Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Türkiye’deki Arama Kurtarma Kuruluşları

Türkiye’deki Arama Kurtarma Kuruluşları

Türkiye’de meydana gelen her türlü afet, kaza ve olağanüstü olayda derhal müdahale edebilen, yardım elini üzerimizden eksik etmeyen ekiplerimizi tanıyoruz. İşte Türkiye’de arama kurtarma kuruluşları:

Türkiye’deki Arama Kurtarma Kuruluşları

arama-kurtarma-uzmani-2.jpg

Türkiye’deki arama kurtarma kuruluşlarını kendi arasında resmi kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Buna göre: 

  • Resmi Kuruluşlar

  • Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)
  • Valilikler ve Kaymakamlıklar
  • Sağlık Bakanlığı
  • Türk Silahlı Kuvvetleri
  • Emniyet Genel Müdürlüğü
  • İtfaiye Teşkilatları
  • Kızılay
  • Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE)

 

  • Sivil Toplum Örgütleri

  • Arama Kurtarma Derneği (AKUT)
  • Arama Kurtarma Araştırma Derneği (AKA)
  • Bursa NAK Arama Kurtarma 
  • GEA Yeni Yüksektepe Arama Kurtarma Ekoloji Grubu
  • Üniversite Toplulukları

Türkiye’deki resmi arama kurtarma kuruluşlarını yakından tanıyalım.

AKUT

arama-kurtarma-kuruluşları

AKUT’un tarihi bundan yaklaşık 26 yıl kadar öncesine uzanıyor. 1994 yılında Bolkar Dağlarında kaybolan 2 üniversite öğrencisinin 14 gün aranması ve bulunmaması üzerine dağları iyi bilen fakat arama-kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcı bir araya gelmiştir. 1995 yılında AKUT ismini verdikleri Arama Kurtarma Derneği kurulmuştur. Bu grup, aynı yıl AKUT ismi altında, Bursa Uludağ’da ilk kurtarma faaliyetini de gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin ilk gönüllü arama kurtarma derneği ünvanını alan AKUT yıllardır binlerce cana umut oldu. Nitekim Marmara depremi AKUT için milat sayıld.

17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara depreminde 50 gönüllüsü ile çalışarak 200’ün üzerinde insanın hayatını kurtarmıştır. Bu zor günlerde Türk halkının sevgisini ve güvenini kazanmayı başardı.Arama kurtarma alanındaki ihtiyacı öngörüp, odaklanması ve örgütlü çalışmasıyla birçok STK ile kamu ve özel sektör kuruluşlarının da arama-kurtarmaya bakış açılarını, yaklaşımlarını değiştirerek yeni atılımların da öncüsü olmuştur. AKUT sadece Türkiye’de değil yurt dışında da pek çok canın bulunmasına ve tecrübesi ile yol göstermeye devam ediyor.

Marmara depreminin hemen ardından meydana gelen Yunanistan-Atina depreminde de arama-kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev almıştır. Bunun yanı sıra 1999 yılında Tayvan, 2001 yılında Hindistan ve 2003 yılında İran depremlerinde arama kurtarma faaliyetlerine katışmıştır. 1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında bulunan Arama Kurtarma Danışma Kurulu INSARAG’ın üyesi olan AKUT, kısa sürede tüm dünyada uluslararası standartlara uygun, arama-kurtarma ekipleri içinde deprem konusunda en deneyimli ve bilgili ekiplerden biri haline gelmiştir. Bu sebeple AKUT, 2011 yılında “Sınıflandırılmış Orta Seviye Ekip” grubunda Türkiye’de bu sertifikayı alan ilk kuruluş olmuştur. Yüzde yüz gönüllülük esasıyla çalışmaya devam eden AKUT, ülkemizde izin almadan yardım toplayabilen az sayıda kuruluştan biri olarak mali kaynağını tamamen bağışlardan sağlamaktadır. Bu sayede olanaklarını, teknik alt yapı ve ekipmanlarını her geçen gün iyileştirerek her geçen gün daha fazla cana nefes olmaya devam ediyor.

AFAD

arama-kurtarma-kuruluslari

AFAD yani Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı 29 Mayıs 2009 tarihinde, 5902 sayılı kanununun Resmi Gazete’de yayınlamasıyla kurulmuştur. İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü yerine kurulmuş afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Bu bakımdan Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermektedir. Afet öncesi hazırlık, afet sonrası meydana gelen zararları azaltma, afet sırasında yapılacak müdahale ve afet sonrası iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. 81 ilimizde de valiye bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinin yanı sıra 11 ilde yer alan Arama Kurtarma Birlik Müdürlükleri ile çalışmalarını yürütmektedirler. Ayrıca AFAD tarafından afet anlarında gönüllü ve hali hazırda personel kapasitesi ile Arama Kurtarma çalışmalarına katkı sağlayabilecek akreditasyon alanları oluşturmuştur. Buna göre bu alanlar:

  • Arama ve Kurtarma 
  • Afet ve Acil Durum Eğitimleri
  • Sağlık, Halk Sağlığı 
  • Acil Durum Haberleşmesi
  • Kamp Koordinasyonu ve Barınma Alanları Yönetimi
  • Ulaştırma
  • Beslenme ve Gıda Güvenliği
  • Psikososyal Destek
  • Enerji
  • Güvenlik ve Trafik
  • Teknik Destek

UMKE

arama-kurtarma-kuruluslari-

Deprem ülkesi olarak adlandırdığımız Türkiye’de pek çok bölge birinci ve ikinci dereceden deprem tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bunun yanı sıra su taşkınları, toprak kayması, kaya düşmesi, çığ vb. diğer doğa kaynaklı afetler ile teknolojik ve insan kaynaklı afetler bakımından da yüksek derecede risk yaşayan bir coğrafya üzerinde bulunmaktadır. Bu sebeple yurtiçi ve yurtdışında başta deprem olmak üzere olası afetlerde iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun donatılmış ekipler aracılığıyla en kısa sürede enkaza müdahaleye yönelik medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması, hızlı ve güvenli şekilde hasta naklinin sağlanması, nakil sonrasında acil tedavi ünitelerinin ve hizmetinin temini ile tüm bu işler için gerekli profesyonel yönetim organizasyonunun oluşturulması amacıyla, Sağlık Bakanlığı’nın 30.12.2003 tarih ve 5442 sayılı kanunu ile “Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi” uygulamaya konulmuş ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) oluşturulmuştur.

Adana, Afyon, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun, Sakarya ve Van olmak üzere 11 il genelinde UMKE kurulmuştur. Şu an itibari ile de 21 Bölge ve 81 ilde 11.993 UMKE personeli ile hizmet vermektedir. UMKE hem yurtiçi hem yurtdışında meydana gelebilecek afet ve acil durumlarda acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kazazede/afetzedelere olay yerinden başlayarak ambulansa veya bir sağlık tesisine nakil edilinceye kadar geçen süre içerisinde acil sağlık hizmeti sunmaktadır. İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yürütülen faaliyetleri tüm yılı kapsayan UMKE Yıllık Faaliyet Planı’na uygun olarak gerçekleştirilmektedir. UMKE medikal kurtarma hizmetlerinin yanı sıra afetlerin büyüklüğüne göre sahada cerrahi müdahale üniteleri, acil müdahale üniteleri, seyyar hastaneler ve personel barınma üniteleri, mobil komuta merkezleri ve mobil olay yeri yönetim merkezleri kurarak afete müdahale ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında sunulacak sağlık hizmetlerinin her aşamasında aktif görev alır.

Kızılay

arama-kurtarma-kuruluslari-1

11 Haziran 1868 yılında “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla temelleri atılan Kızılay yüzyıllardır hizmet vermektedir. Ardından 1877 yılında “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti” olarak değiştiren kuruluşun adını 1947 yılına geldiğimizde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Kızılay” olarak son halini almıştır. Kızılay’ın amacı Devletler Hukuku’nun ilgi hükümleri gereğince, savaş zamanında silahlı kuvvetlerin sağlık servisleri ile o hükümlerin belirlediği kişi ve kuruluşlar için “koruyucu ve belirtici işaret” olarak kabul edilmiştir. Bunlar dışında kalan hiçbir kişi, kurul ve kurum, savaşta tarafsızlık ve dokunulmazlık örneği olan bu işareti kullanamaz. 1876 Osmanlı- Rus Savaşı ile başlayan serüvenleri 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar aralıksız devam etmiştir.

Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda aktif olarak görev almıştır. Cephe gerisinde kurdukları seyyar ve sabit hastaneler,hasta taşıma servisleri, hastane gemileri ve donanımlı doktorları, hemşireleri ile olağanüstü bir çaba ortaya koymuşlardır. Dost-düşman ayırt etmeden savaş esirlerine dahi gereken insancıl yardımları yapmışlardır. Bunun yanı sıra savaştan etkilenen sivil halkın bakımı ve korunması için de çalışmışlardır. Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.

Deprem Bölgesi’nde Adrese Teslim Yardım

İyi İnsanlar Platformu, Hatay bölgesinde; Antakya, Arsuz, İskenderun, Kırıkhan, Samandağ, Belen ve köylerinde bulunan ihtiyaç sahiplerine çadır, uyku tulumu, battaniye götürüyor. Saha ekipleriyle çadır, uyku tulumu, battaniye, ilaç, temel gıda ve hijyen malzemelerini ihtiyaç sahiplerine birinci elden, adreslerine teslim ediyor. Detaylı bilgi için iyiinsanlar.org sitesini ziyaret edebilir ya da İyiinsanlar sosyal medya hesaplarına mesaj atabilirsiniz.

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

1 yorum

  • Hilali Ahmer Cemiyeti” olarak değiştiren kuruluşun adını 1947 yılına geldiğimizde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Kızılay” olarak son halini almıştır