Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Amasra: Karadeniz’de bir masal köyü / Bartın

Amasra: Karadeniz’de bir masal köyü / Bartın

Amasra muhteşem görüntüsüyle Batı Karadeniz kıyılarının en güzel seyahat rotalarından biri.

Amasra : Dünyanın gözbebeği

Amasra görülecek yerler bakımından çok zengin olmasa da şirin bir beldemiz. Fatih Sultan Mehmet’in Lalasına “Lala Lala çeşm-i cihan (dünyanın gözbebeği) bu mu  ola” demiş. Bir hafta sonu gezisini  tarihi ve doğa güzellikleriyle keşfedeceğiniz şirin bir Karadeniz kasabasıdır. Mavi ve yeşil rengiyle cenneti anımsatan Amasra keşfedilmeyi beklemektedir. Bartın’a 16 kilometre uzaklıktaki bu şirin ilçe bize tarihi ve doğa güzelliklerini cömert bir şekilde göstermektedir.

Amasra’yı ilk önce Fatih Sultan Mehmet’inde izlediği Seyir tepesinden izlemenizi öneririm.Şehri kuşbakışı görebileceğiniz Boztepe ile beraber en güzel yerdir. Beldenin güzelliğini buradan daha iyi göreceksiniz. Buraya gelmeden önce kentin 4 kilometre kadar gerisinde yol boyunda Kuşkaya yol anıtını görebilirsiniz. Yolun sağında kayalıklara ahşap merdivenden yaklaşık 2-3 dakikalık bir yürüyüşle varmak mümkün. Karşınızda tahmini 5 metre yüksekliğinde kayalara oyulmuş kral heykeli ve Roma imparatorluğunun sembolü kartalı göreceksiniz, fakat başları maalesef günümüze kadar ulaşamamış.

Seyirtepe’den bayır aşağı saldım kendimi yavaş yavaş orman havası ve muhteşem manzara ile giderken yardımsever yurdum insanı arabasına aldı şehre kadar beni götürdü. Buradan adını bilmediğim balıkçı abime teşekkürlerimle tekrar. Sabah dolaşmadan önce iyi bir kahvaltı zamanı, malum benim için kahvaltı günün en önemli öğünü. Araştırmalarımda buranın en iyi kahvaltıcısı Türkan ablayı buldum. Cenevizliler ile ilgili bir çok eserin izlerini göremeyeceğim için üzgündüm doğrusu. Cenevizliler deyince şehir, Akdeniz’den Karadeniz’e tarihi Cenevizliler ticaret yolu kale ve sur yerleşimine sahip olduğu için Unesco mirasında  yer almaktadır. Sahil kenarında manzara fotoğrafladıktan sonra ilk ziyaret eski bedesten kalıntıları. Sahile yaklaşık 1.5 kilometre uzaklıktaki bedesten kalıntıları yürüyüş mesafesindedir.

Amasra : Mavi ve yeşilin uyumu

Ms.1. yüzyıl sonlarında yapıldığı tahmin edilen bedesten ticari amaçla kullanıldığı düşünülmektedir. Etrafındaki çöp ve hafriyat atıkları ise tarihi eserlere olan özensizliğimizi bana bir kere daha hissettirdi. Buradan şehir merkezine yöneldim, deniz kenarında rahmetli Barış Akarsu parkını gördüm, elinde gitarı klasik pozuyla.. Amasra denilince akla gelen ilk değerlerden rahmetli Barış Akarsu, nur içinde yatsın. Buradan tüm tarihi eserlerin bir arada olduğu surların iç kısmına geçtim.

 

Sabahın erken saatlerine rağmen çekiciler çarşısı kurulmuş, tezgahlarda ağaçtan yapılmış hediyelikler  sergilenmiş müşterilerini bekliyordu. Yeni yılın ilk gezisi cennet Amasra’ya denk gelmesi harika bir duyguydu. Ben mavi ile yeşilin uyumuyla cenneti anımsatan bu ilçeyi çok sevdim. Ayrıca bu güzel yeri sakin zamanında keyfini alarak keşfetmenin mutluluğunu yaşadım. Çarşıdan kemere köprüsünün olduğu kısma geldim. Kemere köprüsü Boztepe’deki Sorma gir kalesini Amasra’daki zindan kalesine bağlayan tek gözlü bir  köprüdür.

Yüzyıllardır hala ayakta kalması ve üzerinde yürümek inanılmaz keyifliydi. Buradan karşı taraftaki zindan kalesine geçerek önce şu meşhur Amasya salatasını tatma zamanı. Amasra’nın en meşhuru  Mustafa amcanın yerine geldim. Kendime bir Amasra salatası söyledim. Arkadaş nasıl bir salatadır bu, içinde yok yok.  Domates, salata, karalahana, turp, havuç, pancar, salata turşusu, marul, roka, dereotu, maydanoz, göbek marul …….. valla yoruldum 🙂 toplamda 20’nin üzerinde mevsim bitkisi koyuyorlarmış.

Amasra ‘ya nasıl gidilir?

Bartın’a araçla gelecekler için önerim şehrin doğu ve batı olmak üzere iki girişi vardır. Doğu tarafı tünel ile şehre girişi sağlanmakta, batı girişi ise şehri kuşbakışı izleyeceğiniz nefis manzaralar sunmaktadır. Yolcu360‘tan araç kiralayarak İstanbul’dan gelmek isterseniz İstanbul araç kiralama fiyatlarına göz atabilirsiniz.

Fatih cami 9. yüzyılda yapılmış Bizans kilisesinden, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevirmiş. Caminin bir diğer önemli özelliği ise cuma hutbelerinin kılıç çekilerek okutulması, gerçekten inanılmaz bir duygu. Ne mutlu yüzyıllardır bu gelenek hiç kaybolmamış. Camiden sonra Zindan kalesi içerisindeki taş ve dar sokaklarda yürümek keyifliydi. Tekrar şehir merkezine gelmeden çekiciler çarşısının hemen yanı başındaki organik reçel ve marmelatlarıyla ünlü Lütfiye’ye uğradım. Otantik bir taş ev görüntüsündeki bu harika yerde kahvenizi yudumlayabilir aynı zamanda marmelat ve reçel alabilirsiniz. Kesinlikle önerim kızılcık ve böğürtlen marmelatı, ayva reçelidir.. Mavi ve yeşilin cenneti anımsatan görüntüsüyle insanı mutlu ettiği kadar huzur verdiği yer Amasra. Tarihini fazlasıyla hissedeceğiniz, doğa ve deniziyle sizi büyüleyecek, müthiş salatasını deneyebileceğiniz, harika kıyılarında vakit geçirebileceğiniz Küçük Amasya sizleri bekliyor…

Keşfetmeniz dileğiyle…

 

Yorum ekle