Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Titus Tüneli ve Beşikli Mağara / Samandağ / Hatay gezi rehberi

Titus Tüneli ve Beşikli Mağara / Samandağ / Hatay gezi rehberi

Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, Hatay‘ın Samandağ ilçesinin en gözde turistik noktalarının başında geliyor.

Titus Tüneli’ne nasıl gidilir?

Titus Tüneli Hatay’ın Samandağ’ı Musa Dağı’nın güneyinde Çevlik civarında bulunan tünel’e Hatay Havalimanı’ndan levhaları takip ederek ulaşmak mümkün. Bölgeye en rahat şekilde Yolcu360’tan bir araç kiralayarak gidebilirsiniz. Hatay Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirmenizi tavsiye ederim.

 

Tünelin tarihi

Titus Tüneli, dağlardan inen yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla Roma İmparatoru Vespasian tarafından M.Ö. 1. yy yaptırılmıştır. Şehrin etrafını dolanacak böylece akıntıların yönünü değiştirecek bir tünelin yapılmasını emreden Vespasian olsa da inşaat M.Ö. 69 da başlamış ve ancak M.Ö. 81 yılında halefi ve oğlu Titus tarafından bitirilmiştir. Tünel bu sebeple ismini Titus’tan alır.

Tünelin yapımında Roman lejyonerleri ve köleler çalıştırılmıştır. Ellerinde çekiç ve murçlarla, sayıları bine yakın köle kayalık arazide, alın terleriyle ıslattıkları toprağı yarmaya başlar. Ancak kanalın güzergâhında dev bir engel vardır. Kentin sırtını yasladığı Musa Dağı. Tümüyle Musa Dağı’nın içine oyulan tünel 1380 m uzunluğunda, 7 m yüksekliğinde ve 6 m genişliğindedir.  

Bazı bölümlerinde, dağ ortadan ikiye kesilmiş şekilde olup güneşin tepede olmasıyla beraber içeriye muazzam bir ışık süzmesi girer. Bu şaheser 2014 yılında UNESCO’nun Dünya Miras Listesine eklenmiştir. Ancak yeteri kadar değer verilmemektedir.

Titus Tüneli ‘ne gidecekler dikkat!

Müze kart geçerlidir. Öğrenciler 8tl tamlar ise 10 TL olarak giriş ücreti ödemektedir. Aracınızı sahilde park ederseniz herhangi bir ücret ödemezsiniz ancak araçla içeri girerseniz ek olarak 5tl otopark ücreti de alınmaktadır. Giriş kapısından sonra biz ilk olarak Titus Tüneli yani sol taraftan yaklaşık 20 dakika kadar gittik. Yol üstünde köylülerin açtığı tezgâhlar mevcut buralardan taze meyve soğuk su gibi ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Ek olarak yöre haklının kendi el emeğiyle yaptığı limonlu dondurmadan da tadabilirsiniz.

5 dakikalık yürümeden sonra sola doğru giden ahşap merdivenlerden giderek tünelin girişine denk geldik.  Tünelin diğer ucu görünmüyordu. Serin bir havaya denk geldiğimizden hem fotoğraf çekiyor hem de o dönemdeki kölelerin ne kadar zorlu bir yapıyla uğraştığını fark ediyorduk. Tünelden içeriye doğru gittiğimizde yerlerin nemli ve kaygan olduğunu fark ettik.

Size tavsiyem yanınızda yürüyüş için uygun bir ayakkabı giymeniz aksi takdirde sert düşmemelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Tünel içerisinde yaklaşık 5-6 dakika yürümüştük. Tünelin sonundaki ışık belirmeye başladı. Tünelin sonuna vardık oradan bazı köylere yürüyüş parkurları varmış ancak vaktimiz olmadığından dolayı o parkurlara bakamadık.

Geldiğimizden yoldan dönerek Kaya Mezarları ve Beşikli Mağarasına doğru yöneldik. Titus tünelin yaklaşık 150 m kadar sağında kalan bölge beni hayretler içerisinde bıraktı. Giriş kapıları ve sütunlardaki ince işçilik göze çarpıyordu. Ancak her zaman olduğu gibi burası da diğer mezarlar gibi yağmalanmaya çalışılmış ve bazı sütunlar belirli yerlerden kesilmiş ve çalınmış olduğu aşikârdı.

Mezarların ağız yapısına bakıldığında fark edileceği üzere tahrip edilmiş. Tavanlarda hazine olduğunu düşünerekten tavanların bazı kısımları delinmiş. Duvarların ve tavanların birleşiği yerlerde ise var olan sanatsal motifler yağmalanmaya çalışılmış ve sadece birkaç tanesi günümüze ulaşabilmiştir.

Bu tür tarihi mekânların ve doğa alanlarının bu şekilde tahrip etmeye yönelik olan davranışları sergileyen varlıklara ancak ve ancak biz engel olabiliriz. Doğanın, tarihin ve sanatın kaybolmaması dileğiyle.

Kaya Mezarları ve Beşikli Mağara

Titus tünelinin doğusunda, kentin Batı Nekropolü’nü oluşturan kayalarla oyulmuş mezar odaları ve lahitler bulunmaktadır.  Titus tünelinin girişinden 150 m doğusunda yer alan bu mimari yapısı ve sanat anlayışı açısından gösterişli bir yapı olduğunu belirtmek isterim.

Dönemin soylu ailelerinden biri tarafından bu alanda 12 adet mezar bulunmaktadır.  Bunların en ünlü Beşikli Mağara olarak anılan ve bu bölgeye ismini veren beşikli mağarasıdır. Diğer mezarlar ise birbirinden duvarlarla ayrılmıştır. Bu taş mezarlar, sütunlar ve kemerlerin birbirine bağladığı bölümler halinde olup, yukarıdan aşağıya yine taş merdivenlerle inilmektedir. Bir sonraki gezi rotasında buluşmak üzere…

Yorum ekle