Yolcu360 Blog
bolonya-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Bolonya Gezi Rehberi ve Bolonya’da Görmeniz Gereken 7 Yer

Bolonya Gezi Rehberi ve Bolonya’da Görmeniz Gereken 7 Yer

İtalya gezisine çıkınca Bolonya turu yapmamak olmaz. Bolonya’da görmeniz gereken yerler listesi yaptık ve 7 önemli alana dikkatinizi çekmek istedik. Bolonya’da görmeniz gerekenler  için liste arıyorsanız sizin için bu şirin İtalyan kentini kapsamlı olarak tanıttık. Bologna’da görülmesi gereken yerleri çok net bir özetle derledik. Bolonya gezisinde bu içeriği rehber alabilir ve keyifli bir seyahat planı yapabilirsiniz.

Bolonya’da görmeniz gereken yerler listesine geçmeden önce kenti kısaca tanıyalım. Bolonya nerede ve ne gibi özellikleri var, bakalım. İşin lezzetli yanı ise Bolonya’da ne yenir ile özetleniyor; bizden söylemesi :))

Bolonya gibi dünyanın pek çok şehrinde de Yolcu360 rehberliğinde güvenle araç kiralama yapabilirsiniz. Bolonya’da uygun fiyatlı araç kiralama seçeneklerini görmek ve hızlı bir şekilde süreci tamamlamak istiyorsanız Yolcu360 yanınızda! 

Bolonya 

bolonya-.jpg

Daha önce İtalya’ya gitmediyseniz şimdiden şu konuda kafanız karışmış olabilir: “Bolonya mı & Bologna mı”. Aslında ikisi de :)) Tıpkı Karadağ ve Montegro’nun aynı yer olması gibi. 

Bolonya ya da Bologna adıyla bilinen İtalyan şehri, dünyanın en güzel turistik kentlerinden biri. Tarihi dokusunu koruyan kent, kültürel mirası ile de çok çarpıcı özellikler sunuyor. Öncelikle Bolonya, Ortaçağda kurulan üniversitesi ile ünlü. Bu üniversite dünyanın en eski üniversitelerinden biri olması ile ünlü. Bu arada pek çok sanat tarihi profesörünün de yayınlarda bahsettiği üzere Harran Üniversitesi’nin Dünyanın en eski üniversitesi olduğuna inanılıyor. Keşke biz de kültürel mirası çarpıcı şekilde yansıtmayı başarabilsek demeden edemiyoruz. Konumuza dönersek Bolonya’daki üniversite dışında pek çok mimari yapı da önemli.

Özellikle Ortaçağ dönemine ait yapıların dimdik ayakta olması ve hala aslına sadık kalınarak kullanılıyor olması bakımından kent, ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bolonya’nın simgesi ise İki Kuledir. Bolonya’daki Asinelli ve Garisnta kuleleri kent silüetini oluşturur. Bu kentin bir diğer özelliği ise spagetti bolognese, tortellini ve mortadella gibi efsane İtalyan lezzetlerinin kökenini olması. Türk mantısı, pastırma ve sucuk gibi lezzetler dünyada meşhur ise bunların kökenin Kayseri olması gibi. 

Bolonya’da görülmesi gereken yerlere geçmeden önce Bolonya’yı Bolonya yapan bazı konuları açalım. Bolonya tarihi, Bolonya mutfağı ve Bolonya iklimi gibi…

Bolonya Tarihi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bolonya’nın tarihçesi hakkında bilinmesi gereken ilk nokta; İtalya’nın Emilia-Romagna bölgesinde yer alan bu şehrin oldukça zengin bir tarihe sahip olduğudur. Bolonya’nın tarihi, M.Ö. 1000’lere kadar uzanmaktadır. O dönemlerde şehir, Etrüsklerin etkisi altındaydı. Ardından Romalılar, M.Ö. 189’da Bolonya’yı ele geçirdi ve şehir Romalı İmparatorluk döneminde önemli bir merkez haline geldi. Kent; Orta Çağ’da ticaret ve üniversite şehri olarak büyük bir öneme sahipti. 11. yüzyılda kurulan Bolonya Üniversitesi, Avrupa’nın en eski üniversitelerinden biridir ve şehre entelektüel bir merkezlik kazandırmıştır.

Aynı dönemde Bolonya, siyasi olarak özerklik kazandı ve kendi yasalarını oluşturdu. 15. yüzyılda Bolonya, Rönesans dönemiyle birlikte sanat, bilim ve kültürde canlanma yaşadı. Üniversite, ünlü bilim adamları ve filozoflar yetiştiren bir merkez haline geldi. Ayrıca dönemin önemli ressamlarından biri olan Raffaello, Bolonya’da eserler verdi. Bolonya, 19. ve 20. yüzyıllarda İtalya’nın birleşmesi sürecinde önemli bir rol oynadı. Şehir, İtalyan birliğini destekleyen ve bu konuda mücadele eden bir merkez oldu. Günümüzde ise Bolonya, İtalya’nın en önemli kültürel, ekonomik ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir. Aynı zamanda dünyaca ünlü Bolonya Fuarı’na da ev sahipliği yapmaktadır.

Bolonya’nın tarihçesi, bu özetlemeyle sınırlı kalmaktadır ve daha birçok detay içermektedir. Şehrin zengin kültürel mirası ve tarihi dokusunu keşfetmek için Bolonya’yı ziyaret etmek oldukça ilgi çekici olabilir.

Bolonya Mutfağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

bolonya.jpg

Bolonya mutfağı, İtalyan mutfağının kalbidir, desek yanlış olmaz. Çok zengin olan bu mutfak, derin tatlarla doludur. Bolonya, İtalya’nın gastronomi başkentlerinden sadece biri. Ama onu özel yapan tüm dünyada İtalyan mutfağının tanınmasına yol açan ikonik lezzetlerin anavatanı olmasıdır. Şimdi, Bolonya yemekleri ya da Bolonya’da mutlaka yemeniz gereken üç yemeği tanıtalım:

  • Ragu Ala Bolobnese / Spagetti Bolognese

Adını kentten alan sos; yavaş pişirilen dana eti, domates, soğan, havuç, kereviz, sarımsak, baharatlarla yapılır. Dana eti sossun içine parça olarak değil et suyu olarak girer. Dünya mutfağında yeri olan sos, spagetti sosu olarak kullanılır. 

  • Tortellini 

Makarna sevenler tortellini lezzetini iyi bilir. Zaten “makarna” demek biraz haksızlık olur. İçinde dana eti, permesan peyniri ya da sebze olan minik hamur parçalarının kısa süre haşlanması ile hazırlanan bir çeşit mantıdır. Dolgulu el yapımı makarna olarak da sınıflandırılabilir. Üzerine bolca peynir rendelenerek ve bazen ceviz serpiştirilerek servis edilir.

  • Mortadella

Bolonya mutfağı zengin aromaları, güçlü tatları olan ve hamur işlerini iyi işleyen bir mutfaktır. Yerel şaraplar, zeytinyağları, zeytin, peynirler kıymetlidir. Bolonya mutfağının en lezzetli ürünlerinden biri de mortadelladır. Bu ürün, bir İtalyan salamıdır. Ancak hazırlanış biçimi ve malzeme seçimi bakımından çok özeldir. 

Bolonya’da Gezilecek Yerler Listesi

Dünyanın en güzel ve en dinlendirici kentlerinden biri olan Bolonya’da kısa bir tatil bile unutulmaz olabilir. Bolonya’da mutlaka görülmesi gereken yerleri öğrenerek daha keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Peki, o yerler nereleri?

  • Due Torri ( İki Kule )

bolonya-2.jpg

Bolonya İki Kule, gerçek bir tarihi mirastır. Zaten Bolonya’nın sembolü de bu Due Torri yapılarıdır. Asinelli ve Garisenda adı verilen ikiz kuleler, çok etkileyicidir. Ayrıca onların çevresinde çok sayıda mağaza, kafe, restoran mevcut. İsterseniz Asinelli kulesine çıkarak kenti izleyebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. 

  • Basilica di San Petronio

bolonya-3.jpg

Bolonya’nın en büyük kilisesi ve en eskilerinden biri Basilica di San Petronio’dur. Bu yapı, gotik etkilerle ve Rönesans dinginliğiyle inşa edilmiştir. Burada kısa bu iki mimarinin özelliklerini anlatmak gerek. Rönesans mimarisi 16. yüzyılı kapsar. Leonardo Davinci ve Kanuni Sultan Süleyman’ın yüzyılı olan 16. yüzyılda tüm dünyada dengeli, orantılı, sade bir mimari hakim olmuştur. İtalya’da Rönesans mimarisinin en güçlü ve etkili eserleri inşa edilmiştir. Bu dönemde Osmanlı’da da Mimar Sinan aynı sadelikte, dinginlikte ve muhteşem dengede mimari yapılar tasarladı. Rönesans mimarisine ait eserlerin ortak özleliği, simetri takıntısı, dinginlik, sadelik ve altın orandır. Aradan 2 yüzyıl geçtikten sonra Gotik mimari akımı başlar. Gotikte ise Rönesansın tersine aşırı girintili çıkıntılı, oyuntulu, sarkıtlı ve biraz dağının bir mamari anlayış hakimdir. Basilica di San Petronio’nun en önemli özelliği ise bu iki birbirine zıt akımı bir arada sunmasıdır. Diğer yandan yapının içinde önemli eserler ve freskler de mevcut. 

  • Archiginnasio

bolonya-4.jpg

Bolonya Üniversitesinin tarihi merkezi olan Archiginnasio, 16. Yüzyılda inşa edilmiştir. Üniversitenin kütüphanesine ev sahipliği yapar. Buradaki çok güzel avluda dinlenebilir, tarihi iliklerinize kadar hissedebilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. İç avludan farklı salonlara açılan alanlarda da gezinti yapabilirsiniz. Biraz bizim tarihi medrese binalarımıza benzer olduğunu da fark edeceksiniz. Özellikle de avludan salonlara açılan stil. 

  • Santo Stefano Bazilikaları

bolonya-5.jpg

Şapeller, kiliseler bir araya gelerek bazilikaları oluşturur. Yapılar kompleksi olan bazilakalar, bugün sadece tarihi dini yapılar gibi görünse de vaktiyle yaşam alanları idi. Eğitim, sosyal yaşam, dini yaşam hatta politika bile burada nabız alırdı. Santo Stefano Bazilikaları, tarihi yapılar içerir. Burada İtalyan mimarisinin izlerini sürebilirsiniz. 

  • Pinacoteca Nazionale di Bologna

bolonya-6

Bu yapı tarihi bir resim galerisidir. Bolonya Üniversitesine ait olan yapı, çok değerli eserlere ev sahipliği eder. Botticelli, Raffaello, Tiziano gibi ressamların güçlü ve iz bırakan eserlerini, Pinacoteca Nazionale di Bolonya binasında görebilirsiniz. Rönesans döneminin en önemli ressamlarından biri olan Botticelli’nin Primavera Sı, dingin eserlerle dikkat çeken Rafaello’nun eserleri ve tabi ki çarpıcı tabloların adamı Tizianonun tabloları görülmeye değerdir. 

  • Giardini Margherita

bolonya-7.jpg

Gezinizde bir park da olsun tabi ama o da tarihi olsun. Giardini Margherita, Bolonya’nın en büyük parkıdır. Doğal güzellikleri sunan park çok iyi bir rekreasyon alanıdır. Burada bisiklet ya da scooter kiralayabilir, yürüyüş yapabilir, marketten aldığınız ürünlerle piknik keyfi yaşayabilirsiniz. 

  • Piazza Maggiore

bolonya-8.jpg

Burası, Bolonya’nın merkezidir. Bir meydan olarak da düşünebilirsiniz. Burada tarihi binalar ve geniş meydan içinde keyifli kafe ve restoranlar vardır. Çok güzel heykelleri olan meydan, Nettuno çeşmesi, San Petronio Bazilikası ile ünlüdür. Gitmişken Bolonya’nın her yerini görün ama bu meydanı tabi ki mutlaka görün 🙂

Türk Pasaportuna Bolonya Vizesi / İtalya Vizesi

Türkiye’den Bolonya’ya seyahat etmek üzere İtalya vizesi almanız gerekir. Bunun için izleyeceğiniz adımlar şöyle:

Türkiye’deki İtalya konsolosluğuna başvuru yapmak ilk adımdır. Başvuruları bizzat konsolosluğa yapıyorsunuz. Gerekli belgeleri hazırlayın. Pasaport, biyometrik fotoğraf, seyahat sigortası, uçak bileti rezervasyonu, davetiye mektubu Varsa ve isteniyor ise), finansal durumu gösterir belgeler gereklidir. Ardından vize başvuru formunu doldurmanız ve vize randevusu almanız gerekir. Vize başvuru ücreti de ödendikten sonra değerlendirme aşamasına geçilir. Tüm süreci daha net değerlendirmek üzere İtalyan Konsolosluğu’nun resmi web sitesini ziyaret etmeniz önerilir. 

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle