Bilecik, Osmanlı Devleti gibi sınırlarının uçsuz bucaksız topraklara yayıldığı bir imparatorluğun doğduğu şehir olmasına karşın, günümüzde ilgi merkezi olmaktan uzakta. Peki Bilecek’in nesi meşhur? Bilecik’te nereye gidilir? Osmanlı Devleti’nin kuruluş yeri Söğüt’ü içine alan ve Güney Marmara’da yer alan bu şirin ilimizi birlikte keşfedelim!
İçindekiler
Bilecik Gezi Rehberi
Evet itiraf ediyoruz, gezecek çok yeri yok belki ama ışıl ışıl tertemiz bir şehir Bilecik. Tek bir karanlık sokak bulamazsınız, gece 12.00’de bile gezebilirsiniz rahatça sokaklarında. Tekinsiz değildir asla. Ülkemizdeki birçok büyük şehrin yer aldığı Marmara Bölgesi’nde yer alsa da sanki bir Anadolu şehri gibi sıcaktır insanı. Bu arada bir başından öbür başına maksimum 1 saatte yürüyebildiğiniz için yürüyerek de keşfedilmesi de cazip bir gezi rotasıdır.
Bilecik’te Nereye Gidilir?
Bilecik’te gezilecek yer hiç mi yok? Var elbette. Başlayalım anlatmaya efendim hemen. Şehrin en turistik yeri şüphesiz ki Şeyh Edebali Türbesi ve çevresi. Bu şehre gelen hemen herkesin mutlaka uğradığı bir yer burası.
Peki kimdir Şeyh Edebali? 1206 yılında doğduğu söylenen ve İslam dünyasında adı çokça duyulmuş olan Şeyh Edebali, aynı zamanda Osman Gazi’nin de kayınbabası. Osmanlı’nın kuruluş zamanlarına şahit olmuş olan Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu ve fikir babası olarak kabul edilir.
Şeyh Edebali Türbesi ve çevresi son yıllarda düzenlendi ve sadece Osmanlı’nın fikir babasının ziyaret edileceği bir yer değil, insanların dinlenip huzur bulabileceği ve tarihi geçmiş ile ilgili bilgiler de bulabileceği bir alana dönüştürüldü. Çevrede yörük çadırlarının içerisinde yemek yiyebileceğiniz mekanlar ve kendi getirdiklerinizle piknik yapabileceğiniz masalar mevcut. Girişin hemen sağ tarafında ise Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu ve tüm padişahların icraatlarını gösteren yazılı anlatımları var. Aynı zamanda belli saatlerde 15 dakikalık ücretsiz bir kısa film gösterisi de yapılıyor.
Aynı alanda biraz ilerleyince tarihi Orhangazi Camii’ne ve ardından merdivenleri çıkınca Şeyh Edebali’nin türbesine ulaşabilirsiniz. Buradan aşağıya baktığınızda göreceğiniz şelaleye yapımı yeni tamamlanan yürüyüş parkuru içinden devam ederek ulaşabilir ve Hamsu Vadisi’ni Bilecik’te gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Bilecik’in Nesi Meşhur?
Bunlar dışında şehir merkezine yakın, güzel vakit geçirebileceğiniz ve temiz hava depolayabileceğiniz Kent Ormanı da gezilecek yerler arasında. Burada parklar, piknik masaları ve şehir manzarasını izleyebileceğiniz cafe-restoranlar mevcut.
Şehrin biraz dışında bulunan Pelitözü Göleti ise Bilecik’in en güzel yerlerinden biri. Ormanlık alanda konumlanmış büyükçe bir göl olan Pelitözü’nde piknik yapmak, bisiklete binmek, temiz hava almak ve güzel vakit geçirmek yapılacak en güzel aktivitelerden. Merkezden kalkan minibüsler ile Pelitözü’ne kolayca ulaşabilirsiniz. Yolculuğunuz yaklaşık 20 dakika sürecek.
Bilecik Mutfağı
Bilecik’e gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetler:
- Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası
- Bıldırcın Kebabı
- Nohutlu Mantı
- Büzme Tatlısı
Bilecik Ziyaret Noktaları
Bilecik’e gittiğinizde görmeden dönmemeniz gereken ziyaret noktaları:
- Bilecik Mehmet Paşa Kervansarayı
- Bilecik Orhan Gazi Camii
- Bilecik İnönü Şehitliği
- Bilecik Metristepe Zafer Anıtı
- Uzunçam Yaylası
- Şeyh Edebali Türbesi
- Ertuğrul Gazi Türbesi
- Kınık Şelalesi
Son olarak şunu da söyleyelim. Bilecik (her ne kadar bizim için yeri ayrı olsa da) gerçekten küçük bir şehir. Şehir merkezini yaya yaya gezip, Pelitözün’de keyif çatsanız bile maksimum bir günde tadını çıkarır, ertesi güne muhtemelen sıkılırsınız. O yüzden Eskişehir gezisi için plan yaparken burayı yolunuzun üzerine eklemeniz daha iyi bir seçim olabilir. Bilecik ve Eskişehir arasındaki mesafe yaklaşık 1.5 saat.
Bilecik’e Ulaşım
Bilecik’e ulaşım epey kolay. Yolları oldukça düzgün olan şehir konum olarak da neredeyse her yere yakın. İstanbul’dan ve Ankara’dan yaklaşık 2.5 – 3 saatte varabilirisiniz. Yolcu360‘tan İstanbul araç kiralama ya da Ankara araç kiralama fiyatlarına bakmadan yola çıkmayın.
Add comment