Yolcu360 Blog
bitlisli-unluler-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Bitlisli Ünlüler Kimler?

Bitlisli Ünlüler Kimler?

Bitlisli ünlüler kimler, diye merak edenler için harika bir liste yaptık. Kendi halinde bir Anadolu şehri olan Bitlis’ten çıkan ünlü isimler, kentin önemli değerleri. Peki, Bitlisli ünlü kişiler kimler? Hemen birlikte öne çıkan Bitlisli oyuncu, yazar, sanatçı, kanaat önderi, siyasetçi isimlere bakalım. 

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Bitlisli Ünlüler ve Bitlisli Sanatçılar

Bitlisin nüfusu az olsa da köklü tarihi ile çok sayıda önemli ismin yetiştiği ya da doğduğu topraklarda bulunduğunu bilmek gerek. Bitlis doğumlu ünlüleri Bitlis’te büyümüş ve yetişmiş ünlü kişiler, Bitlis’ten çıkmış şahsiyetler dikkat çekici bir liste sunuyor. Bitlisli ünlülerden bazılarını sizin için listeledik. 

  • İsmet İnönü

bitlisli-unluler

Türk siyasi tarihinin ve yakın tarihin en önemli isimlerinden biri kuşkusuz ki İsmet İnönü. Peki, İsmet İnönü nereli? Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda büyük emeği olan İsmet İnönü, aslen Bitlislidir. Babası Reşit Efendi aslen Bitlis’in tanınmış ailelerinden birine mensuptur. Kürümoğulları ailesi, bugün hala kentin önemli ve tanınmış bir ailesidir. İsmet İnönü’nün babası Reşit Efendi, önce İstanbul’a sonra da İzmir’e yerleşmiştir. İsmet İnönü de İzmir’de doğmuştur. Ancak aslen ailesinin kökleri Bitlis’ten gelir. Dolayısıyla Bitlisli ünlüler listemizin ilk sırasında İsmet Paşa yer alıyor.

  • Onur Akın

bitlisli-unluler-

Türkiye’de özgün müzik denilince ilk akla gelen isimlerden biri Onur Akın’dır. 1967 yılında Bitlis’te doğan Onur Akın da özgün müziğin önemli temsilcilerindendir. Babası öğretmen olan Onur Akın, çocukken İstanbul’a gelmiş olsa da aslen Bitlis – Ahlatlı’dır. Ünlü müzisyenin gazetecilik okuduğunu da söyleyelim. Yediveren ilk albümü olmuş bundan sonra Kuytuda Başak, Gözlerimde Bulut, Nereye Ey Güzel İnsanlar, Aşk Bize Küstü, Aşk Bize Küstü, Asi ve Mavi, Ey Hayat gibi çok sayıda albüm çıkarmıştır. Toplamda 22 albüm yapmış olan Onur Akın’ın Ey Hayat albümü en popüler eserlerinden biridir. Özgün müzik adı verilen akımın önemli bir temsilcisi olan Onur Akın, Türk müzik tarihine de geçmiş bir isimdir. 

  • Şenay Aydın

bitlisli-unluler-1

Türk sinemasında çok sayıda ünlü oyuncu var. Ünlü Türk oyuncularından bazıları ise dünya çapında üne sahip. Bunlardan biri de aslen Bitlisli olan Şenay Aydın. 1983 doğumlu Şenay Aydın, farklı dizi ve filmlerde rol aldı. Öyle Bir Geçer Zaman ki ile dikkatleri oyunculuğuna çeken Şenay Aydın, Hakan Muhafız ile de şöhreti tatmış oldu ve Bitlisli ünlüler listemize girdi. Bitlisli ünlü oyuncu, 2008 yılındaki Adana Altın Koza Film Festivalinde Umut Vaat Eden Genç Oyuncu” Ödülünü aldı. Ayrıca Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği de kendisine ​​“Umut Vaat Eden Genç Oyuncu” Ödülü verdi. Saklı Yüzler, Pazar, Kanımdaki Barut, Veda, Şimdiki Zaman, Ayna Ayna adlı sinema filmlerinde etkileyici bir oyunculuk sunmuştur. 

  • Edip Yüksel

bitlisli-unluler-2

Türk araştırmacı ve yazar olarak bilinen Edip Yüksel, Bitlis Güroymak doğumludur. 20 Aralık 1957 doğumlu olan Edip Yüksel, hem İngilizce hem de Türkçe çok sayıda kitap yazmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesinde Makine Mühendisliği okumuş olan yazar, daha sonra Amerika’da hukuk eğitimi almıştır. Ayrıca Arizona Üniversitesi Hukuk Fakültesinde doktorasını tamamlamıştır. Kur’an En Büyük Mucize, Yusuf’un 40. Emri (şiir), Kur’an’da Demirin Kimyasal Esrarı, Kur’an: Görülen Mucize, İlginç Sorular-1, İlginç Sorular-2, Kitap Okumanın Zararları (%20 Mizah Katkılı), Sakıncalı Yazılar, Müslüman Din Adamlarına 19 Soru, Türkçe Kur’an Çevirilerindeki Hatalar, Üzerinde 19 Var, Demokrasi / Oligarşi / Teokrasi, Asal Tartışma, Mesaj: Kur’an Çevirisi, Mor Mektuplar, Hristiyan Din Adamlarına 19 Soru, Takanlar ve Takılanlar (Türban Nedir, Ne Değildir?), Norşin’den Arizona’ya – Sıradan Bir Adamın Sıradışı Öyküsü şeklinde çok sayıda kitap yazmıştır. 

  • Halil Babür

bitlisli-unluler-3.jpg

Asıl adı Halil İbrahim Babür olan oyuncu aynı zamanda bir tiyatro eleştirmenidir. Tiyatro eleştirmenliği alanında genç yetenekler arasında olan Halil Babür, 1987’de Bitlis’te doğmuştur. Haliç Üniversitesi Tiyatro ve Sinema mezunu olan oyuncu, Pis Yedili dizi ile tanındı. Burada Trafo karakteri ile tanınan oyuncunun Çukur dizisindeki Veysel karakteri de önemli bir etki yarattı. Ayrıca Yaprak Dökümü, Doktorlar, Melekler Korusun, Karadayı, Son Yaz, Ömre Bedel, Tek Türkiye gibi pek çok diziden rol aldı. Sinemada ise Gitme, Ay Lav Yu, Kar, Topal Şükran’ın Maceraları, Ah Asuman, Beni Sevenler Listesi filmlerinde dikkat çekti. Halil Babür’ün yazdığı tiyatro oyunları da var. 11’e 11, Kasap, He-Go bunlardan bazıları. 

  • Ali Aksöz

bitlisli-unluler-4

Dağ filmindeki Selçuk karakteri ile tanıdığımız Ali Aksöz, 1978 Bitlis doğumlu bir oyuncudur. Ayrıca çok izlenen gençlik dizi Med Cezir’de de dikkat çekmiştir. Bitlisli oyuncu Ali Aksöz, Panzehir, Gamsız Hayat, Karayel dizilerinde de çok sevildi. Oyuncunun güçlü bir eğitim geçmişi olduğunu da eklemek gerek. 

  • Özgün Çoban

bitlisli-unluler-5

Burcu Biricikle başrolü paylaştığı Çok Uzak Fazla Yakın adlı filmle çok tanınan Özgün Çoban da Bitlisli ünlü isimler arasında. 1985 Bitlis doğumlu olan oyuncu, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı mezunu. İlk oyunculuk deneyimini tiyatroda gösteren Özgün Çoban, ilk dizi oyunculuğunu deneyimini ise Deniz Yıldızı ile yaptı. Beni Affet, Deniz Yıldızı, Arka Sokaklar ve Yüksek Sosyete adlı dizilerde de dikkat çekti. 

Bitlis’i Keşfedin!

Türkiye ve aslına bakarsanız Dünyanın her yeri gezilip görülmeye değer. Keyifle gezip görmek, keşfetmek, lezzetlerini tatmak ve farklı kültürleri, iklimleri deneyimlemek yaşadığınızı hissetmenin de en güzel yollarından biri. Türkiye’de bazı popüler turizm kentleri çok ziyaret ediliyor ama bu kadar popüler olmasına rağmen çok keyifli bir şekilde gezi tutkusunu besleyen kentler de var. Bunlardan biri de Bitlis. 

Osmanlıca adı Bidilis olan ve zamanla dildeki değişimle Bitlis adını alan bu kent, köklü tarihin özel anılarını içeriyor. Siirt, Muş, Ağrı ve Van Gölü ile komşu olan Bitlis, bu kentlerin kültürel dokusunu da taşır. Doğu Anadolu’nun mutlaka görülmesi gereken şehirlerinden biri olan Bitlis’te gezilip görülecekler listesi uzun değil ama özgün. Bu özgün doku da size unutulmaz bir his sunabilir. Karasal iklimin soğuk etkisinin hissedildiği Bitlis, kışın çok güzel bir manzara sunar. Özellikle Ahlat Kalesi karlar altında büyüleyici bir manzaraya sahiptir. Karasal iklimin ürünleri ve hayvancılığın etkisi ile bu küçük kentte güzel bir seyahat planı yaşayabilirsiniz. Bitlis’te Tatvan Kalesi, Ahlat Kalesi, Adilcevaz Kalesi, Kef Kalesi ve Ahlat İskender Paşa Cami mutlaka görülmesi gerekenler arasında. 

 

Yorum ekle