Dijital göçebe vizesi aslında hayatımıza yeni giren bir şey değil. Tüm dünyayı etkileyen pandeminin hayatımızda da bazı şeyleri kalıcı olarak etkilediği bir gerçek. En belirgin değişim ise uzaktan çalışma şeklinin daha da yaygınlaşması oldu diyebiliriz. Uzaktan çalışma şeklinin yaygınlaşması ise birlikte zamandan ve yerden bağımsız bir şekilde çalışanların sayısı da gözle görülür bir şekilde arttı. Dolayısıyla işte tam da bu noktada “Dijital Göçebe” dediğimiz bağımsız çalışan kişilerin de sayısı oldukça fazlalaştı. Dijital göçebelerin sayısında son yıllardaki artışı göz önüne alırsak artık bazı ülkeler Dijital Göçebe Vizesi denilen vize türüyle vize vermeye başladı.
Orijinal adı “Digital Nomad Visa” olan dijital göçebe vizesi bilhassa uzaktan çalışma modelini hayatına geçirmiş kişiler tarafından kullanılan vizelerdendir. Turistik ya da uzun süreli vizeler gibi diğer vize türlerinden farklı özellikleri vardır. Dijital göçebe vizesi kişileri istedikleri ülkede çalışma olanağı sunarken bir yandan farklı fırsatlardan yararlanılmasına da imkân tanır. Bu vizeden yararlanabilmek için bazı şartları sağlamak gerekir. Dijital göçebe vizesi nedir diye merak edenler için bilgilendirici bir içerik hazırladık.
İçindekiler
- 1 Dijital Göçebe Vizesi ile Dijital Vize Aynı Şeyler Değildir
- 2 Dijital Göçebe Vizesi Şartları Nelerdir?
- 3 Dijital Göçebe Vizesi Almak Kolay Mı?
- 4 Dijital Göçebe Vizesi Almak için Gerekli Evraklar
- 5 Dijital Göçebeler Nasıl İş Bulur?
- 6 Dijital Göçebeler İçin En İyi Ülkeler
- 7 Ülkelerin Dijital Göçebelere Özel Düzenledikleri Programlar
Dijital Göçebe Vizesi ile Dijital Vize Aynı Şeyler Değildir
Öncelikle dijital vize ile dijital göçebe vizesinin aynı şeyler olmadığını söyleyerek söze başlayalım. Vize başvurularını çevrim içi ortamda yapan bazı ülkeler vardır. Çevrim içi şekilde ya da internet siteleri üzerinden oluşturulan vize başvurularına dijital vize denir. Ancak dijital göçebe vizesi tamamen farklı bir vize sınıfıdır. Dijital göçebe vizesi uzaktan çalışarak hayatını idame ettiren ve dünyanın dört bir yanını gezmeye devam eden, ana dili kadar iyi yabancı dil bilen kişiler için geçerlidir. Dünyada dijital göçebe vizesi veren ülkeler vardır. Dijital göçebe vizesinden yararlanabilmek için bazı şartları sağlamak gerektiğinden yukarıda bahsetmiştik. Şimdi gelin bu şartlar nelermiş hep birlikte bakalım.
Dijital Göçebe Vizesi Şartları Nelerdir?
Dijital göçebe vizesini alabilmek için hem iş alanında yeterli bilgi birikimine sahip olmanız hem de finansal olarak yeterli bütçenizin olduğunu kanıtlamanız gerekir. Eğer planlı ve programlı bir vize süreci götürürseniz vize talebiniz lehinize sonuçlanabilir. Ayrıca dijital göçebe vizesi veren ülkeler birtakım özellikler belirleyebilir, ek fırsatlar sunabilir ve yeni programlar başlatabilir.
Dijital göçebe vizesinin şartlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
İnternet Bağlantısı: Dijital göçebelerin internet bağlantısı olmadan çalışmaları mümkün değildir. Bu sebeple mutlaka internet bağlantıları olmalı hatta iyi ve yüksek hızda bir internet bağlantısına sahip olmaları önem arz etmektedir.
Finansal Kazancın Yeterliliği: Dijital göçebe olan kişileri finansal yükümlülükleri de var. Öncelikle iyi denebilecek seviye maaş almaları gerekmektedir. Ayrıca temel ihtiyaçlarını ülke bazında karşılaması da önemlidir.
Dijital Yeterlilik: Söz konusu dijital göçebelik olunca dijital araçları kullanma konusundaki yetkinlik tabii ki ileri seviye olmalıdır. Online kaynakları, web siteleri ve dijital araçları kullanmak, bilmek ve pratik yapmak oldukça önemlidir. Tüm dijital araçları kullanma noktasında iyi olmak gerekir. Dijital yeterlilik için dijital becerilerin artırılması gerekmektedir.
Uzaktan Çalışma Modeli: Dijital göçebelerin, son yıllarda oldukça yaygınlaşan bir çalışma modeli olan uzaktan çalışmaya uyum sağlaması ve sürekli olarak bu şekilde çalışması beklenir. Uzaktan çalışma modeline uygun iş kollarında ve ofissiz çalışan kişiler dijital göçebe olmaya uygundur.
Dijital Göçebe Vizesi Almak Kolay Mı?
Dijital göçebe vizesine başvuru için sizinle birazdan paylaşacağımız belgeleri eksiksiz bir şekilde toplanız gerekmektedir. Eğer belgelerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde ibraz ederseniz vize başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimali artacaktır. Fakat olur doğru belgelerde başvuru yapılmadıysa bu durum vizenin reddedilmesine ve sonraki vize başvurusunun da zor bir sürece gireceğini gösterir. Dijital göçebe vizesi için hazırladığınız tüm belgelerin gerçeği yansıtması gerekir. Sunduğunuz her evrakın doğru bilgiler içermesi gerekir. Planlı hareket edildiği müddetçe dijital göçebe vizesi alırken herhangi bir sorun yaşamayacaktır.
Burada yanlış bilinen bir gerçeğin de altını çizmek isteriz. Dijital göçebe vizesi ülkelerin standart vize uygulamaları devam ederken yeni bir kategori olarak verdikleri vize türüdür. Dolayısıyla dijital göçebe vizesi veren ülkelerin diğer vize türlerini kaldırdığına dair oluşturulan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Digital nomad visa her ülkede olmasa da birçok ülkede kullanılan vizeler arasında yer alır.
Dijital Göçebe Vizesi Almak için Gerekli Evraklar
Dijital göçebe olmak için gereken belgeler pasaport ve vize başvuruları için gereken belgeler ile benzerlik gösterir. Diğer vize uygulamalarında olduğu gibi dijital göçebe vizesi veren ülkeler de sizden ek belge talep edebilmektedir. Bu yüzden dijital göçebe vizesi almak istiyorsanız istenen belgeleri titizlikle tamamlamanız beklenir. Dijital göçebelik için istenilen belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- Pasaport
- Dijital göçebe vizesi başvuru formu
- Biyometrik fotoğraf
- Sağlık raporu
- Seyahat sağlık sigortası
- Gelir belgesi (maaş bordrosu)
- İş yeri referansı
- Konaklama ve yolculuk planları ve kanıtları
- Vize ücretinin ödendiğini gösteren makbuz
Dijital Göçebeler Nasıl İş Bulur?
Öncelik tabii ki yine internet. Dijital göçebe vizesi alan kişiler iş aramak için bazı platformları kullanır. Bu platformlar sayesinden kendilerine freelance iş bulabilirler. Fakat freelance iş yaşamı kesinliği olmayan ve hemen süreklilik sağlanabilen bir süreç değildir. Bu sebeple eğer dijital göçebe olarak iş arıyorsanız öncelikle uzaktan çalışma fırsatı sunan şirketler ve iş verenlerle görüşmenizi tavsiye ederiz. Örneğin bir proje kapsamında ya da sözleşmeli çalışmak gibi seçenekler düşünülebilir. Bu seçenekleri düşünülerek iş bulma alanınızı genişletebilirsiniz.
Dijital Göçebeler İçin En İyi Ülkeler
Her ülke kendi politikalarına ve iş modellerine göre farklı ve esnek vize türleri verebilmektedir. Birbirinden farklı onlarca ülke dijital göçebeleri kabul etmektedir. Dijital göçebe vizesi için kontenjana sahip ve bu vizeye başvurulmasına izin veren ülkelerden bazıları şunlardır.
- Avustralya
- Macaristan
- Meksika
- İzlanda
- Malta
- Portekiz
- İsviçre
- Endonezya
- İspanya
Yukarıda saydığımız ülkeler dışında ekonomik anlamda ülkesine katkı sağlamak için dijital göçebe vizesi veren ülke sayısı da artıyor. Bunlar arasında Yunanistan, Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları var.
Ülkelerin Dijital Göçebelere Özel Düzenledikleri Programlar
Dijital göçebe vizesi veren her ülke dijital göçebelere özel programlar düzenlemek zorunda değildir. Fakat yeni nesil uygulamaları yakından takip eden ve gelişen dünyaya uyum sağlamak isteyen ülkeler destek ve programlar düzenleyebilmektedir. Dijital göçebelere özel hazırlanan programları şu şekilde sıralayabiliriz.
Yatırımlarda Teşvik: Dijital göçebelerin yatırımcı fırsatlarından rahat bir şekilde yararlanması için uygun teşvikler mevcut. Bu teşvikler ile dijital göçebeler yabancı yatırımcı fırsatlarını değerlendirebilir.
Yabancı Dil Desteği: Dijital göçebe olmak için dil bilmek olmazsa olmazdır. Ana dilin dışında aynı zaman en az 2 dilin daha bilinmesi beklenir. Bu sebeple bazı ülkeler tarafından dil desteği programları düzenlenmeye başlanmıştır.
Eğitime Destek: Bilhassa üniversite eğitimi için ek destek fırsatları dijital göçebelere sunulmaktadır. Kurs, eğitim merkezi, üniversite eğitimi gibi birçok noktada destek sağlanmaktadır.
İş Vizeleri: Dijital göçebeleri destekleyen ancak dijital göçebe vizesi olmayan ülkeler, iş vizelerinin kurallarını esneterek dijital göçebelere destek sağlamışlardır.
Dijital göçebelik, işini yapabilmesi için internet bağlantısı ve bilgisayarın yeterli olduğu meslek grupları için ideal bir seçim. Örneğin metin yazarları, sosyal medya yöneticileri, yazılımcılar, grafik tasarımcılar, editörler, seo danışmanları gibi işlerini kendileri yönetmeyi tercih edenler dijital göçebelik ile zaman ve yerden bağımsız bir yaşam sürüyorlar.
Dünyanın farklı ülkelerinde, farklı kültürle çalışmak kişinin vizyonunun gelişmesini de beraberinde getiriyor. Özetle her ülkenin özgürlük anlayışları, kendi politikaları ve iş modellerine göre bir çerçeve çizdiği dijital göçebe uygulamasına bağlı olarak çalışan sayısının ileride daha da artacağı tahmin ediliyor.
Yorum ekle