Yolcu360 Blog

Batum’da Ne Yenir? / Batum Yemekleri

Son zamanların popüler ülkesinin bir şehri bugün ki yazımızın konusu. Evet, Gürcistan’ın Batum şehrinden  bahsediyoruz. 🙂 Türkiye’nin Artvin ili ile komşu olan Batum, Karadeniz kıyısında yer almakta. Aynı zamanda Batum, Gürcistan’ın ikinci en büyük şehri niteliğine sahip. Doğası, eğlence ve gece hayatı ile oldukça gözde olan Batum’un bir de mutfağına bakalım dedik. En iyi Batum restoranları hangileri? Batum yemekleri dediğimizde akla neler gelir? Gürcü mutfağı içinde neler var? Batum’a gittiğimizde hangi Batum otellerini tercih etmeliyiz?

Gürcü mutfağı

Batum, vizesi sadece kimlikle seyahat edilebilmesi, gezilecek doğal ve tarihi güzelliklerinin bolluğu, renkli gece hayatı ve kumarhaneler ile ülkemizde en çok tercih edilen seyahat destinasyonlarından biri. Ülkemizin kuzeydoğusundaki sınır komşularından biri olan Gürcistan’ın gezgin dostu şehri Batum, yöresel yemekleri ile de meşhur. Kendisini ziyaret edenlerin kalplerini çalacak lezzetlere sahip olan bu şehir, seyahatiniz boyunca size tadı damağınızda kalacak deneyimler yaşatıyor.

Yazının en başından itibaren niyetimi belli ettim ama buradan da malumun ilanını yapayım. Bu blog yazısında Batum’da ne yenir, nerede yenir anlatmaya çalışacağım. Haçapuri, Harço, Seperavi, Phkhali, Khinkali gibi adından hiçbir şey anlamadığımız için tadından pek emin olamayacağınız lezzetlere sahip olan Gürcü Mutfağı, bana sorarsanız sizi fazlasıyla şaşırtmaya aday. Hepsini ve daha fazlasını aşağıda anlattım. Başlıyoruz!

Gürcü yemekleri

  • Haçapuri

Gürcü Mutfağı’nın en özel lezzetlerinden biri olan Haçapuri, benim de favorilerim arasında. Haçapuri için bildiğimiz Karadeniz pidesinin farklı bir versiyonu diyebiliriz. Acaruli, Megruli ve Lazuri olmak üzere üç farklı çeşidi bulunan bu enfes yemeğin Batum’da yiyeceğiniz versiyonu Acaruli Haçapuri.

Kendine has bir şekilde açılan hamurunun içerisine Gürcistan’a özel Sulguni ve İmerulitan peynirlerinin ve isteğe bağlı olarak tereyağının eklenmesiyle taş fırında pişirilen bu eşsiz lezzet Batum’da ne yenir sorusunun akla gelen ilk cevaplarından biri.

  • Khinkali (Hıngal)

Şimdi sizi daha önce yediğiniz mantı çeşitlerinden biraz daha farklı olan bir mantı türü ile baş başa bırakıyorum. Gürcü mutfağının değişilmez lezzetlerinden biri olan Khinkali. Bildiğimiz mantının kocaman bir bohça şeklinde servis edileni diyebiliriz bu lezzet için.


Hamurun içersin kıyma ve kişniş konularak servis edilen Khinkali’nin görüntüsü gibi tadı da yeme şekli de bizim bildiğimizden biraz farklı. Yemeden önce gerçekten de adabını biliyor olmanız lazım. Neyse ki ben size burada anlatacağım. Hadi yine iyisiniz. 🙂

Yapmanız gereken tek şey önce hamurun kenarından bir ısırık almak ve içindeki suyu emmek. Çünkü Khinkali’nin esas lezzeti orada. Sonra da yavaş yavaş hamurunu yiyebilirsiniz.

Batum yemekleri

  • Sulguni

Slugni, Batum’da herahangi bir restoranda yiyebileceğiniz bir yöresel yemek çeşidi değil ama hemen hemen bütün yemeklere lezzet katan bir peynir türü. Biraz önce ağzımın suyu aka aka yazdığım Haçapuri’nin içinde kullanılan özel peynirlerden biri bu mesela. Gürcü Mutfağı’nın daha bir çok noktasında da Slugni var.

Slugni, gerçekten enteresan bir lezzete sahip. Özellikle peynir severlerin favorileri arasına gireceğine kesin gözüyle bakıyorum. O yüzden, Batum’a kadar gitmişken bir kaç kilo yanınıza almanın pek bir zararı olmaz diye düşünüyorum. Listenize ekleyin.

  • Şarap

Gürcistan, dünya üzerinde en eski şarap üretimi yapılan yerlerden biri. Yüzyıllardır bu topraklar üzerinde süregelen bir gelenek var. E hal böyle olunca da Hemen her Batum restoranında tadabileceğiniz yöresel şaraplardan bulabiliyorsunuz.

Hangisinde içmeniz gerektiği konusunda kafanız karışır belki diye size bazı tüyolar vermek istiyorum. Eğer şöyle uygun fiyatlı ama içimi güzel bir şarap arıyorsanız, yöresel üzümlerden yapılan Saperavi bu konuda popüler. Fiyat önemli değil derseniz Chakhaveri alternatifleriniz arasında bulunsun derim.

  • Gürcü Gazozu

Aslında bana sorarsanız pek bir espirisi yok. Bildiğiniz meyveli gazoz. Ancak Batum’da oldukça revaçta. O yüzden yazmak istedim. Sizde gitmişken denemek isterseniz, armutlusunu tavsiye ederim.

Batum gece hayatı yazısı için tıklayınız. 

Batum Restoranları

O kadar yiyecek ve içecek yazdım. Sıra geldi Gürcü Mutfağı’nın tüm bu özel lezzetlerini nerelerde tadabileceğinize. Batum, Gürcistan’ın en turistik şehirlerinden biri. Aynı zamanda Acaristan Özerk Cumhuriyeti’nin de başkenti. Yani büyük bir şehir ve restoran konusunda alternatifleri çok. Tabi, tamamen farklı bir ülkede değişik yemekleri deneyimleyeceğiniz için doğal olarak bunu en iyi yapan yerlere gitmek isteyeceksiniz.

Old Boulevard, Heart of Batumi, Laguna, UOLLI Restoran ve Lurji Sufra yöresel yemekleri uygun fiyatlarla tadabileceğiniz yerlerden. Daha lüks restoranlar isterseniz Eclipse, Zona ve Cafe Daiquiri tercih edebileceğiniz mekanlar arasında.

Batum otelleri

Batum’da konaklama konusunda birçok seçenek ve alternatif mevcut. Bu yüzden her bütçeye uygun bir konaklama yeri bulunabilir. Biz sizler için en iyi Batum otelleri hangileri araştırdık ve bulduk. 🙂

  • Kartuli Hotel: Şehir merkezine 3.7 kilometre mesafede bulunmakta.
  • Ekaterine’s Apartment: Şehir merkezine 350 kilometre yakınlıkta.
  • My Batumi Apartments: Merkeze 2.6 kilometre yakınlıkta.
  • Apartment in Old Town: Merkeze 600 metre uzaklıkta yer almakta.
  • Old Batumi Villa: Merkeze 650 metre mesafede yer almakta.
  • Orbi Residence Batumi: Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta.
  • Beachfront Apartment with Panoramic View: Merkeze 450 metre mesafede.
  • Heaven’s Palace: Merkeze 2.7 kilometre mesafede.
Batum’a nasıl gidilir? / Batum ulaşım

Batum’a iki şekilde de gidebilirsiniz. İlk yol Batum’a uçak ile gitmek. Türkiye’den Batum’a pek çok uçuş seferi mevcut. Aynı zamanda Batum gezilecek yerler dönüşünde İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Batum turu sonrası Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. Batum gezi rehberi listesini tamamlayıp Batum’dan İzmir’e dönecek olan gezginler, İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

İkinci yol ise bizce en zevklisi. Batum’a araçla gitmek. Batum’a arabayla nasıl gidilir diye merak ediyorsanız tabi belli şartları var. Ama hemen gözünüz korkmasın. Gayet kolay bir yöntem. Batum’a gitmek için önce Gürcistan sınırlarına girmeniz gerekiyor. 2019 yılı itibari ile yeni çipli kimlikler ve pasaport ile Gürcistan sınırından kolay bir şekilde geçebiliyorsunuz. Bir de sınırdan geçtikten sonra Gürcü trafik sigortası yaptırmalısınız. Ancak o da çok pahalı değil. Ne gerek var sigortaya derseniz, sigorta yaptırmazsanız çok daha yüklü bir şekilde ceza ödüyorsunuz. Batum gezisi için Türkiye noktasında biraz araç kuyruğuna yakalanabilirsiniz. Ancak çok vaktinizi yemez. Geçiş için Sarp veya Sarpi sınır kapısını tercih edebilirsiniz. Batum’a araçla en kolay gidebileceğiniz iller:

  • Artvin Batum arası kaç kilometre? Artvin ve Batum merkez arası 75 kilometre. 1 saat 45 dakika içerisinde Batum’a ulaşabilirsiniz. Batum gezisi için Artvin araç kiralama seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.
  • Trabzon Batum arası kaç kilometre? Trabzon ve Batum merkez arasındaki mesafe 206 kilometre. Kendi aracınızla gitmek istemiyorsanız, Trabzon araç kiralama opsiyonlarını değerlendirerek  2 saat 40 dakika içerisinde şehre ulaşabilirsiniz.
  • Rize Batum arası kaç kilometre?  Rize’den Batum’a gidecek olanlar Rize araç kiralama seçeneklerini inceleyerek 127 kilometre mesafelik yolu 1 saat 44 dakika içerisinde tamamlayabilirler.

Yolcu360 Blog

Add comment