Türkiye‘nin Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde bulunan Malatya, her ne kadar kayısısı ile ünlü olsa da birçok tarihi ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmakta. Aslında Malatya içerisinde o kadar çok gezilecek yer var ki detaylı Malatya gezi yazımıza baktığınız da siz de çok şaşıracaksınız. 🙂 Malatya şehri gerçekten de kültür turizmi açısından gezilmesi gereken yerler arasında bulunmakta.
Battalgazi
Sevgili seyahat severler bugün size bereketli topraklardan bir yeri Malatya’yı Malatya yapan Battalgazi ilçesini anlatacağız. Battalgazi, Malatya iline bağlı ilçedir. Battalgazi, Malatya’nın tarih bakımından her türlü kabilesine ev sahipliği yapmış, tarihin izlerini taşıyan önemli bir noktası desek doğru olur. Malatya şehrinin ilk kuruluş yeri olan Battalgazi kültürel anlamda oldukça zengin bir bölgedir. Peki Battalgazi adını nereden almış diye merak ederseniz; Bir dönem Cüneyt Arkın filmlerine de konu olan Battal Gazi, Emevîler devrinde Anadolu’da Bizans’a karşı yapılan savaşlarda ün kazanmış, Müslümanlar ve bilhassa Türkler arasında büyük bir gazi-velî hüviyetiyle yüceltilip destan kahramanı yapılmış Müslüman emirdir.
Battal Gazi’nin muharebelerini anlatan söz konusu kaynaklar bölge, şehir ve kasaba isimlerine bakıldığında onun başta Kayseri, Afyon ve Eskişehir yöresi olmak üzere, el-Cezîre (Güneydoğu Anadolu dahil) ve Suriye bölgelerinde faaliyet gösterdiği görülür. Hiç şüphesiz bu coğrafya gerçek muharebelerin vuku bulduğu coğrafyanın aynı olmalıdır. Battalnâme başta olmak üzere Evliya Çelebi, Gelibolulu Mustafa Âlî ve Müneccimbaşı gibi Türk kaynakları ise onu daha ziyade Malatya yöresinde savaşmış gösterirler. Battal Gazi’nin ölümü ile ilgili ise muhteliftir. Fakat bunların gerçeği yansıtanı Theophanes, Taberî, İbnü’l-Esîr ve İbn Kesîr tarafından kaydedilen rivayettir, buna göre Battal Gazi, bugün Eskişehir’in güneybatısında yer alan Seyitgazi kasabasının bulunduğu antik Akroinon mevkiindeki bir savaş sırasında şehit olmuş ve oraya defnedilmiştir. Buna göre Battal Gazi’nin milâdî 730’lu veya 740’lı yıllarda Akroinonde şehit düştüğü kabul edilebilir.
Malatya oto kiralama kapsamında Malatya Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
Battalgazi gezilecek yerler
Gelelim Battalgazi de görülmesi gereken yerlere; Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Alacakapı Mahallesi’nde, 1637 tarihinde IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. 68 x 76 metre boyutunda dikdörtgen bir alan üzerine, açık avlu ve kapalı hol olarak inşa edilmiştir. Kemerli olan giriş kapısının her iki yanında bir oda görülür. Bu kapının üstünde duvar içerisinden merdivenle çıkılan bir mescit olduğu sanılan kısım var. Holün avluya bakan yüzünde ve girişin her iki yakasında üstleri tonozla örtülü altışar oda sıralanır.
Asıl kapalı kısmın üstü ise üç sıra tonozla örtülmüştür. Tonozlar sade ayaklar üzerine basmaktadır. Yapının mimarı Halep Mimarbaşısı Üstat Mehmet’in oğlu Üstat Ebubekir’dir. Doğu’ya giden yollar üzerinde bulunan bu kervansaray, şehrin ticari yoğunluğunu göstermesi açısından önem taşır. Ticari olduğu kadar askerî fonksiyonu da bulunan han oldukça sağlam bir temel üzerine kurulmuştur.
Bir çizgi üzerinde sıralanmış dükkânların külliye halinde yer aldığı bir yapıdır. Hanın iki kitabesi mevcuttur. Biri iç han girişinin kapısının üstünde, diğeri avlu giriş kapısının üzerindedir. 2007-2010 arası yapılan restorasyonda kervansarayın ön yüzünü çevreleyen dükkânlar kaldırılmış, mescit bölümü, revaklar, havuz bölümü ve duvarlar restore edilmiştir. Kervansaray haftanın her günü 09.00-17.00 arası ziyarete açıktır.
Malatya gezi rehberi için tıklayınız.
Battalgazi gezi rehberi
Bir başka görmeniz gereken yer ise Ulu Cami’dir; Battalgazi ilçesinde (Eski Malatya) bulunan bu cami Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında 1224 yılında inşa edilmiştir. Kitabesine göre mimarları Yakup bin Ebubekir el-Malati ve Mansur bin Yakup’tur. Tuğladan yapılmış kısımlar ilk cami şeklini, taş olanlar ise daha sonra yapılan ilaveleri gösterir. Dört eyvanlı plan ile İran’daki Büyük Selçuklu camilerinin Anadolu’daki ilk ve tek örneğidir.
Mihrap önü kubbesine bitişik, ortasında bahçesi ve havuzu ile iç avlu, planın esasını meydana getirmektedir. Firuze ve patlıcan moru çini mozaiklerden geometrik yıldız ve geçmeler, kemer yüzünde kalmış olan kitabe ve yine zikzak biçiminde çini mozaiklerle kaplı sütunlar caminin göz alıcı süslemeleridir. Kubbe iç yüzeyi tuğla kaplamalı muazzam bir çini süslemeye sahiptir. Kubbe etekleri ise üçgenlerin geometrik sanatı şeklinde örgü tuğlalar ile süslenmiştir. Cami ilçe merkezinde olup haftanın her günü ziyaretçilere açıktır.
Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi için tıklayınız.
Battalgazi gezisi
Şahabe-i Kübra Medresesi; Ulucami’nin güneyinde külliye içinde yer alan bu medreseden günümüze yalnızca taç kapının doğu kanadının bitişiğindeki türbe ve ana eyvan kısmı ayaktadır. Memluklu döneminde Sultan El-Dikü’l Eşref Şaban devrinde (1363-1376) Memluklerin Malatya Emiri Şahabeddin Hızır tarafından Şemseddin Muhammed B.Osman ve Kvor Stefanyan adlı mimarlara yaptırılmıştır. Battalgazi de gezilecek birçok yer olmasının yanında bir de Kanlı Kümbeti görün. Anıt mezar olarak yapılan bu eserin, mezar olması gereken kısmı günümüzde boştur. Meydanbaşı camisinin güneyinde yer almaktadır. Dört ayaklı köşe duvarları, tuğla revaklarla birbirine bağlantılı, kare planlı olup üstü Selçuklu mimarisi tarzında kubbe ile örtülmüştür. Temel kısmı ve mezar üzeri kesme taş ile yapılıdır.
Hafif bombe verilen mezar üstü taşlar halen tarihi özelliğini muhafaza etmektedir. Duvarlar bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla sıralaması şeklinde yapılmıştır. Bu şekil kubbeye kadar devam etmiş, kubbe ise tamamen revaklarla bir etek oluşturacak şekilde tamamlanmış güzel bir eserdir. Kitabesi mevcut değildir. Yapılış tarzıyla Selçuklu mimarisi eseri olduğu tahmin edilmektedir. Kümbette kullanılan ‘kanlı’ kelimesi ise yapılış gayesinden farklı olarak Osmanlı döneminde suçluları idam etmekte kullanılan bir yer olmasındandır. Bu kadar yürüyüp dolaştıktan sonra Battalgazi meydanında bir yorgunluk kahvesini hak edersiniz.
Malatya’ya nasıl gidilir? / Malatya ulaşım
Malatya gezilecek yerler ve Battalgazi için yola çıkmaya hazırsanız, size birkaç yol tavsiyesi vermek istiyoruz. 🙂
Malatya İzmir arası kaç km? Malatya İzmir arası yaklaşık 1.136 kilometre. İzmir Alsancak araç kiralama ve İzmir araç kiralama fırsatlarını kullanarak, D300 üzerinden 14 saat 18 dakika içerisinde şehre ulaşabilirsiniz ve Malatya Battalgazi için keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Malatya Ankara arası kaç km? İki şehir arası D300 üzerinden yaklaşık olarak 631 kilometre ve 7 saat 52 dakika içerisinde Malatya’ya varabilirsiniz. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama ya da Ankara Kızılay araç kiralama olanaklarına bakarak, seyahatinizi eğlenceli bir keşif gezisine çevirebilirsiniz.
Malatya İstanbul kaç km / Malatya İstanbul kaç saat diye düşünüyorsanız, D300 ve O-4 üzerinden Malatya – İstanbul arası 1.038 kilometre ve yaklaşık 12 saat 20 dakikalık bir yolculuk sürecine sahip. İstanbul Malatya gidiş güzergahı‘nı merak ediyorsanız, İstanbul araç kiralama veya İstanbul Beşiktaş araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak, araba ile gezerek ve keşfederek Malatya’ya 12 saat 5 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.
Add comment