Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Ihlara Vadisi Nerede? | Tabiatın İhtişamını Keşfedin!

Ihlara Vadisi Nerede? | Tabiatın İhtişamını Keşfedin!

Ihlara Vadisi özellikle Kapadokya gezisine gidenlerin mutlaka uğradıkları bir gezi rotası. Aksaray’da tabiatın tüm ihtişamını sergilediği bu muhteşem vadiyi sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı… Sizde araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek Ihlara Vadisi gezilecek yerler için yola çıkmaya ne dersiniz? 🙂

Ihlara Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

Ihlara Vadisi Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı bir turistik bölge. Aksaray-Nevşehir yolu üzerindeyken 11. kilometreden saptığınızda Ihlara Vadisi’ne ulaşabiliyorsunuz. Navigasyon zaten doğru yönlendiriyor. Ihlara Vadisi, Aksaray’a 40, Nevşehir’e ise 100 kilometre mesafede bulunuyor. En mantıklı tercih Yolcu360’tan araç kiralamak. Dilerseniz Aksaray araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Fakat başka rotalardan da araç kiralayarak ulaşmak mümkün. Kapadokya turunuz dahilinde bu bölgeye ulaşmak isterseniz Kayseri Havalimanı araç kiralama tekliflerine bakabilir ya da Nevşehir Ürgüp araç kiralama fiyatlarına göz atabilirsiniz. Bölgeye gelenler Nevşehir Havalimanı araç kiralama seçeneklerini de değerlendiriyorlar. Siz de tercihinizi bu yönde kullanabilirsiniz.  Aracınıza bindikten sonra yol üstündeki tabelaları takip ederek rahatlıkla Kapadokya üzerinden Ihlara Vadisi’ne gelmeniz mümkün.

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi, Kapadokya Bölgesi’nin en görülesi noktalarından biri. Aksaray iline bağlı olan ve 18 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en büyük kanyonları arasında adından söz ettiren Ihlara Vadisi, asırlar önce o zamanlar bir yanardağ olan Hasan Dağı’nın püskürttüğü lavlar ile oluşmaya başlamış.

Yıllar sürüp giderken, bugün vadinin bulunduğu çevrede gerçekleşen seller, doğa olayları ve sert esen rüzgarların etkisi ile yer oyulmaya başlıyor. Bunun sonucunda da bazı noktalarda 120 metreye kadar ulaşan derinliği ile Ihlara Vadisi bugünkü haline bürünüyor. Bizlere de doğa ananın verdiği bu hediyenin enfes manzarasını izlemek ve efsane atmosferinde yürüyüşler yapmak, oksijene doymak kalıyor. 🙂

Yani sizin anlayacağınız, Kapadokya Bölgesi’ne geldiğinizde Ihlara Vadisi gezilecek yerler listenize mutlaka almanız gereken bir yer.

Ihlara Vadisi Nasıl Bir Yer?

Tam ortasından Melendiz Çayı’nın geçtiği Ihlara Vadisi’ne girer girmez bir huzur kaplıyor insanın içini. Şırıl şırıl akan suyun, kuşların, böceklerin sesleri ve onlara eşlik eden sizin ayak sesiniz. Başka hiçbir gürültü yok etrafta.

Tabi bu durumda bizim akşam olmak üzereyken gitmemizin ve bu sayede ortamın oldukça tenha olmasının etkisi de baya büyüktü. Normalde daha cıvıl cıvıl bir Ihlara Vadisi karşılıyormuş gelenleri.  Biraz daha erken gelemediğimize ve daha uzun zaman geçiremediğimize çok üzüldük, bunu da belirtelim ki siz de ona göre bir saatte gidin.

Neyse efendim, konumuza geri dönelim. Vadiye inebilmek için tam 397 adet basamak adımlıyorsunuz. Elbette bu inişin bir de çıkışı var. 🙂 Siz vadiye yaklaştıkça biraz önce de bahsettiğimiz o su, kuş böcek sesleri, hatta kısacası doğanın tüm sesleri de size yaklaşıyor ve huzur kaplamaya başlıyor her bir yanınızı. İnsanı içine çeken, mutluluk veren garip bir enerjisi var Ihlara Vadisi’nin.

Ihlara Vadisi’nde Gezilecek Yerler

Burası oldukça geniş bir alana sahip. Öyle ki Ihlara Köyü’nde başlayan vadi Selime Köyü’ne kadar devam ediyor ve orada son buluyor. Dimdik merdivenlerden aşağı inerek, daha derine, sanki başka bir boyuta ulaştığımız bu gizli cennetin havası bile, yukarıdaki havadan daha bir başka. Yukarıdayken sert esen rüzgar aşağı inince kesiliveriyor. Birden ılık bir iklim kaplıyor etrafı.

Tabi alan bu kadar büyük olunca, geçmiş zamanlardan beri insanların ilgisini çekmeyi başarmış bu bölge. Hristiyanlığın yaygınlaşmaya başladığı ilk dönemlerde, din adamları bu sarp kayalarda inzivaya çekilmiş ve kendilerini yaratıcılarına adamışlar. Kimi zaman da savaş ve çatışmalardan kaçanların sığınacağı korunaklı bir liman olmuş Ihlara Vadisi.

Vadinin içerisinde daha önce yaşamış olan medeniyetler ile alakalı bize fikir veren tam 105 adet dini yapı bulunuyor burada ve bu yapılar, zamana direnmiş yorgun savaşçılar gibi ayakta karşılıyorlar gelenleri.

Melendiz Çayı’nı yanınıza alarak yürüdükçe bin bir güzellikle karşılaştığınız vadide zaman zaman çeşitli tabelalara rastlıyorsunuz. Bu tabelalar da sizi biraz önce bahsetmiş olduğumuz kiliselere götürüyor. Kayaların, insan gücüyle oyulması ile ortaya çıkan kiliselere, manastırlara, mezarlara ve barınma alanlarına baktıkça hayran olmamak mümkün değil.

Ihlara Vadisinde Trekking


Tarihten bu yana güzel atlar ülkesi olarak da bilinen Kapadokya’nın esasında ‘nasıl anlatsak, neresinden başlasak’ diye kıvrandıran, doğrusu görmeden anlatması da zor olan belki de en bilinen vadisi, Ihlara Vadisi. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesinde bulunan bu doğa harikası yer Nevşehir’e 80 km ve Niğde’ye de sadece 60 km mesafede. Profesyonel bir trekking macerası için bulunmaz bir ortam sunan Ihlara Vadisi adeta bir cenneti andırıyor. Zaten Anadolu’nun her karışı böyle değil midir? Hiç umulmadık bir yerinde, hiç beklenmedik bir noktasında cenneti bulursunuz.

Ihlara vadisi de uçsuz bucaksız bir bozkırın ortasında saklı kalmış bir cennettir. İşte Ihlara Vadisi Nerede ? Ihlara Vadisinde Trekking – Aksaray yazımızı adeta cennette bir yürüyüş yapmak isteyen misafirlerimiz için hazırladık. Siz de Yolcu360.com’a girip araç kiralama fırsatlarını değerlendirerek bu cennet vadiyi ziyaret etmek istemez misiniz?

Ihlara Vadisi’ni Keşfet!


Ihlara Vadisi’nde güzel bir turun iki seçeneği mevcut. Birincisi kapadokya bölgesinden kiralayacağınız bir balon ile gökyüzünden muhteşem arazinin tadını çıkarmak, ikincisi ise tam 18 kilometrelik bir yürüyüş ile başından sonuna harika bir macera ile kucaklaşmaktır. Yer yer yükseltisi 100-150 metre olan, 18 km uzunluğundaki Ihlara Vadisi Ilısu’da başlar, Selime’de son bulur. Ihlara Vadisi boyunca kayalara oyularak oluşturulmuş sayısız yaşam alanı, farklı dinlere ait tapınaklar ve mezarlar bulunmaktadır. Ihlara Vadisinde bulunan kiliselerdeki süslemeler 7-14 asırlık süslemelerdir.


Ihlara Vadisi’nin tam ortasından akan Melendiz Çayı 30’a yakın menderes çizer ve vadi yürüyüşünüz sırasında hemen yanıbaşınızda size şırıl şırıl huzur veren sesiyle eşlik eder. Bu sese kuş şarkıları ve yeşilin çeşitli kokuları da karışacak sizi doğanın büyüsüyle bütünleştirecektir. M.Ö. 4. Yüzyıla dayanan yaşam bulguları ile doğanın ve tarihin harmanlandığı nadide yerlerden bir tanesi olan Ihlara Vadisi’nde yapacağınız trekking sırasında özellikle Belisırma bölgesinde, Melendiz Çayı’nın üzerine kurulan çardaklarda yapacağınız mola ile yorgunluğunuzu unutacaksınız.
Ihlara Vadisi’nin güzellikleri bu kadarla sınırlı değil. Vadide yaşayacağınız eşsiz trekking deneyimini güzel bir doğa kampı ile taçlandırmak veya Ihlara Vadisi sınırında yer alan Yaprakhisar Köyündeki Ziga Kaplıcalarında bulunan şifalı su hamamlarında yorgunluğunuzu atmak tercihi de size bırakılıyor. Ayrıca bölgede binicilik faaliyeti yapan , bisiklet turu gerçekleştiren ve fotoğraf turu yapan ziyaretçilere rastlamak mümkün.

Ihlara Vadisi’ne Ulaşım


Eğer yolculuğunuzu Aksaray istikametinden gerçekleştirmek istiyorsanız uzaklık yalnızca 45 km civarındadır. Ihlara Vadisi’ne gitmek için diğer alternatif yol ise Niğde üzerinden olanıdır. Niğde üzerinden ortalama 75 km sonra vadiye ulaşabilirsiniz ve bu güzergahı kullanırken bölgedeki şirin köylerden geçecek ve görsel keyfi bol olan bir yolculuk yapmanın tadına varacaksınız. İstanbul’dan yola çıkacak olan misafirlerimiz ise Bolu Dağı yolunu takip ederek, Ankara’dan yola çıkacak misafirlerimiz ise, Şereflikoçhisar’dan sonra Aksaray istikametinden Ihlara’ya geçebilirler. Ayrıyetten bölgeye Kapadokya’dan ulaşmak da mümkün. Kapadokya’dan Ihlara vadisine geçmek için 95 kilometrelik harika bir İç Anadolu seferi yapacaksınız ve gördüğünüz her kareyi hafızanızda bir ömür boyu saklayacaksınız.

Ihlara Vadisi’ne Giriş

Ihlara Vadisi’ne 5 ayrı noktadan giriş yapılabilir. Vadiye en kuzeyden Selime Kasabası’ndan girebilirsiniz. Selime Kasabası’ndan sonra güneydoğu istikametine doğru sırasıyla Belisırma , Ihlara Vadibaşı , Ihlara Kasabaiçi ve Ilısu Kasabası girişleri bulunmaktadır. Bu giriş noktalarından Belisırma Kasabası’ndan vadiye araç ile giriş mümkündür.

Bu arada günümüzde 105 dini yapıdan sadece 14 tanesinin gezilebilir durumda olduğunu belirtelim. Bizim gezdiğimiz kiliselerden en çok aklımızda kalan 4 tanesi ise Yılanlı Kilise, Kokar Kilise, Pürenli Seki Kilisesi ve Ağaçaltı Kilisesi oldu.

 

Yorum ekle