Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Hayat Kurtaran Araba Aksesuarları ve Gereçleri

Hayat Kurtaran Araba Aksesuarları ve Gereçleri

Araba aksesuarları arabaların tamamlayıcılarıdır. Sanılanın aksine araçtaki her parça, sürüş güvenliğine bir şekilde etki eder. Bazı parçalar ise hayat kurtarıcı önem sahiptir. Hayati öneme sahip olan bu aksesuarların hazır ve çalışır vaziyette araba bulunmaları oldukça önemlidir. Araba aksesuarları derken elbette araba üreticilerinin sunduklarından bahsetmiyoruz. Bir araba sahibi olduktan sonra günlük hayatınızı kolaylaştıracak ve yolculuğunuzu daha konforlu hale getirecek ekipmanlardan bahsetmek istiyoruz.

Araçla seyahat ederken kaza ya da başka bir olumsuzluk anında gerekli ekipmanların hazır olması gerekmektedir. Yolculuklarda hayatınızı kurtaracak ve yolculuk konforunu artıracak arabaların olmazsa olmazı araba aksesuarını sizin için derledik. Bu parçaların aracınızda sağlam ve kullanıma uygun şekilde olduğuna emin olun.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Hayat Kurtaran Oto Aksesuarları

Araç içinde hem sürücü hem de yolcular için konfor sunacak çok sayıda araç gereç var. Bir araç sahibi olduktan sonra aracınıza koyacağınız ve günlük hayatınızı kolaylaştıracak ve konforunuzu artıracak araba aksesuarlarını sizler için derledik.

  • Cep Telefonu Tutacağı

araba-aksesuarlari.jpg

Araba kullanırken telefonla konuşmanın dikkati ne kadar dağıttığı yadsınamaz bir gerçektir. Aynı şekilde araba kullanırken cep telefonu aramak da konuşmak kadar tehlike yaratan bir durumdur. Küçük araba aksesuarları sizi bu tehlikeden kurtarıyor diyebiliriz. Arabanın ön paneline yerleştirilebilen cep telefonu tutacaklarının bazıları kendiliğinden şarj özelliğine bile sahip.

  • Çok Uçlu Araç Telefon Şarjları

araba-aksesuarlari.jpg

Telefon, tablet ya da müzik çalarınızı şarj edebileceğiniz çok uçlu telefon şarjları bir araçta olması gereken olmazsa olmaz aletlerden bir tanesidir. Hepimizin en az bir mobil elektronik alet kullandığını düşünürsek bu denli kullanışlı bir araba aksesuarına sahibi olmanın önemini es geçemeyiz.

  • El süpürgesi

araba-aksesuarlari-1

Yolculuk esnasında arabanın içinde olabilecek ufak tefek kırıntılar ve döküntüler için aracınızda bir el süpürgesi öneriyoruz. Özellikle çocuklu ailelerin vazgeçilmez araç aksesuarlarından olan araç el süpürgeleri hemen hemen hiç yer kaplamadığı gibi aracınızı anlık temizlemede hayat kurtaran aksesuarlardandır.

  • Tablet Tutucu

araba-aksesuarlari-3

Araba kullanırken çocuklarımızın da sıkılmadan rahat bir yolculuk geçirmesi için bazı zamanlar tablet izlemelerine izin verebilmekteyiz. Dolayısıyla arka koltuğa yerleştireceğiniz bir tablet ya da telefon tutucu aparatlar hem çocuğunuz hem de sizin için konforlu bir sürüşü de beraberinde getirecektir. 

  • Boyun yastığı

araba-aksesuarlari-2.jpg

Her araba aynı konfor özelliklerine sahip olmuyor. Dolayısıyla özellikle uzun yolculuklarda hayatınızı kolaylaştıran boyun yastıkları ile yolculuklarda konforlu bir uyku yaşayabilirsiniz.

Arabanın Olmazsa Olmaz Gereçleri

araba-aksesuarlari.jpg

Arabada olması gereken her araç ve gerecin farklı özellikleri ve görevleri vardır. Zira bu ekipmanlar hayati önem taşır. Örneğin bir ilk yardım çantası, kaza anında yaralılara ilk müdahaleyi yapmayı sağlar. Bilindiği üzere doğru yapılan ilk yardım da hayat kurtarır. Bu nedenle bir araçta hatta ev ve ofis gibi tüm yaşam alanlarında ilk yardım çantası mutlaka yer almalıdır. Benzer şekilde yangın söndürme tüpü de arabada seyir halinde çıkabilecek olan yangına en kısa sürede müdahale edebilmenizi sağlar. Bunlar ilk akla gelenler ama can güvenliğiyle ya da güvenli sürüşle olan ilişkisini görünce şaşıracağınız başka aksesuarlar da var. Şimdi, gelin hep birlikte ilk yardım çantası, yangın tüpü gibi bir araçta olmazsa olmaz denilecek araç gereçlere birlikte bakalım:

  • İlk Yardım Çantası

Kazanın ne zaman nerede geleceği maalesef belli olmuyor. Trafik kuralları gereği arabanızda bulundurmak zorunda olduğunuz ilk yardım çantası oluşabilecek kazalara ilk müdahale açısından hayati öneme sahip.

Birçok ulaşım çeşidi olsa da karayolları hala en çok tercih edilen ulaşım şeklidir. Dünyada milyarlarca insan olduğu için bir o kadar da kara yolu taşıtı vardır. Araç sayısının bu kadar fazla olması da bazı riskleri de beraberinde getirir. Trafik kazası sonucunda kullanılması gereken aletlerin başında ilk yardım çantası gelmektedir. Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde insanların araçlarının bagajlarında ilk yardım çantası olması zorunludur. Ayrıca bu zorunluluğun denetimleri de sık sık yapılmaktadır. Bunun nedeni bir kaza sonrasında ambulansı beklerken gerekli ilk yardımın bu konuda bilgi sahibi kişiler tarafından yapılmasıdır. İlk yardımın doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılması can kayıplarını önlemede çok önemlidir. Dolayısıyla ilk yardım çantası araç bagajlarında kesinlikle bulundurulmalıdır.

İlk yardım çantasının içerisindeki malzemelerin her biri önemlidir. Bu içeriği okuduktan sonra arabanızdaki ilk yardım çantasını kontrol etmenizi öneririz. Bir ilk yardım çantası içinde aşağıdaki ürünler bulunmalıdır:

  • 2 tane büyük boy (3- 5 m x 10 cm) sargı bezi,
  • 3 tane üçgen sargı, hidrofil pamuk (1 paket) ve hidrofil gaz steril (50’lik 1 kutu),
  • Antiseptik solüsyon (50 ml 1 kutu),
  • 5m x 2cm flaster (1 tane) ve çengelli iğne (10 tane),
  • Paslanmaz malzemeli 1 adet makas ve cımbız,
  • 50 cm örgülü kumaştan üretilmiş 1 adet turnike, ve yara bandı (10 adet),
  • Suni solunum maskesi (1adet),
  • Esmark bandajı (elastik bandaj 1 adet),
  • Alüminyum malzemeden üretilmiş yanık örtüsü (1 adet),
  • Kalem, not defteri, LED ışıklı el feneri (1 adet)
  • Tıbbi eldiven (2 çift)

 

  • Yangın Söndürme Tüpü

Yangın, acil müdahale edilmesi gereken durumların başında gelir. Yayılma hızının ve vereceği zararın önemi düşünüldüğünde yangına yapılacak doğru bir ilk müdahale olası daha büyük zararların önüne geçecektir. Dolayısıyla bir araçta bulunması gerekenlerden biri de kesinlikle yangın söndürme tüpüdür. Yangın müdahale edilmeden bir süre devam ederse araçta patlamalar meydana gelebilir. Bu patlamalar da yangının etrafa sıçramasına neden olabilir. Bu gibi tehlikeli durumlarda yapılması gereken ilk şey, itfaiyeyi aramaktır. Fakat itfaiyenin gelmesi belli bir zaman alacağından bagajdaki bir yangın tüpü bu tip tehlikeleri önlemede hayati rol oynar. Bu yüzden yangın söndürme tüpünün araçların bagajlarında bulundurulması gereklidir.

  • Yedek Lastik ve Değiştirme Aletleri

Araba kullanırken karşılaşabileceğiniz diğer bir aksilik ise lastiğin patlaması. Aracınızın lastiği patlarsa aracı hemen durdurmanız gerekir. Bu tip bir riske karşı bagajınızda mutlaka bir yedek araba lastiği bulundurmalısınız. Elbette çıplak elle ve alet olmadan lastik değiştirmek mümkün değildir. Lastiği değiştirmek için kriko, eldiven, tornavida ve pompa gibi aletler de aracınızda bulunmalıdır.

  • Akü Takviye Kablosu

Günümüz dünyasından modern arabalarda kullanılan yüksek teknoloji ve her şeye çabuk ulaşılabilirlik sayesinde artık araba tamircilerine ulaşım çok rahat ve kolay olsa da aracınızda bulunduracağınız bağlantı ve takviye kabloları sizi birçok masraftan ve vakit kaybından kurtaracaktır. Bu nedenle arabanızda olmazsa olmaz aksesuarların başında akü bağlantı ve takviye kablolarının geldiğini söyleyebiliriz.

Basit bir işlem gibi görünse de akü takviye yaparken gerekli güvenlik önlemleri alınmazsa akü patlaması veya aracın elektrik aksamlarının bozulması gibi sonuçlarla karşılaşmak mümkün. Bu konuda yapılan en büyük hata kabloların yanlış kutuplara bağlanmasıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da araçlardaki akülerin benzer amper değerlerine sahip olması.

Saydığımız tüm bu ekipmanlar ister uzun yolculuklarda ister günlük sürüşlerde hayatınızı kolaylaştıracaktır. Araç gereç kategorisine girmediği için eklemedik ama bisküvi, ağrı kesici, yedek kıyafet, şemsiye, içme suyu da araçta eksik olmasa iyi olur 🙂

 

Yorum ekle