Yolcu360 Blog
araç bakımı nasıl yapılır? otomobil tamir eden adam
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Araç Bakımı Nasıl Yapılır: 8 Adımda Periyodik Bakım

Araç Bakımı Nasıl Yapılır: 8 Adımda Periyodik Bakım

Araç bakımı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, tüm sürücülerin bilmesi gereken temel şeylerden bahsedeceğiz. İçeriğimizin sonunda da en popüler araç bakımı nasıl yapılır video içeriklerine yer vereceğiz. Periyodik araç bakımı konusunda yapılması gereken şeyleri merak ediyorsanız, bu içeriği sizin için hazırladık.

Aracınız ile yola çıkmak, diğer sürücülerinin ve yolcuların güvenliği için aracınızın durumuna güvendiğiniz anlamına gelir. Kontrolleri ve bakımı yapılmış bir araçla trafiğe çıkmak, sizin ve çevrenizin güvenliğini sağlar. Aynı zamanda düzenli olarak bakım yaptığınızda aracınızın ömrünü uzatırsınız.

Araç bakımı denince akla neler geliyor? Yağ değişimi, yağ filtresi değişimi, hava filtresi değişimi ve içerdeki polen filtresi değişimi. Aslında bu değişimleri yapmak oldukça kolay.

Önemli olan, doğru malzemeleri seçerek işlemleri doğru şekilde gerçekleştirmek. Temel bilgilere sahip olduğunuzda, periyodik bakımlarınızı kendiniz gerçekleştirebilirsiniz.

Araç ömrünü uzatacak önerileri merak ediyorsanız buradan devam edin.

periyodik araç bakımı nasıl yapılır, motor yağı değişimi

Periyodik Araç Bakımı Nasıl Yapılır?

Güvenli bir sürüş için periyodik işin olmazsa olmazı. Aracın uzun süre boyunca ilk aldığınız zamanlardaki formunu korumasını istiyorsanız, aracınızı düzenli olarak kontrol ediniz. Periyodik bakım yaparken ilk dikkat etmeniz gereken şey, dizel araç motorlarının benzinlilerden farklı şekilde dikkat istediğidir.

Ayrıntıları kenara bakıyoruz ve araç bakımı nasıl yapılır konusunda geçiyoruz. Ayrıca araç motor bakımı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, detaylar yazımızda.

Aracınızı Kaldırın

Bakıma başlamadan önce ilk olarak aracınızı kaldırın. Çünkü işlem sırasında araç yağını boşaltmak için aracın alt kısmına girerek karter tapasını açmanız gerekiyor Bundan dolayı aracınızı belli bir yüksekliğe kadar kaldırmalısınız.

Aracınızın üzerinize düşme tehlikesiyle karşılaşmamak için ise bu işlem yapılırken çok dikkatli olmanızı öneriyoruz. Bu tehlikeyi, aracınızı krikoyla kaldırdıktan sonra altına destekleyici eşyalar koyarak engelleyebilirsiniz. Ancak yine de bu işin biraz profesyonel işi olduğunu ve araç kaldırmak için güvenli bir ortam gerektiğini söylemek gerek.

Motorunuz Soğuk Olmalı

Aracınızı krikoyla kaldırdıktan sonra karter tapasını açmanız gerektiğini söylemiştik. Bu tapa açılarak akıtılacak olan yağın soğuk olması gerekmektedir. Bunun için ise motorunuz soğuduktan sonra işlemlere başlamanızı öneriyoruz.

İşlemler, sıcak motorla yapıldığı takdirde ise içerisindeki yağ soğuyamadığı için yağ boşaltımı esnasında etrafa sıçrayan yağlar sizi yakacaktır.

Karter Tapasını Açın

Bu maddede ise motor yağı nasıl akıtılır sorusuna cevap bulacaksınız. Aracınızı kaldırdıktan sonra düşmeyecek şekilde sabitlediğinizden eminseniz aracın alt kısmına girerek karter tapasını açabilirsiniz. Karter tapasını bulmanız çok zor olmayacaktır, aracın alt kısmında ve görünür bir yerde olacaktır. Bu tapayı içindeki yağı sızdırmaması için sıkıca kapatılır.

Tapayı açmak sizi biraz zorlayacaktır fakat güç uygulandığı takdirde açılacaktır. Bu esnada civatayı sıyırmamaya özen göstermelisiniz çünkü civata sıyrıldığı zaman tapayı açmak oldukça zorlaşacaktır.

Tapayı açarken içeriye doğru ittirip boşa geldiğini fark ettiğiniz zaman bir anda geri çekerek tapayı yerinden çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte karter tapası açıldığı esnada altına mutlaka bir kova koymalısınız. Çünkü tapa açıldığı an motor yağı akmaya başlayacaktır.

Motor yağı, doğa için oldukça zararlı. Bu nedenle motor yağını kovaya akıtarak geri dönüşüm için benzinliklere verebilirsiniz.

Yağ Filtresini Çıkarın

Karter tapası açıldıktan sonra bir süre bekleyin, motor yağının tamamının boşaldığından emin olunca ise aracın yağ filtresini çıkarabilirsiniz. Lakin yağ filtresi aracın neresinde olur sorusunu soracak olursanız, yağ filtresinin her araba için farklı yerlerde olacağı cevabını vereceğiz.

Yağ filtresini bulduğunuzda kolay çıkacak bir noktada olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu durum, aslında aracınızın bakımını kendiniz yapmayı göze alıp almayacağınız konusunda size bilgi verecektir. Yağ filtresinin kolay bir yerde olduğunu görüp değiştirmeye karar verdiğinizde ise size, şasi ve motor numaranızla uyumlu olan yeni bir yağ filtresi gerekecektir.

Yağ filtresi değişimi için ise bir yağ filtresi sökme aparatına ihtiyacınız olacaktır. Bu aparata, 10-20 tl gibi bir fiyatla sahip olabilirsiniz. Aparat yardımıyla eski yağ filtrenizi çıkarmalı ve altına bez koyarak motoru kirletmeden ayırmalısınız. İşlem bittikten sonra yağın tamamen süzülmüş olduğuna emin olarak karter tapasını geri yerine takabilirsiniz.

Tapayı gerekli tork değerinde sıktıktan sonra ise yeni yağ filtresini aracınıza takabilirsiniz. Yeni yağ filtresini takarken bir sonraki seferde çıkarması kolay olsun diye filtrenin ağız kısmına, yeni aldığınız motor yağından bir miktar sürmeniz gerekmektedir. Filtre yerleştirilirken ise genellikle 20 Nm torklanması iyidir. Bu değer, elinizle kolayca sıkabileceğiniz bir değerdir.

Aracınıza Yeni Motor Yağını Koyun

Tüm bu işlemlerden sonra sıra, aracınıza yeni motor yağı koymaya geliyor. Bu noktada en önemli şey, aracınız için doğru motor yağı seçmektir. Bu duruma, genelde sanayide bile dikkat edilmemektedir. Aracınızın yağını sanayide değiştirmeye karar verdiğiniz takdirde bile aracınıza uygun motor yağını kendiniz götürmeniz gerektiğini öneriyoruz.

Aracınıza uygun motor yağını yeterli miktarda doldurduktan sonra motor yağ kapağını geri kapatabilirsiniz. Yağ doldurma işlemini bu şekilde kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Hava Filtresini Değiştirin

Aracın hava filtresini değiştirmek aslında oldukça kolay bir işlemdir. Hava filtresi kutusunun çevresindeki vidaları sökerek eskimiş hava filtresini çıkarmanız gerekecektir. Eski hava filtresini çıkardıktan sonra yerine yeni hava filtresini takabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir işleme gerek yoktur.

Polen Filtresini Değiştirin

Polen filtresinin yeri araca göre değişir. Filtreyi değiştirmek için farklı yöntemler mevcuttur. Genellikle polen filtresine, aracın torpido gözünün alt tarafındaki birkaç vidayı sökerek kabin içinden ulaşabilirsiniz. Bunu aracınızın servis manuelinden kolayca öğrenebilirsiniz.

Polen filtresini değiştirmek de hava filtresini değiştirmek kadar kısa sürecektir. Kabin içinden polen filtresine ulaştığınızda eskisini çıkararak yerine, yeni polen filtresini takabilirsiniz.

Aracınızı İndirin

Bütün bu işlemler sonunda aracınızın standart bakımını kendiniz gerçekleştirmiş olacaksınız. Aracınızı artık indirebilirsiniz. Aracınızı indirdikten sonra belirli bir süre çalıştırarak yağda; sızıntı, damlama, püskürme gibi durumların olup olmadığını kontrol etmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Herhangi bir sorun olmadığını gördüğünüzde bile ilk gün için aracınızı dikkatli kullanmaya özen göstermenizde fayda var. Özellikle aracınıza fazla veya az yağ koyup koymadığınızı ilk anda anlayamayabilirsiniz.

Her ihtimale karşı aracınızı ilk gün, dikkatli bir şekilde kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ertesi gün aracınızı kullanmadan önce ise aracın altına bakarak herhangi bir yağ damlaması olup olmadığını ve filtrenin çevresinde de herhangi bir yağ sızıntısı olup olmadığına dikkat etmeyi ihmal etmemelisiniz.

En sonunda ise motor yağ çubuğundan motor yağ seviyesinin doğru olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayınız. Bu aşamaların sonunda hiçbir sorun olmadığına eminseniz aracınızı gönül rahatlığı içinde güvenle kullanmaya başlayabilirsiniz.

İçeriğimizden edindiğiniz bilgiler doğrultusunda artık; hava filtresi değişimini, polen filtresi değişimini ve yağ filtresi değişimini kendiniz de yapabilirsiniz.

Otomobil dünyasıyla ilgili her konuda sizin yanınızdayız. Kiralık araç ihtiyaçlarınız için Yolcu360‘a göz atmayı unutmayın!

Araç Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Bakım süreleri otomobillere ve aracın kullanım alanlarına göre değişse de uzmanlar 10 bin ile 20 bin kilometre arasında bakımın yapılması gerektiğini öneriyor.

Araç Bakımı Nasıl Yapılır Video Listesi

1- Anlatan Adamlar: 10 Dakikada Araç Bakımı

2- Oto Safari: Periyodik Bakım Nasıl Yapılır?

 

 

Yorum ekle