Yolcu360 Blog
ankaranin-tarihi-hanlari

Ankara’nın Tarihi Hanları 

Türkiye’nin başkenti Ankara, geçmiş yıllarda ünlü ticaret merkezleri arasındaydı. Bu nedenle özellikle Ulus’ta pek çok tarihi yapı mevcut. Günümüze çok azı ulaşsa da Ankara’nın hanları turizm açısından hala tarihi yapılar olarak ilgi görüyor. Fotoğraf meraklıları ve tarih severlerin büyük merakla ziyaret ettiği bu hanlar, başkentin sembolleri arasında yer alıyor. Eğer bir gezi planınız varsa listenize Ankara’nın tarihi hanlarını da almanızı tavsiye ederiz. Peki Ankara’nın tarihi hanları hangileri? Gelin hep birlikte tek tek inceleyelim…  

Çengelhan 

ankaranin-tarihi-hanlari-cengelhan

Ankara Kalesi’nin güneybatısında yer alan Çengelhan, At Pazarı Meydanı, Depo sokaktadır. 1522 yılında inşa edildiği bilinen Çengelhan, dikdörtgen planlıdır ve klasik Osmanlı mimarisi hatlarını taşıyor. İki katlı olarak inşa edilen bu yapı, duvarları dışında sivri kemer ve tonozlu dükkanlar sıralanıyor.  Giriş kapısı kemerlidir ve önünde bir eyvanı var. Avlunun kuzey ve güneyinde sivri beş adet kemerli dükkan ile doğu ve batı kenarlarında üç adet dükkan var. Yapı geçirdiği restorasyonlar ile değişime uğramıştır. Çengelhan’ın kapısının üzerinde kartuş içine yazılmış kitabede 1522 tarihi yer alıyor ve hanın ikinci katında odalar sıralanıyor.  

Ankara’nın Tarihi Hanları: Safran (Zağfiran) Hanı  

ankaranin-tarihi-hanlari-safranhan

Ankara’nın tarihi hanları arasında bulunan Safran Han, At Pazarı’nda yer alıyor. Bu tarihi yapı, aslen Kayserili olduğu bilinen Hacı İbrahim Bin Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir. 1521 tarihinde inşa edildiği düşünülen yapının yarısı mülk olarak diğer yarısı da vakıf malı olarak inşa edilmiştir. Klasik Osmanlı mimarisi izleri taşıyan Zağfiran Han’ın odaları iç avluya bakıyor. 20 adet dükkan bulunan han, defalarca restore edilmiştir.  

Kurşunlu Han 

ankaranin-tarihi-hanlari-kursunluhan

Ankara hanları arasında önemli bir yere sahip olan Kurşunlu Han, Ankara Kalesi’ne giden yol üzerinde yaptırılmıştır. Diğerleri gibi klasik Osmanlı mimarisinden izler barındıran han, Fatih Sultan Mehmet’in sadrazamlarından Mehmet Paşa tarafından 1471 yılında inşa ettirilmiştir. Şu an Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin idari binası olarak faaliyet gösteren Kurşunlu Han, yamuk planı ile dikkat çekiyor. Üstüne kurulu olduğu arazinin meyilli olmasından yararlanılarak, depo olarak kullanılan farklı bir kat daha yapılmıştır. Oldukça sade olarak inşa edilen yapı, son restorasyonlarla müze olacak şekilde, tasarlanmıştır. Bazı odaları birleştirilmiştir ve daha büyük mekanlar ortaya çıkarılmıştır. Her iki katta da üst örtüsü, boyunca uzanan beşik tonozlar şeklinde inşa edilmiştir. Giriş kapısının hemen ardından revakların bulunduğu yerden üst kata taş merdivenlerle çıkılacak şekilde tasarlanmıştır.  

Ankara’nın Tarihi Hanları: Mahmut Paşa Bedesteni 

ankaranin-tarihi-hanlari-mahmutpasa

Ankara’nın hanları deyince akla gelen ilk yapılardan olan Mahmut Paşa Bedesteni, Ankara Kalesi yolu üzerinde ve Kurşunlu Han’ın hemen bitişiğinde yer alıyor. Sadrazam Mahmut Paşa tarafından 1467–1471 tarihleri arasında yaptırıldığı bilinen hanın planı dikdörtgen şekilde tasarlanmıştır. Osmanlı bedesten mimarisinden farklı olarak duvarları moloz ve yontma ile örülmüştür. Taşların arasında Horasan harcı olarak bilinen kırmızı bir harç kullanılmıştır.  Oldukça büyük inşa edilen Mahmut Para Bedesteni’nin dış duvarları etrafında dükkanlar sıralanıyor. Fakat bu dükkanların sayısı her kenarda eşit değildir. Tarihi yapıda yapılan yenileme çalışmaları sonucu eski özelliklerini kaybetmiştir. Ankara’da bulunan bu tarihi han, günümüzde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin teşhir salonu olarak faaliyet gösteriyor.  

Sulu Han 

ankaranin-tarihi-hanlari-suluhan

Ankara’nın tarihi hanlarından bir diğeri de Sulu Han’dır. 1685 yılında Şeyhülislam Cevvar Zade Mehmet Emin Bey tarafından Zincirli Camisine vakıf olarak inşa ettirildiği biliniyor. Bu hanın diğer adı Hasan Paşa Hanı’dır. Eserin yapılışına ilişkin resmi bir kaydın olmadığını da belirtelim. Oldukça büyük olarak inaş edilen han, iki kısımlı olarak yapılmıştır. Birinci kısım dikdörtgen planlı ve ortası avlulu iki katlıdır. Bu bölümden çok az dükkan günümüze ulaşmıştır ve birçoğu yıkılmıştır. Sadece dış duvarları günümüze kadar varlığını koruyabilmiştir.  

İkinci kısım tek katlı olarak inşa edilmiştir ve ortasında muntazam olmayan bir avlu boşluğu var. Büyük kısmı toprak altında kalmış. Kapalı olan ikinci kısmın ahır ve depo olarak kullanıldığı düşünülüyor. Hana ait eski fotoğraflarda, birinci kısmın ortasında köşk mescidin yer aldığı görülüyor. Ankara’nın hanları arasında önemli bir yere sahip olan bu hanın batı kenarında üç bölümlük ufak bir Arasta yer alıyor. Her bölüm kalın beşik tonozlarla kaplanıyor ve koridorların yanlarında ufak dükkanlar var.  

Ankara’nın Tarihi Hanları: Pirinç Han 

ankaranin-tarihi-hanlari-pirinchan

 Ankara’nın Altındağ ilçesinde At Pazarı civarında bulunan Pirinç Han, günümüzde antikacılara ev sahipliği yapıyor. Giriş duvarlarında Faruk Nafiz Çamlıbel’in Han Duvarları isimli şiiri yazıyor. İnşa edildiği tarih hakkında kesin bir tarih bulunmayan yapı için en bilinen bilgi, 1930 yılında içinde yer alan mescitle birlikte yıkılıp yerine bir okul inşa edildiğidir.  Şu an Pirinç Han olarak bilinen yapı, eski ahşap bir konağın restore edildiği hana dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkmıştır.  

Günümüzde eski yani yıkıldığı iddia edilen han binası hakkında çelişkili iki belge mevcut. Bir belgede hanın, 17. yüzyılda Rumeli Kazaskeri Emin Mehmet Efendi tarafından yaptırıldığını anlatılıyor. Ancak başka bir belge de hanın, 1739 yılında vakfedildiğini ileri sürüyor. Pirinç Han, üç katlı ve avlulu olacak şekilde inşa edilmiştir. Restore edilen han, özgün dokusu korunarak, aslına uygun bir biçimde yenilenmiştir.

Ankara’da kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle