Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bulak Mencilis Mağarası: Safranbolu’nun En Büyüleyici Noktası

Bulak Mencilis Mağarası: Safranbolu’nun En Büyüleyici Noktası

Bulak Mencilis Mağarası, Safranbolu’nun en ilginç ve büyüleyici noktası desek yanlış olmaz. Muhteşem bir atmosfere sahip olan bu mağaraya Safranbolu gezi rehberimizde değinmemiştik. Şimdi sizler için bu ilginç seyahat noktasının derinlerine iniyoruz.

Gittiği destinasyonlarda sadece tarihi binaları değil bir yandan da doğa ananın ortaya çıkardığı güzel oluşumları görmeyi sevenler için harika bir önerimiz var! Safranbolu’nun pek bilinmeyen ama çok ilginç ve görülesi olan Bulak Mencilis Mağarası’nı daha önce duydunuz mu? Safranbolu ve Bulak Köyü arasında, Gayüzü Dağı’nın alt tarafında bulunan bu mağara, bundan sadece birkaç yıl önce restorasyonu tamamlanarak ziyarete açılmış.

Biz Safranbolu gezimiz sırasında gittik Bulak Mencilis Mağarası’na. Mağaranın girişinde 150 basamaklı bir tahta merdiven karşıladı bizi. Bir nefeste çıkılamayacak kadar dikti üstelik.

Ama içeri girdiğimizde ferah bir havası vardı. İnsanı rahatlatan türden. Zaten yorgunluk falan kalmadı o güzellikler karşısında. İçeri girer girmez büyülendik.

Milyonlarca yıl önce oluşmuş olan sarkıtlar ve dikitlere ağzımız açık bakakaldık. Işıklandırmalarla daha da enfes hale gelen görüntü bizi çok etkiledi. Yürüdükçe daha derine gittik, yüzyıllar önce insanların buraları ev olarak kullandığı fikri çok ilginç ve ürkütücü gelmişti bize.

Bulak Mencilis Mağarası Hakkında Bilgiler

Bulak Mencilis Mağarası’nı Safranbolu’da gezilecek yerler listesine ekleten özelliklerinin başında uzunluğu ile ülkemizin en büyük 4. büyük mağarası olması geliyor. Yaklaşık 3 milyon yıl önce oluşumunun başladığı tahmin edilen mağaranın, yapılan çalışmalarla birlikte 350 metrelik bölümü ışıklandırılmış ve seyahat severlerin ziyaretine açılmış.

Her ne kadar ufak bir kısmı görülebilse de aslında tüm kollarıyla beraber uzunluğu tam 6 kilometreymiş ve derinlerde çok daha güzel zenginliklere ev sahipliği yapıyormuş. Tabi bunları görebilmek için profesyonel mağaracı olmanız şart. Ancak o zaman Mencilis Mağarası’nın derinliklerine inmenize izin veriliyor. Yine de bu 350 metrelik kısa alan içerisinde gördüğümüz sarkıtlar, dikitler, göletler, traventerler ve yeraltı nehirleri ile tam bir doğa harikası diyebiliriz Bulak Mencilis Mağarası için.

Mencilis Mağarası Yapı Özellikleri

Buranın ilginç bir oluşumu var. Mağara katlardan oluşuyor. Alt katta Safranbolu’nun içme suyuna katkıda bulunan kaynak bulunuyor. Üst katında ise binlerce yılda oluşmuş dikitler ve sarkıtlar var. Eski zamanlarda insanların sığınma ve yerleşim yeri olarak kullandığı tahmin edilen mağaranın mistik bir havası var ve bozulmamış doğasının sizlerin de beğenisini toplayacağına eminiz.

Son olarak buranın havasının birçok hastalığa da iyi geldiğini de eklemeden geçmeyelim. Dört mevsim boyu 15 derecelik sıcaklıkta olan mağara, bronşit, nefes darlığı ve astım ve gibi hastalıklara iyi geliyormuş.

Bulak Mencilis Mağarası’na Nasıl Gidilir?

Safranbolu ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Bulak Mencilis Mağarası’na toplu taşıma ile ulaşım bulunmuyor. Yolcu360‘tan kiralayacağınız aracınızla mağaraya gelebilmek için ise tabelaları izlemeniz yeterli. Zaten yol sizi mağara girişindeki merdivenlere kadar getiriyor. Yaklaşık 50 metre yürüdükten sonra mağaraya ulaşıyorsunuz. Bir sonraki keşif rotasında buluşmak üzere…

Mencilis Mağarası Nerede?

Mencilis Mağara Sk., 78000 Bulak/Merkez/Karabük

Yorum ekle