Yolcu360 Blog

9 Maddede Atatürk Arboretumu

Sonbaharın bu güzel anlarını, şehirden uzak, sakin ve huzurlu bir şekilde geçirmek isterseniz size bol oksijenli bir öneri ile geldik. İstanbul’un Sarıyer İlçesi’ndeki Atatürk Arboretumu’nu sizler için gezdik. Bu yazımızda Atatürk Arboretumu ile ilgili tüm bilgileri bulabileceksiniz. Haydi başlıyoruz. 

Arboretum Nedir?

İlk olarak arboretum ne demek ondan başlayalım. Yazımı da okunması da zor olan bu kelime, bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki cinslerinin uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır. Başka bir açıdan bakıldığında arboretumlar eğitim ve bilimsel yanları ağır basan bilgi, emek ve sabırla meydana getirilmiş birer canlı bitki müzeleridir.  

Yeryüzünde kuruluşları yüzyılların ötesine dayanan arboretumların fonksiyonları çok çeşitlilik gösterir. Bunlar; ilk ve orta öğretimden üniversite düzeyine kadar tüm öğrencilere ve çevre halkına otsu ve odunsu bitkiler hakkında bilgi vermek, onları yetişme alanlarında tanıtmak, çevre koruma bilincinin gelişmesine katkıda bulunmaktır. 

Atatürk Arboretumu 

296 hektarlık bir alan üzerinde oluşturulmuş olan Atatürk Arboretumu, Osmanlı döneminden kalan Kirazlıbent ve 1916 yılında oluşturulan Türkiye’nin ilk fidanlığını içinde barındırmaktadır. Ayrıca üç tane de yapay göle sahiptir. Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı bir işletme şefliğidir.

Atatürk Arboretumu Tarihçesi

1949’da İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi profesörü Hayrettin Kayacık, Bahçeköy’de bir arboretum projesi hazırlamış. Ödenek yetersizliği nedeniyle yarım kalan projenin açılması 33 sene sürmüş. 12 Temmuz 1982 tarihinde Atatürk’ün 100. doğum yılı vesilesiyle Mustafa Kemal Atatürk’ün adını alarak açılmıştır.

Atatürk Arboretumu Nerede?

Ciğerlerinizi oksijenle doldurmak isterseniz Atatürk Arboretumu’nun adresi Kemer, İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, 34450 Sarıyer/İstanbul

Atatürk Arboretumu  Bitki ve Ağaç Türleri

 1500’ü aşkın bitki türüne sahip olan Atatürk Arboretumu’nda görebileceğiniz bitkiler arasında öne çıkanlar; Anadolu Karaçamı, Adaçayı Yapraklı Laden, Tibet Dağ Muşmulası, Mamut Ağacı, Parçalı Yapraklı Leylak, Amerikan Lale Ağacı, Kokulu Servi, Makedonya Meşesi, Kırmızı Çiçekli Atkestanesi, Söğüt Yapraklı Dağ Muşmulası, Japon Tesbih Çalısı…vs. 

Atatürk Arboretumu  Açılış – Kapanış Saatleri ve Giriş Ücreti

Hafta içi de hafta sonu da sabah 9.00’dan akşamüstü 17.00’e kadar açık. Pazartesi günleri ise kapalı.

2022 yılı için Atatürk Arboretumu giriş ücreti hafta içi tam 7.50 TL. öğrenci 2.50 TL. Hafta sonu ise tam 20 TL, öğrenci 7.50 TL. Öğrenci indiriminden yararlanmanız için öğrenci kimliğinizin yanınızda olması gerekli, yani hiçbir şekilde İstanbul kart kabul edilmiyor. Müze kart da geçerli değil.

Bunun dışında İstanbul Üniversitesi’nin Orman Fakültesi öğrencilerine girişler tamamen ücretsiz, tabi ki yine öğrenci kimliğiniz gerekiyor.

Atatürk Arboretumu Çekim Ücreti

Düğün gibi etkinlikler için fotoğraf çekimlere izin veriliyor. Ancak bunlar belli bir ücrete tabi olarak yapılıyor. Çekim ücretini Ziraat Bankası Sarıyer şubesine yatırıp dekontla gitmeniz gerekiyor. Fotoğraf çekimi ücreti 2022 yılı için 472 TL. Toplam 6 kişi girebiliyor bu fiyatla. 

Atatürk Arboretumu’na Ne zaman Gidilir?

Botanik alanında bilimsel araştırmaların gerçekleştiği bu doğal parka 4 mevsim boyunca gidilebilir; çünkü burası her mevsim güzel. Sonbaharda ise ayrı güzel. Neden mi? Çünkü burası aynı zamanda bir ağaç müzesi ve ağaçların sonbaharda ne kadar etkileyici göründüğünü hepimiz biliriz.

İstanbul’un doğa açısından kurtarılmış bölgelerinden biri olan arboretum, sonbaharda turuncudan kırmızıya, mordan pembeye bir renk cümbüşüne sahne oluyor. Özellikle öğlen saatlerinde, güneş ışınlarının ağaçlar ve yapraklarla yaptığı gölge oyunları kesinlikle görülmeye değer.

Atatürk Arboretumu yaz mevsiminde ise capcanlı. Binlerce kuş, böcek ve küçük memeli türünün yaşadığı bu ormanda kendini tam anlamıyla doğanın kucağına bırakabilirsin. Ormanın girişinde sana “hoş geldin” diyen çiçek kokuları, bir noktadan sonra gevezelik eden kurbağaların sesleri ve topluca orman şarkısı söyleyen kuşlarla böceklerin cıvıltı ve vızıltıları ile birleşecek. Bu arada ormanda yılanların da olduğu söyleniyor, ama kesinlikle zararsız oldukları belirtiliyor.

İlkbahar, arboretum için tam uyanış zamanı. Çiçekler açıyor, ağaçlar yeşeriyor, sincaplar etrafta geziyor… İstanbul’da ilkbaharı karşılamak için daha iyi bir yer var mıdır, bilemiyoruz.

Kış sezonunda arboretum artık soğuk bir yer, ama kar yağdığı zamanlarda burası bir kartpostala dönüşüyor. Bembeyaz bir orman görüntüsü eşliğinde sıcacık bir kahve isterseniz bir hafta sonunu buraya ayırmanı öneriyoruz.

Atatürk Arboretumu’nu Gezerken Mutlaka Bilmeniz Gereken Kurallar

Atatürk Arboretumu canlı bir ağaç müzesi olduğu için uyulması gereken bir dizi kural mevcut. İçeriye girer girmez çantanız kontrol ediliyor. Arboretuma yiyecek sokulması yasak. Su haricinde içecek de alınmıyor. Bu yüzden buraya gelmeden önce karnınızı iyice doyurmanızda fayda var. İçeriye tripod ve drone da sokulmuyor. İşte tüm kurallar:

  • Evcil hayvanların arboretuma girişi kesinlikle yasak. Yani buraya köpeğiniz ile birlikte gidip uzun bir yürüyüş yapmak istiyorsanız bu mümkün değil.
  • Ormanı ziyaret edecek toplulukların (okul, kulüp, şirket ve dernek gibi) gitmeden önce telefonla randevu alması gerekiyor.
  • Atatürk Arboretumu’na yiyecek ve içecek sokmak kesinlikle yasak. Kapıda çantanız bile kontrol ediliyor ve eğer yanınızda atıştırmalıklar varsa bunların hepsini bırakmanız isteniyor. İçeriye sadece bebek maması ve su sokabiliyorsunuz.
  • İçeriye profesyonel fotoğraf makinenle girebilirsiniz, fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken şeyler var. Öncelikle yanınızda tripod varsa ticari amaçlı çekim yapacağınız varsayılıyor ve sizden ücret talep ediliyor.
  • İçeriye kostümlü (gelinlik vb.) girmek istediğinde de nişan, düğün ve sünnet tarifesi uygulanıyor. Ve bunun içinde belli bir ücret talep ediliyor.
  • Artan ziyaretçi sayısına bağlı olarak, doğal bitki örtüsüne zarar vermemek ve kirlilik oluşturmamak amacı ile içeriye uçurtma, bisiklet, top gibi şeyler de sokulmuyor.

 Sararmaya başlayan yapraklar, kızıla dönen ağaçlar arasında yürüyüş yapmak ve vücudunuza bol miktarda oksijen depolamak isterseniz artık adresiniz belli… Arboretumun tamamını gezmek isterseniz en az üç dört saatinizi ayırmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

 Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? Yolcu360 ile hemen kiralayın, araçsız kalmayın!

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

1 yorum