zorlanır. Araç boştayken vites geçişleri mümkün olmayabilir.
- Araç kalkışlarında titreme: araç titreyerek kalkıyorsa baskı balata azalmış demektir. Her araçta görülmesi beklenmez.
Tamamen bitmesi durumunda şanzıman ve motor arasında bağlantı yapılamayacağından aracın hareket etmesi mümkün olmayacaktır. Balataların bitmeye başladığı dönemlerde hafif yokuşlarda bile araç zorlanır ve ileriki safhalarda yanık balata kokusu yayılır. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için parçanın zamanında değiştirilmesi gerekir. Araç için çok önemli olan bu parçanın çıkma gibi alternatif ürünler kullanılması yetkili firmalar tarafından tavsiye edilmemektedir.
Baskı Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Baskı balatalarının bittiğini anlamak kolaydır. Genellikle sürücüler tarafından kolayca anlaşılır. Sürücüler tarafından hemen hissedilen bazı belirtiler şunlardır;
- Aracın motoru güç üretse de devir artmasına rağmen hızlanma meydana gelmez.
- Araçta kalkışlarda aşırı titreme olur.
- Debriyaj pedalı normalden daha yukarı çıkmaya başlar.
- Pedalda sertleşme olur.
- Araba doluyken hareket etmesi zorlaşır.
Baskı Balata Testi
Baskı balatanın düzgün çalışıp çalışmadığını veya değiştirilmesi gerekip gerekmediğini anlamak için bazı basit testler yaptırabilirsiniz. Şimdi baskı balata testi için kullanılan yöntemleri inceleyelim;
- Araçta ilk göze çarpan tepki kalkışlarda titreme yapmasıdır. Kullanıcılar bunu basitçe anlayabilir.
- Araç yokuşa park edilip geri kaçırıp kaçırmadığı test edilir. Kaçırma yoksa balata biraz daha kullanılabilir. Ancak tek başına yeterli sebep değildir, başka testler gerekebilir.
- El frenini çekip aracı birinci viteste kalkmaya zorlayın. Bu şekilde araç stop etmek üzere ise ve gaz verdikçe araç aşağı yukarı inip kalkıyorsa balatalar biraz daha idare eder durumdadır.
- El frenini çekip devir yükseltildiğinde araç stop ediyorsa balata sağlamdır.
Bitmiş baskı balata diski debriyajın ömrünü kısaltır. Bu sebeple test yaptırılması önemlidir.
Baskı Balatanın Uzun Ömürlü Olması İçin Bunlara Dikkat Edin!
Bu önemli parçanın ömrü kullanıcının aracı kullanım şekliyle doğrudan ilgilidir. Dolayısıyla sebepsiz kendi kendine biten bir parça değildir. Baskı balata değişim maliyetini de göz önünde bulundurursak şu konulara dikkat edilmelidir;
- Yanlış viteste kalkış yapılmamalıdır.
- Ayak sürekli debriyajda bekletilmemelidir.
- Park ederken veya trafikte yarım debriyaj kullanılmamalıdır.
- Patinaj ve ani kalkma yapılmamalıdır.
- Yokuşlarda kalkarken yarım debriyaj kullanılmamalıdır.
- Orijinal olmayan malzeme ve parça kullanılmamalıdır.
Baskı Balata Değişimi Nasıl Yapılıyor?
Baskı balata değişimine, şanzımanı sökerek başlıyorsunuz. Şanzımanı söktükten sonra debriyaj setini çıkarın. Duruma göre debriyaj setini kendiniz de alabilirsiniz. Ayrıca debriyaj setlerini farklı fiyatlarla internet üzerinden veya yedek parçacılardan bulabilirsiniz. Eğer volan ve rulman(bilye) değişimi yapmayacaksanız aldığınız parçanın birebir aynısı olması şart, aksi takdirde ilerde sorun yaşamanız kaçınılmaz olur. Şanzımanı söktükten işleminden sonra volan dişlisi ve şaft contasını sökün. Bu iki parçanın durumları kontrol edin ve bir sorun yok ise geri takın. Debriyaj diski hazırlıkların ardından yerine takılmaya hazır. Setin üzerindeki koruma tabakasını silin ve hiçbir şekilde üzerinde kir olmamasına dikkat edin. Debriyaj diski hazırlandıktan sonra yerine monte edilmeye hazırdır. Merkezleme mili yardımıyla geri yerine takın. En son merkeze yağ sürülüp fazlası alındıktan sonra debriyaj rulmanı kontrol edin. Tüm kontrollerin ardından geri kalan parçaları aynı şekilde söktüğünüz sırayla geri takın. Böylelikle parça değişimi tamamlandı.
Baskı Balata Değişimi Nerede Yapılır?
Balata değişimi oto servislerinde veya sanayilerde yaptırabilirsiniz. Baskı balata değişim fiyatları genellikle sanayilerde oldukça uygundur. Önemli bir detay ise baskı balatayı orijinal veya orijinal uyumlu parçalardan seçmelisiniz. Parçanın değişimini kendiniz doğrudan yetkili serviste yaptırabilirsiniz. Oto servis, aracın parçasını değiştirir ve test eder.
Baskı balata arızası, araç sahiplerinin endişe duyduğu konulardan biridir. Dolayısıyla parçanın maliyetli olması bu kaygının nedenleri arasındadır. Baskı balatanın bittiği nasıl anlaşılır, biterse ne olur sorularına teknik bilgilerle yanıt verdik. Aracınızda bu parçanın uzun ömürlü olması için dikkat edeceklerinizden bahsettik. Performanslı ve güvenli sürüş için aracınızdaki tüm parçaların bakımını düzenli olarak yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.
Bakımları tam bir kiralık araç mı arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle