Kırtık Köyü ve Sinekli Yaylası, yolu Balıkesir’e düşen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir doğayla kucaklaşma noktası. Özellikle sonbahar aylarında bir başka olan bu güzel seyahat rotasını sizler için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve kaleme aldı.
Sevgili gezginler şimdi hep beraber; merhaba Yörük köyleri, merhaba Ege’nin bağrı, merhaba çalışan, üreten dağlılar diyerek gezineceğiz. Burhaniye’ye bağlı Kırtık Köyü’nde ve Sinekli Yaylası’a gidiyoruz… Sanırdım ki yayla dediğin zaman çok çok yüksekte, karlı dağlar da olacak ama gezdikçe öğrenir ya insan işte ben de her gün her an öyle öğrenmeye devam ediyorum.
Kırtık Köyü
Sonbaharda tanıştım Kırtık Köyü ile öyle sıcak içten samimi bir karşılaması var çınar ağaçları onların üzerinde gezinen sincaplar… Büyük şehirler de büyüyen çocuklar çok iyi bilirler bir kelebek veyahut bir sincap bize o kadar masalsı ve enteresan gelir ki ilk kez gördüğümüzde yaşımız kaç olursa olsun inanılmaz bir heyecana sebep olur.
Peki Kırtık Köyü nerede? Bu köy Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlıdır, köy ilçe merkezine 23 kilometre mesafede bulunuyor. Burhaniye ilçe merkezinden Şarköy istikametini takip ederek ilk önce Sübeylidere Köyü’nden geçip Kırtık Köyü’ne ulaşıyorsunuz. Kırtık Köyü’ne Balıkesir merkezden ulaşmak için yola çıkmadan önce Yolcu360‘tan mutlaka Balıkesir araç kiralama fiyatlarına bir göz atın. İstanbul’dan direkt gelecekler, İstanbul araç kiralama fiyatlarını da inceleyebilirler.
Sinekli Yaylası
Bu köyün en bilindik ve büyük yaylası Sinekli Yaylası’dır, yayla köyün 6 kilometre güneyinde kalmakta ayrıca İzmir’e bağlı Bergama ilçesine sınır olmaktadır. Bu bölge Burhaniye’nin en yüksek noktalarından biridir, denizden yükseltisi 1100 rakım civarındadır. Kara çamlarla çevrili enfes bir düzlüğü bulunan Sinekli Yaylası çok ama çok güzel bir atmosfere sahiptir.
Bu bölgeyi gezerken Madra Dağları’nın ihtişamını hissediyorsunuz. Su konusunda şanslı bir bölge ayrıca karınca deresinin doğduğu Gölcük Yaylası da Sinekli Yaylası’na komşu manzarası insana huzur veriyor. Kayaların üzerine çıktığınız zaman Bergama ve Ayvalık ayaklarınızın altına serili bir şekilde duruyor. Sinekli ile Gölcük yaylaları arasında 1 kilometre kadar bir mesafe var, Bölgede tarım ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlıyorlar.
Kırtık Köyü’nde 32 hane bulunmakta benim en çok dikkatimi çeken şey her evin yamacın da kendi ekmeklerini pişirebilmeleri için kulübe büyüklüğünde fırınların olmasıydı. Kırtık Köyü organik tarımı desteklemekte ve yetiştiriciliğini de bu bilinçle yapmaktadır. Köyde ceviz, elma, armut, ayva reçeli de yapıp köy pazarların da satıyorlar.
Doğa o kadar bereketli ve insanlara sonsuz nimetler sunuyor ki, insan aklı hayret ediyor. Orman size çam fıstığı veriyor, onlarca mantar türü veriyor kestane veriyor yani aslında hep veren el oluyor bunun karşılığında insanoğlundan tek istediği dengesini ve sistemini bozmamanız. Organik tarım bölgesi Kırtık Köyü ve onun yaylalarına gelmek çok kolay. İstanbul’dan her gün Edremit Koca Seyid Havaalanına 40 dk süren uçuşlar mevcut sonrası ise en fazla yarım saat sürecek araba yolculuğu. Unutmayın hayat ertelenmeye gelmiyor. Gezginkz der ki doğa ile kalın, doğa da kalın.
Add comment