Yeşilyurt Köyü ferah bir nefes almak isteyen bütün gezginleri bekleyen özel bir gezi rotası. Ferah bir nefes derken altını çizmek gerekir, buraya gittiğinizde temiz havadan başınız dönerse şaşırmayın. Peki ne var bu Yeşilyurt Köyü’nde?
Bugün sizleri Kazdağları’nın eteklerinde şirin mi şirin bir köye götürmek istiyorum: Yeşilyurt köyüne… Kazdağları ülkemizin cennet köşelerinden biri şüphesiz. Dünyanın en fazla oksijen oranına sahip ikinci bölgesi olarak bilinen Kazdağları size yeşilin binbir tonunu sunuyor. Özellikle bizim gibi ilkbahar ayında giderseniz doğanın uyanışına şahit olabilir, yağmur sonrası toprak kokusunu doyasıya içinize çekebilirsiniz.
Yeşilyurt ’a Nasıl Gidilir?
Yeşilyurt köyü Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Kuzey Ege’nin görülmeye değer yerlerinden biri. Assos seyahatimiz sırasında görme fırsatı bulduğumuz bu güzel köy Küçükkuyu beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. Eğer yolculuğunuza İstanbul’dan başlamayı düşünüyorsanız Yolcu360‘tan kiralayacağınız aracınızla Tekirdağ, Gelibolu ve Çanakkale’ye ulaştıktan sonra Ezine ve sonrasında Ayvacık rotasını takip edebilirsiniz. İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atmadan yola çıkmayın. İkinci bir seçeneğiniz daha var. Dilerseniz Yenikapı-Bandırma feribotuna binip Balıkesir ve Edremit yolundan Yeşilyurt Köyü’ne ulaşabilirsiniz. İzmir üzerinden gelirseniz Menemen, Dikili, Ayvalık, Burhaniye, Akçay üzerinden yaklaşık dört saatte ulaşabilirsiniz. İzmir araç kiralama seçenekleri de sizin için bir alternatif olabilir.
Kuzey Ege’nin Zeytin Kokan Köyü: Yeşilyurt
Taş evlerle bezeli sokakları, mis gibi havası ve doğal ortamıyla görür görmez bizi kendisine aşık eden Yeşilyurt köyü şehir hayatından sıkılan bünyemize ilaç gibi geldi. Daracık taş sokaklar arasında ilerlerken zambak ağaçlarıyla süslenmiş evlere resmen aşık olduk! Köyde tek bir yeni yapılaşma yok, mevcut evler aslına uygun olarak restore ediliyor. Çünkü yanı başındaki Adatepe köyü gibi burası da sit alanı kapsamında koruma altına alınmış. Bir zamanlar Rum nüfusun yoğunlukta olduğu Yeşilyurt köyüne mübadele sonrasında Girit ve Midilli adalarında yaşayan Türkler yerleştirilmiş.
Her köşe başında zeytinyağı kokusunun sarmaladığı köyün en önemli geçim kaynaklarından biri zeytincilik. Köyün birçok noktasında zeytin çeşitlerinin yanı sıra zeytinyağı, ev yapımı reçel, salça ve süt ürünleri satan dükkanlara rastlayabilirsiniz. Biz de gelmişken elimiz boş dönmek olmaz dedik ve hem kendimize hem sevdiklerimize zeytinyağı ve reçel aldık. Süt reçeli inanılmaz lezzetliydi, mutlaka tavsiye ederim! Yeşilyurt köyüne erken saatlerde gelirseniz köyde yer alan otantik mekanlarda kahvaltı keyfi de yapabilirsiniz. Buraya özgü buz gibi karadut suyunu içmeyi ise sakın unutmayın.
Doğasıyla ve sakinliğiyle huzur vaat eden Yeşilyurt köyünü birkaç saatte rahatlıkla gezebilirsiniz. Bana bir günlük gezi yeterli gelmedi diyorsanız köyde konaklayabileceğiniz birbirinden güzel butik oteller de mevcut. Hepinize şimdiden keyifli tatiller!
Add comment