Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Basel Gezi Rehberi / Basel Gezilecek Yerler / İsviçre

Basel Gezi Rehberi / Basel Gezilecek Yerler / İsviçre

Basel mimari dokusu, huzurlu sokakları ve sanat kokan atmosferiyle İsviçre‘de mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktaların başında geliyor.

Basel Gezi Rehberi

Ortaçağ mimarisine sahip tarihi yapıları, dünyaca ünlü müzeleri, her köşe başında yer alan sanat galerileri ve huzurlu ortamıyla İsviçre’nin en fazla turist çeken şehirlerinden biri Basel. Ortasından Ren Nehri’nin geçtiği şehir Grossbasel (Büyük Şehir) ve Kleinbasel (Küçük Şehir) olarak ikiye ayrılıyor. Old Town olarak bilinen, şehrin tarihi yapılarının bulunduğu kısım Grossbasel’de yer alırken Kleinbasel gece hayatı ve modern sanat galerileri ile öne çıkıyor. Basel buram buram sanat kokan bir şehir. Her köşe başında bir müze karşınıza çıkıyor, şehirde 40’ı aşkın sanat galerisi yer alıyor. Yılda sadece bir kez düzenlenen dünyaca ünlü Art Basel ise şehrin en prestijli sanat fuarı.

Basel’e Nasıl Gidilir?

Fransa ve Almanya ile komşu şehir Basel’e ulaşım son derece kolay. Eğer siz de benim gibi Alsace seyahatinizi İsviçre ile birleştirmeyi düşünüyorsanız Fransa’nın şirin kenti Mulhouse’dan Basel’e sadece 15 dakikada geçebilirsiniz. Basel’in Almanya’nın Freiburg kentine araçla bir saat uzaklıkta olduğunu hatırlatmak isterim. İstanbul’dan direkt Basel’e gelmeyi düşünüyorsanız uçak yolculuğu yaklaşık üç saat sürüyor. EuroAirport Havalimanı’nı İsviçre, Fransa ve Almanya ortak kullanıyor. Basel, Mulhouse ve Freiburg’a açılan üç çıkış kapısı bulunuyor. Dilerseniz Yolcu360 ile havalimanından araç kiralayarak geniş kapsamlı bir tura çıkabilirsiniz.  EuroAirport Havalimanı Basel merkeze altı kilometre uzaklıkta yer alıyor.

İsviçre turu için görmeniz gereken yerler yazısı için tıklayınız.

Basel Gezilecek Yerler

Basel şehrinin kalbi olarak adlandırılan Old Town (Eski Şehir) bölgesi şehri keşfetmek için en ideal başlangıç noktası. Adım başı yönlendirme tabelaları bulunduğu için nereye, ne kadar sürede gidebileceğinizi kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz. Şehrin birçok noktasından görülebilen Basel Münster (Basel Katedrali) Romanesk ve Gotik mimarisiyle ilk görüşte kendisine hayran bırakıyor. Kiremit rengindeki katedralin dışı kadar içi de ilgi çekici, gelmişken içerisini de mutlaka gezin. Basel manzarasını izleyebileceğiniz en ideal noktalardan biri olan Pfalz seyir terasını not etmenizi öneririm. Burası fotoğraf çekmek için harika bir nokta.

Şehrin ana meydanı Marktplatz’da kırmızı rengiyle bir yapı dikkatinizi çekecek. Burası Rathaus yani Belediye Binası. 16. yüzyılda inşa edilmiş olan binanın avlusu heykeller ve resimlerle süslenmiş. Rehberli turlar eşliğinde odaları gezme imkanı da bulunuyor. İsviçre’nin Ulusal Mirası listesinde yer alan Spalen Kapısı Marktplatz’a 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde. 14. yüzyılda inşa edilen surun günümüze sadece bir kısmı gelebilmiş. Etkileyici bir görünüme sahip olan Spalen Kapısı’nı gördükten sonra rotanızı şehrin sembolü olan Mittlere Brücke’ye çevirebilirsiniz. Şehrin iki yakasını birbirine bağlayan tarihi köprüde yürüyebilir, yaz aylarında geldiyseniz Ren nehrinde yüzen İsviçrelileri seyredebilirsiniz ☺

Avrupa’da müze bakımından en zengin şehirlerden biri olan Basel’de en az bir gününüzü sanat gezisine ayırmanızı öneririm. Şehirde görülmeye değer onlarca müze var. Kunstmuseum hayran olunası müzelerden ilki.

15. yüzyıldan günümüze uzanan zengin bir koleksiyona sahip olan müzede Van Gogh, Andy Warhol, Monet, Picasso gibi dünyaca ünlü ressamların eserlerini görme şansı bulabilirsiniz. Kağıt Müzesi, Jean Tinguely Müzesi, Oyuncak Müzesi gezi listenize ekleyebileceğiniz diğer müzeler arasında.

Basel’den Ne Alınır? Alışveriş Rehberi

Basel Avrupa’nın en pahalı şehirlerinden biri olduğu için alışveriş konusunda bütçeleri epey zorluyor:) Dünyanın en iyi saat markalarına ev sahipliği yapan şehirde Marktplatz, Frei strasse, Gerbergasse öne çıkan alışveriş caddeleri arasında bulunuyor. Claraplatz özel butikler ve mağazalarla çevriliyken Spalenberg, Heuberg ve Nadelberg daha orijinal eşyalar arayanlara hitap ediyor. Seyahatinize denk gelirse cumartesi günleri Petersplatz’ta kurulan antika pazarında harika parçalar bulabilirsiniz. Pazartesi-Cumartesi günleri arasında Marktplatz’da organik pazar kurulduğunu da hatırlatmak isterim. Basel’e gelmişken şehrin meşhur zencefilli kurabiyesi olan Basler Leckerli’den satın almayı unutmayın.

İsviçre’nin meşhur çikolataları da hem kendiniz hem sevdikleriniz için lezzetli bir atıştırmalık olabilir. Bu arada şehri gezerken birçok yerde karşınıza Migros çıkacak. Sandviç, su gibi ihtiyaçlarınızı Migroslardan karşılayabilirsiniz.

Basel seyahatiniz pazar gününe denk gelirse şehirdeki mağazaların hatta restoranların büyük bir kısmının kapalı olacağını unutmayın. Alışveriş dükkanları hafta içi 18.30’da, Cumartesi günleri ise 17.00’de kapanıyor. 

Basel’de Mutlaka Yapmanız Gereken Şeyler

Zürih ve Cenevre’den sonra İsviçre’nin üçüncü büyük şehri Basel. Bir yanda modern binalar, sanat galerileri, lüks markaların vitrinleri süslediği mağazalar, öbür yanda geçmişe doğru yolculuğa çıkacağınız Ortaçağ atmosferi… Ortasından usul usul akan Ren Nehri ile klasik bir Avrupa kenti görünümünde olsa da kesinlikle keşfedilmeye değer bir şehir Basel. İsviçre her ne kadar Avrupa Birliği’ne üye olmasa da Schengen bölgesine dahil. Eğer Schengen vizeniz varsa 2-3 günlük bir kaçamak yaparak bu güzel şehri doyasıya gezebilir, harika anılar biriktirebilirsiniz.

  • Müzelerde Sanat Yolculuğuna Çıkın

Basel İsviçre’nin sanat ve kültür başkenti olarak biliniyor. Bu alanda Avrupa’nın sayılı şehirlerinden biri olan Basel’de 40’ı aşkın müze bulunuyor. Kunstmuseum, Tinguely Museum, Fondation Beyeler, Paper Museum’u mutlaka listenize eklemenizi öneririm.

  • Dünyanın Önde Gelen Sanat Fuarı Art Basel’e Katılın

Her yıl Haziran ayının ikinci haftasında Basel’de düzenlenen Art Basel en prestijli sanat fuarlarından biri. Üç gün boyunca süren, Amerika’dan Asya’ya 4000’i aşkın sanatçının yer aldığı fuar biletlerinizi internetten ayırtabilirsiniz.

Basel’e Gitmişken Yapmadan Dönmemeniz Gereken Şeyler
  • Pfalz’da Muhteşem Basel Manzarasını Seyredin

Eski kenti panoramik olarak seyredebileceğiniz Pfalz şehrin en huzurlu noktaları arasında. Münster Katedrali’nin arka tarafında yer alan seyir terasında birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayabilir, kısa bir dinlenme molası verebilirsiniz.

  • Mittlere Brücke Köprüsü’nde Yürüyün

Şehrin eski ve yeni bölümünü birbirine bağlayan Mittlere Brücke’nin tarihi (Orta Köprü) 1226 yılına kadar uzanıyor. Basel’in simgesi olan köprüden yürüyerek yaka değiştirebilir, Ren nehri manzarasını izleyebilirsiniz. Avrupa şehirlerindeki gibi köprü demirine aşk kilidi asma geleneğinin burada da mevcut olduğunu hatırlatayım 🙂

  • Ren Nehri’nde Tekne Turuna Katılın

Basel seyahatinize biraz daha keyif katmaya ne dersiniz? Şehri gezmenin en eğlenceli yollarından biri olan tekne turları Basel’de fazlasıyla rağbet görüyor. Seyahatiniz bahar veya yaz aylarına denk gelirse tekne ile Ren nehrinin sularına açılabilir, bir saatlik keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

  • Fondü Yemeden Dönmek Olmaz!

İsviçre’nin meşhur lezzetlerinden biri olan fondü kolay eriyebilen peynirlerle hazırlanıyor. Genellikle kızarmış ekmek dilimleriyle yenen fondü, patates kızartması gibi atıştırmalıklarla birleşince ortaya şahane bir tat çıkıyor.

  • 15 Dakikada Fransa, 45 dakikada Almanya’ya Geçin

Basel konumu ile en avantajlı şehirlerden biri. Sadece 15 dakikalık araba yolculuğu ile Fransa’nın Mulhouse şehrine geçebilir, 45 dakika sonra kendinizi Freiburg’da Alman birası içerken bulabilirsiniz. Eğer zamanınız varsa bir günde üç ülke görme şansını kaçırmayın derim! Hepinize şimdiden keyifli seyahatler. Bir sonraki seyahat rotasında görüşme üzere!

Yorum ekle