Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > En İyi Gezi Kitapları | Seyahat Kitapları İçin Öneriler

En İyi Gezi Kitapları | Seyahat Kitapları İçin Öneriler

Bir kez seyahate çıktınız mı o tadı aldıktan sonra vazgeçemiyorsunuz. Yeni yerleri keşfetmenin verdiği o his var ya o his gerçekten anlatılmaz, yaşanır. 🙂 Seyahate çıkmak demek yeni insanlarla tanışmak, yeni bir dil ile iletişim kurmaya çalışmak, yeni bir kültür ve yeni bir hayat demek. Mutluluğunuza kattığı şeyleri ve size yaşattığı güzel hisleri zaten kelimelerle anlatamayız. O çok başka bir boyut. Ama bazen hayat bize seyahat edebilmek için fırsat sunmuyor. İşte öyle dönemler de seyahatin size hissettirdiklerini az da olsa tekrardan yaşayabilmeniz için gezi kitapları okuyabilirsiniz. Bizde Yolcu360 ekibi olarak bu heyecanı tekrar deneyimleyebilmeniz de faydamız olsun istedik ve En İyi Gezi Kitapları | Seyahat Kitapları İçin Öneriler yazısını seyahat tutkunları için hazırladık.

Gezi kitapları için önerilerimizi beğeneceğinizi umut ediyoruz. Şimdiden yeni maceralara yelken açmanız dileğiyle… 🙂

Gezi Kitapları

  • Bir Çift Yürek / Marlo Morgan

Gezi kitapları arasında açık ara en iyiler listesinde bulunan Bir Çift Yürek, tıp doktoru olan Marlo Morgan’nın Avustralya’da deneyimlediği gerçek bir yolculuğu anlatıyor. Kitabın konusunu göçebe bir kültüre sahip olan Aborjin yerlilerinin yaşamlarından, doktorun Aborjinlerle birlikte dört ay boyunca yaptığı çöl yolculuğunu ve Avustralya’nın coğrafyasından oluşuyor. Zor bir süreç olan çöl yolculuğunu öyle detaylı ve betimleyici anlatmış ki kendinizi bir anda Avustralya’da hissedebilirsiniz. Kitabı okurken sanki o yolculuğa çıkan Marlo değil de sizmişsiniz gibi bir algıya kapılıyorsunuz.

  • Seyahat Sanatı / Alain de Botton

Gezi kitapları arasında bizim en sevdiklerimiz arasında olan Seyahat Sanatı, gezmeyi ruhu dinlendiren ve iyileştiren bir etkinlik olarak anlatıyor. Alain de Botton’ın dediği gibi “Yaşamımıza hükmeden mutluluk arayışıysa, bu arayışın dinamiklerini (bütün harareti ve paradokslarıyla) açığa çıkaran nadir etkinliklerden biri seyahatlerimizdir.” Kitap için her ne kadar roman desek de aslında Seyahat Sanatı, seyahat etmek üzerine yapılan denemelerden oluşuyor. Kitabı daha önce okumadıysanız, mutlaka okumanızı öneririz.

  • Yabana Doğru / Jon Krakauer

Gezi kitapları arasında kurgusal olmaması ile dikkat çeken Yabana Doğru, 1996 yılında Jon Krakauer tarafından yazılmış. Kitap belki de bir çoğumuzun yapmak istediğimiz ama yapamadığımız bir koyu ele alıyor. Toplumdan uzaklaşarak doğaya kaçmaktan bahsediyoruz. İşin enteresan yanı ise bu gerçek bir olay. Christopher McCandless isimli bir adam banka hesabındaki 25,000 doları bir hayır kurumuna bağışladıktan sonra arabasına binip çölün ortasına kadar gitmiş. Burada arabasını bırakıp cüzdanın içindeki bütün paraları yakmış ve doğaya kendini bırakmış. Gerçekten de inanılmaz bir hikaye. Mutlaka ama mutlaka gezi kitapları listenize ekleyin deriz.

  • Bir Dinozorun Gezileri / Mina Urgan

Hem güldüren hem de düşündüren bir seyahat kitabı arıyorsanız, Bir Dinozorun Gezileri tam sizlik diyebiliriz. Mina Urgan’ın çıktığı seyahatlerini anlattığı kitap da az para ile nasıl seyahat edilebileceğini, onun tabiri ile dinozorca, bize gösteriyor. Kitabı okurken samimi dili sayesinde yakın bir arkadaşınızın hoş anılarını dinliyor gibi hissediyorsunuz. 🙂

İlk kez yurt dışı seyahati yapacak olanlara tavsiyeler yazımız için tıklayınız.

Gezi Kitapları İçin Öneriler

  • Seksen Günde Devr-i Alem / Jules Verne

Birçoğumuzun daha çocukken okuduğu Seksen Günde Devr-i Alem kitabı, aslında oldukça etkileyici bir gezi kitabı. 1872 yılında yazılan kitap, zengin bir İngiliz’in zorlu bir iddiaya girmesini ve bu iddiayı kazanmak için dünyanın çevresini 80 günde dolaşmasını konu alıyor. Süveyş, Kalküta, Bombay, Hong Kong, San Francisko, Yokohama ve New York gibi şehirlerde yaşadığı maceraları okudukça seyahat tutkunuz perçinlenecek.

  • Yolda / Jack Kerouac

1957 yılında yayınlanan romanın yazarı, yolculuğu hayatının ideolojisi olarak benimsemiş. Kitap içerisinde yazar, 1950’lı yıllarda Amerika içerisinde ve Meksika’ya doğru yaptığı seyahatleri anlatıyor. Gezi kitapları arasında olan Yolda’yı okudukça yola çıkma isteğiniz artacak bundan eminiz. 😊

  • İtalya Seyahati / Johann Wolfrang Von Goethe

Gezi kitapları arasında bulunan İtalya Seyahati, Goethe’nin aslında en büyük hayallerinden birinin gerçeğe dönüşmesinin yansıması diyebiliriz. Goethe’nin en büyük hayalleri arasında İtalya’yı gezip görmek varmış. 1786 yılında bu hayalini gerçekleştirmek için kimseye haber vermeden evinden çıkıp yollara koyulmuş. Hatta bu yolculuk esnasında tanınmamak için ismini dahi değiştirmiş. Yaklaşık iki yıl boyunca İtalya’yı karış karış gezmiş ve notlar almış. İşte İtalya Seyahati kitabı da bu seyahat sonucu Goethe’nin İtalya’ya dair sosyolojik ve coğrafi izlenimlerini anlatıyor.

  • Seyahatname / Evliya Çelebi

Türk kültür tarihi ve gezi edebiyatının en önemli eseri olan Seyahatname, sadece 17.yüzyılın Osmanlı topraklarını değil Dünya’nın çeşitli yerlerini bize tanıtıyor. Seyahatname’yi okurken kendinizi bir anda o dönemde yaşayan bir gezgin gibi hissediyorsunuz.

  • Motosiklet Günlükleri / Che Guevara

23 yaşında tıp öğrenimi gören Che Guevara; ailesini, ilk aşkını, dostlarını ve kısacası her şeyi bırakarak motorsikletle yola çıkar. Bütün Güney Amerika’yı karış karış gezen Che Guevara, seyahati boyunca karşılaştıklarını ve izlenimlerini Motosiklet Günlükleri isimli bu kitap da anlatıyor. Motorsiklet Günlüklerini okurken sanki Güney Amerika’yı gezen kişi sizmişsiniz gibi bir algıya kapılıyorsunuz. Kitap sonunda ise kendinizi uçak biletlerine bakarken bulabilirsiniz, bizden uyarması. 😊

Yurt dışı seyahat uygulamaları için tıklayınız.

Gezginler İçin Kitap Tavsiyeleri

  • Tek Başına Dünya Gezisi / Benian Çulhaoğlu

Gezi kitapları listenizde mutlaka yer alması gereken bir diğer kitap olan Tek Başına Seyahate Çıkmak, Benian Çulhaoğlu’nun 4 kıta ve 40 ülkeye dair izlenimlerini ve deneyimlediklerini anlatıyor. Tek başına çıktığı seyahatlerden oluşan kitap, sizi sadece o ülkelere doğru yola çıkarmakla kalmayıp bir de size yeni bir yolculuğa çıkmak için cesaret aşılıyor.

  • Patagonya Ekspresi / Luis Sepulveda

Bolivya’dan Ekvator’a doğru sizi güzel bir gezi yolculuğuna çıkaran Patagonya Ekspresi, aynı zamanda bir gezi rehberi niteliğinde. Şilili Luis Sepulveda’nın yazdığı kitap içerisinde sadece gezdiği yerlerin değil, hiç tanımadığı insanlarla kurduğu iletişimler ve anılarda yer alıyor. Kitabı okurken sizde hiç tanışmadığınız insanların anılarına dokunabiliyorsunuz.

Yorum ekle