Yolcu360 Blog
arabada sigara içme cezası ne kadar?

Arabada Sigara İçme Cezası 2024

Arabada sigara içme cezası ne kadar? Arabada sigara içme cezası 2024 ücreti kaç TL? Araçta sigara içme cezası kanun maddesi hangisi? Arabada sigara içme cezası yolcuları kapsıyor mu? 4207 sayılı kanun özel araçta tütün mahsulü kullanma cezası nedir? 2024 Arabada sigara içme cezası ile ilgili bütün bilgiler Yolcu360 ekibi tarafından sizler için derledik.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

arabada sigara içme cezası ne kadar (1)

Arabada Sigara İçme Cezası Ne Kadar? 2024

Özel araçta sigara içmek yasak mı? 24 Mayıs 2013 tarihinde üzerinde gerçekleştirilen değişikliklerle birlikte özel arabada sigara içmek artık cezai yaptırıma tabi. Bunun yanı sıra taksilerde de hem sürücülerin hem de yolcuların sigara içmeleri yasaktır. 2023 yılında 248,38 TL olan araç içinde sigara içme cezası, 2024 yılı için uygulanan %58.46’lık zam oranıyla birlikte artarak 393,58 TL olmuştur. Bu artış sonucunda, 2024 yılında araç içinde sigara içme cezası yeni ve güncellenmiş tutarı 393,58 TL olarak uygulanacaktır.

4207 Sayılı Kanun Sigara İçme Cezası

4207 sayılı kanun maddesinin içeriği aşağıdaki gibidir.

  • Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında,
  • Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir.
  • Özel araçlarda tütün ve tütün ürünleri kullanmanın cezası Kabahatler Kanunun 39’uncu maddesince düzenlenmektedir.

Araçta Sigara İçme Cezası Nereye Ödenir?

https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden online bir şekilde, vergi dairesi ya da mal müdürlüklerine giderek arabada sigara içme cezanızı ödeyebilirsiniz. Ya da devletin anlaşmalı olduğu bankalar aracılığı ile de arabada sigara içme cezanızın ödemesini gerçekleştirebilirsiniz.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Araçta sigara içmediyseniz ve böyle bir ceza kesildiyse Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi ile başvurabilirsiniz. Fakat arabada sigara içme cezanızın son ödeme tarihini dikkate alarak ceza itiraz sürecini başlatmalısınız. 

Uzun Yol Şoförleri Arabada Sigara İçebilir Mi?

Arabada sigara içme cezası kanun maddesine göre: Bu kanunun 2’nci maddesinin birinci fıkrasının C bendinde tütün ürünlerinin “Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında” tüketilemeyeceği hükmü yer almaktadır. Bu sebeple uzun yol şoförleri de dahil olmak üzere tüm sürücülerin arabada sigara içmeleri kanun dışıdır. 

Araç İçinde Yolcu Sigara İçebilir Mi?

Yine kanunun belirttiği üzere: “Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilemez” ifadesi yer alıyor. Hal böyle olunca araç içinde yolcular da dahil olmak üzere seyahat boyunca sigara içen, araç içerisinde yer alan herkese arabada sigara içme cezası yaptırım uygulanmaktadır. 

Sigarayı Bırakmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

  • Nikotinsiz ilk günü önceden belirlemek ve kendinize söz vermek sigarayı bırakmak için ilk adımı atmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Size sigara içmeyi hatırlatan her şeyden uzak durarak bir adım daha ilerleyebilirsiniz.
  • Dikkatinizi dağıtacak yeni ve eğlenceli uğraşlar ve hobiler bu konuda size yardım edecektir.
  • Lezzetli içecekler yoksunluk belirtilerini azaltmada size yardım edecektir.
  • Sabrınız için kendinizi ödüllendirin. Böylece daha kolay bırakırsınız.
  • Spor yapmak mutluluk hormonu salgılatarak size güç verir.
  • Sağlıklı ve lezzetli içeriğe sahip bir diyetle kendinizi şımartarak stresten uzaklaşabilirsiniz.
  • Yoksunluk belirtilerini sağlık ve özgürlüğe açılan bir kapı gibi gören pozitif bakış açısı ilerlemenizde anahtar rol oynayacaktır.
  • Akupunktur gibi alternatif tıp metotlarıyla işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Her şeye rağmen kendinizi çok zor durumda hissediyorsanız son çare olarak nikotin sakızı ve bant kullanabilirsiniz.

1 yorum