Yolcu360 Blog
ford model t, eski foto, tarihi ve özellikleri
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Ford Model T Hakkında Her Şey: Amerikalı Tin Lizzie’nin Hikayesi

Ford Model T Hakkında Her Şey: Amerikalı Tin Lizzie’nin Hikayesi

Ford Model T hakkında neler biliyorsunuz? İlk seri üretim otomobili model T’nin özellikleri ve tarihi hakkında konuşuyoruz. Sizin de bu konuda söylemek istedikleriniz varsa, yorumlara bekliyoruz! 

Ford Model T Siyah renkli müzede sergileniyorFord Model T Nedir? 

Otomobil tarihine yön vermiş otomobilin atası olarak bilinen bir modeli konuk aldık. Araç inceleme konuğumuz bundan 110 yıl önce üretilmiş bir model. Ford Model T, hem otomobil tarihi hem de ekonomi tarihi için çok değerli bir ürün. 

Ford Model T, diğer yandan bugünün çalışma kanunları, sosyal yaşamı ve iş yaşamı için de büyük bir belirleyici oldu. Bu sadece bir otomobilin hikayesi değil… Sanayi devriminin hikayesi! 

Ford Model T, Tin LizzieDış Görünüşe Aldanmayın: Tin Lizzie!

Ford “the Model T”yi, “Tin Lizzie” ismiyle de biliyoruz. İsmin hikayesi ise 10 numara. Şimdi ismin hikayesi için otomobil yarışlarının primitif dönemine gidiyoruz. Araba üreticileri en çok satan otomobilleri yarıştırır ve böylece modellerini görücüye çıkarırlardı. 

1922 yılında Colorado Pikes Peak şampiyonluk yarışına Noel Bullock “Old Liz” ismini verdiği Model T ile yarışmaya katılmıştı. Arabanın pejmürde dış görünüşünden dolayı yarışmayı takip edenler araca “Tin Lizzie (Teneke Lizzie)” ismini verdiler. Bu arada yarışı Noel Bullock kazandı! 

Sadece Halk İçin Bir Otomobil Yapmak Kimin Aklına Gelirdi?

1800’lü yılların sonu ile 1900’lü yılların başında otomobiller vardı. Fakat sayıları çok az olan bu araçlar, sadece çok ayrıcalıklı bir zümre tarafından kullanılabiliyordu. Prestijin simgesi olan otomobil sahibi olmak, harikaydı. Ama milyonlarca insanın satın alabileceği bir otomobil sektörü ondan daha da harikaydı. 

Henry Ford, işte tam da bunu akıl eden adam oldu. Fabrikasında çalışan işçilerin de araba sahibi olmalarını isterken daha geniş bir pazarın kapısını açmayı planlıyordu. Bu rüyası gerçek oldu. Ama onun rüyası gerçekleşirken işçiler için de daha insanı koşullar inşa edilecekti. 

Araba Tarihi içeriğinde daha fazla model için bilgi bulabilirsiniz…

Model TFord Model T Özellikleri

Bugünün standartlarına göre Henry Ford’un modeli, bir çok sıra dışı özelliğe sahipti. Sürücü koltuğuna geçince motoru çalıştırmak için arabanın ön tarafındaki bir kolu çevirmek gerekiyordu. Bu, oldukça tehlikeliydi. Çünkü motor geri teptiğinde bu krank, baş parmağı kolayca kırabilirdi. 

Ayrıca direksiyonun kolundaki gaz pençesini iyi ayarlamazsanız, siz arabanın önündeki kolu çeker çekmez araba ileri doğru hareket ederek sizi ezebilirdi.

İlk Ford Model T’de üç pedal ve bir vites bulunuyordu. İlerlemek için önce gaz, vitesi ileri itip soldaki debriyaj pedalını basmak ve hızlanınca debriyaj pedalını bırakmak gerekiyordu. Bu esnada da ikinci vitese geçmek şart tabi. Geriye gitmek için vitesi boşa tutup ortadaki geri pedalına basmalıydınız. 

Otomobilin ilk versiyonunda pirinç asetilen lambalar vardı. On galonluk yakıt deposu ise ön koltuğun altına monte edilmişti. 

Benzin, karbüratörü yer çekimi ile beslediği için yokuş yukarı tırmanmak mümkün değildi. Özellikle yakıt seviyesi düştüğünde bu, imkansızdı. Çözüm mü, yokuş yukarı geri geri gitmek…

Tek parça olan döküm Ford Model T motoru öndeydi. Motor, 4 silindirliydi. 

İlk  Ford Model T versiyonlarının üstü açıktı. Esnek, uygun fiyatlı, kolay tamir edilebilen bir otomobil olduğu için hızla ABD otomotiv piyasasını ele geçirdi. Halk otomobili olmayı başardı ama hükümet için de çalıştı. Polis teşkilatı, posta teşkilatı ve sağlık merkezleri çok sayıda  Ford Model T siparişi verdi. 

yolcu360 blog arama bannerKiralık Ford mu Bakınıyorsunuz? 

Şimdi Yolcu360’a girin ve 1 dakikadan kısa sürede Ford model aracınızı kiralayın. En iyi fiyat ve ücretsiz geri iade garantisiyle Yolcu360 ayrıcalıklarınızın tadını çıkarın!

Yolcu360 mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indir<

1910 Model Ford M T Özellikleri

Bu muhteşem otomobilin bazı öne çıkan özelliklerine birlikte bakalım…

  • Bugünün otomatik farları filan…bunları unutun. gaz yağı ve parafinle beslenen lambalar hayal edin. Kibritle yakmanız gerekiyor. 
  • Aracınızın camlarının olmadığı düşünün. Sadece yoldaki taş parçacıklarından sürücüyü korumak için önde siperlik görevi gören bir katlanır cam var. 
  • Arabanızın dışından tam ön kısmına geçip krank kolunu çevirip çalıştırmanız gerektiğini hayal edin. Bu arada seri davranamazsanız araba sizi ezebilir. Yani o çalışma anı içinde ön koltuğa atlamak zorundasınız. 
  • Basamaklı yapıda olmasının da bir nedeni var tabi. Basamaklar, araca hızlıca binmeyi sağlıyor ve çamurdan da koruyordu. 

Model T Neden Siyah?

Otomobil tarihi meraklılarının sorduğu sorulardan biriyle devam ediyoruz. Ford neden siyah araba üretti? Cevap ise basit, böylece ser üretimde maliyet düşürüldü. Tek renk seri üretim daha ucuzdu, en ucuz maliyet de siyah renkteydi. 

Ford Model T Reklamı

Ford Model T Üretimi Nasıldı?

Henry Ford, Model T ile üretim bandında resmen bir efsane oldu. Seri üretim, işçiler için daha insani ortam, hükümet ve halk için araçlar ve dünya genelinde üretim… Bunlar, o zaman için çok acayip şeylerdi. 1920 yılında Ford üretim tesisleri, ABD, İngiltere, Kanada, Arjantin, Avustralya ve Almanya’daydı. 

Hareketli bir montaj hattı kullanarak yapılan seri üretim çok değerli bir devrim oldu. Araç şasisi bir üretim bandı boyunca ilerliyordu. her bir işçi grubu da kendi çalışma alanı için gerekeni kendi noktasınd ayapıyordu. Bu yöntemle bir otomobilin üretim süresi 12 saatte 93 dakikaya indi. 

Model T

1910 Model Ford T Teknik Özellikleri

1910 yılına gidelim ve bir bu aracı aldığınızda ne gibi özellikleri oluyor, fiyat etiketi nedir; bakalım…

Üretici Firma: Ford Motor Company

Üretim Yılı: 1910

Boyutlar: 2.540 (U) / 1422 (G) / 2387 (Y)

Motor Hacmi: 2896 cc

En Yüksek Hız: 70km/s

Beygir Gücü: 22,5 

Yakıt Türü: Benzin

Fiyatı: 850 Dolar

Ford Model T Sürüş Videosu

Türkiye’de Ford Model T Var mı?

Türkiye’de Rahmi Koç Otomobil Müzesinde, Torbalı Araba Müzesinde ve bir kaç otomobil müzesi ile koleksiyonerlerde bu otomobili görmek mümkün. 

Müze gezmeleri için kiralık araç mı bakınıyorsunuz? Şimdi Yolcu360 kampanyalarına göz atın ve size özel ayrıcalıklardan yararlanın! 

Yorum ekle