Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Rüzgarlı Köyü: Mega Star Tarkan’ın memleketine yolculuk / Rize

Rüzgarlı Köyü: Mega Star Tarkan’ın memleketine yolculuk / Rize

Rize İkizdere ilçesine bağlı Rüzgarlı Köyü hem Doğu Karadeniz’in tabiatını en duru şekilde yansıtmasıyla hem de Türkiye’nin mega starı Tarkan Tevetoğlu‘nun memleketi olmasıyla çok özel bir seyahat rotası. Rize Ayder Yaylası ile yılın her mevsimi ziyaretçi çekerken Rize gezilecek yerler listesinde daha birçok keşfedilmeyi bekleyen nokta bulunuyor.

Peki Rize Havalimanı yapım çalışmaları sürerken Rize ulaşım seçenekleri neler?  Araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, Rize Rüzgarlı Köyü ve Rize gezi rehberi içindeki noktaları yazarımız Elif Omput sizin için gezdi gördü ve yazdı…

Rize Hakkında

Rize Pazar, Rize Ayder gibi noktalar Rize’de sıkça ziyaret edilirken Rize’de hala keşfedilmemiş birçok yer bulunuyor. Gezdiğim her köy her toprak bir nebze ruhuma dokunuyor. Nasıl ki bedenin gıdaya ihtiyacı varsa ruhun da doymaya ihtiyacı oluyor. Size soruyorum yaşamadan hissetmek ya da hissetmeden yaşamak mümkün mü? Rize’de Rüzgarlı Köyü denen çok özel bir keşif rotası var. Haydi hep birlikte bu kartal yuvası gibi yüksekliğe kurulan köyü tanıyalım.

Rize Rüzgarlı Köyü

Rüzgarlı Köyü’nün geçmişi çok eskiye dayanıyor; Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı rüzgarlı köyü 3 farklı kültürün harmanı olmuş adeta Türk, Hemşin ve Laz kültürlerinin harmanlanmış hali. Eski adı bazı kaynaklarda MZE bazılarında MİZE diye geçiyor; anlamı ise ardıç hayvanı olan Siyah kuş manasına geliyor.

Rüzgarlı Köyü, İkizdere’ye 5, Rize’ye ise 57 kilometre mesafede bulunuyor. Araba kiralama Rize’de gezmek için konforlu ve avantajlı bir seçenek. Rize araba kiralama yaparak yaklaşık 1 saatte Rüzgarlı Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Karadeniz’de bulunan bir çok yerleşim yeri gibi yerleşimi oldukça dağınık geçim kaynakları ise tarım ve hayvancılıkla sağlanılıyor. Merak eden olursa köyün nüfusu 110 görünüyor ama ben tüm köyde sadece 4 kişiye rastladım.

Rüzgarlı Köyü : Tarkan’ın baba ocağı

Bilmeyenler için İkizdere ilçesinin eski adı Kura-i Seba yani Yedi Köy anlamına geliyor bu ismi veren köylerden biri de Rüzgarlı Köyü oluyor. Siz bakmayın bu kadar az insanın olduğunu bu köy dünyaca ünlü mega starımız Tarkan’ın baba ocağıdır. Yanlış okumadınız Tarkan Tevetoğlu’nun babasının mezarı köyde bulunmaktadır. Sadece sanat değil bilim dünyasına da insan yetiştirmiştir bu topraklar; Prof. Dr. Kemal Köymen de Rüzgarlı Köyü’ndendir.

Rize Gezilecek Yerler / Rüzgarlı Köyü

Rüzgarlı Köyü’ne İkizdere ilçesinden Ovit yönüne giden istikamettin 5. Kilometresinde ana yolun sağından bir yol ayrılıyor. Giriş kısmından devam ettiğinizde köyün merkezine hemen ulaşıyorsunuz. Yer yer sizi eski ve yeni evler birlikte karşılıyor, köy 2 parçadan oluşuyor yukarı doğru çıktığınız da sağdan devam ettiğiniz zaman köyün muhtarlığının ve camisinin bulunduğu bölüme ulaşıyorsunuz. Yolun sol bölümünden devam ederseniz burası diğer yerden ziyade daha düz bir alan ve içerisinden köyün deresi akıyor. Bu yol ayrımının olduğu köprünün hemen yanında bir de şelale var yöredeki adına ulaşamadım fakat biz Rüzgarlı Şelalesi diyebiliriz. Burada Rize 4×4 araç kiralama yaparak burada rahatlıkla gezebilir ve doğanın sunduğu bu manzaraların tadını çıkabilirsiniz.

Rize 4×4 araç kiralama yaparak sol yönden devam ettiğiniz taktirde yaklaşık 10 kilometre sonra köyün yaylalarına ulaşabiliyorsunuz. Vadiyi çıktıkça yaylada ki evleri bile açık hava da oldukça kolay seçebilirsiniz. Mize yaylası ve onun ilerisin de Harman yaylası ikisi de inanılmaz bir bakirliğe sahip Mize yaylası daha önce anlattığım Manle yaylası ile karşılıklı bir konum da normal şartlarda bu iki yayla arasında yol olduğu halde ulaşım sağlanamıyor.

Nedenine gelirsek iki köyün anlaşmazlığı yüzünden yolun üzerine büyük taşlar konulmuş ve yol kapatılmış. Biraz trajikomik aslında çünkü yıl da belki 3 sefer çıktıkları yaylalarına karşı bu tutumu ben biraz saçma buluyorum doğrusu. Bu mevsim de köyün bitki örtüsü oldukça huzurlu yani sonbahar bana hep huzurlu gelmiştir.

Rize Rüzgarlı Köyü ‘ne nasıl gidilir?

Köyün yolları toprak ama kötü değil, Rize’den veya Trabzon’dan araç kiralayarak Rize şehir merkezi turu yaptıktan sonra çok rahat bir seyahat yapabilirsiniz. Rize gezi rehberi içindeki eşsiz noktaları yolcu360 üzerinden Rize araç kiralama fiyatları listesini görüntüleyerek bütçenize uygun kiralık araç ile Rize’yi baştan sona keşfedebilirsiniz. Rize araç kiralama şirketleri yolcu360’ta kıyaslanarak listelenir. Rize’de oto kiralama yapmadan önce yolcu360’ın tekliflerine göz atın. Trabzon Havalimanı araç kiralama ya da Rize araç kiralama fiyatlarını değerlendirerek kiralık araç Rize’de rahatlıkla bulabilirsiniz. Rüzgarlı sizi bekliyor olacak geç kalmayın.

1 yorum

  • Rüzgarlı köyü için yaptığınız bu yazı gezi için bir rüzgarlı köyü bireyi olarak tesekkür ederim.