Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Amasya Gezi Rehberi / Amasya’ya Nasıl Gidilir?

Amasya Gezi Rehberi / Amasya’ya Nasıl Gidilir?

Amasya, şehir merkezinde kendinizi mutlu, huzurlu ve sevgi dolu hissedebileceğiniz ender yerlerden biri. Ama Amasya’yı esas özel kılan şey; Türkiye’de bu kadar bozulmamış bir şehir görmek. İtiraf edelim ki; biz, Avrupa gibi şehirlerimizi korumayı bilmiyoruz. Yıkıyor, sürekli yeniliyor ve eski yapıların hem estetik hem de kullanım açısından yanından bile geçemeyecek yeni şehirler inşa ediyoruz. Ama Amasya, Pontuslar’dan kalan, Roma’dan kalan, Bizans’tan kalan, Selçuklu’dan kalan ve Osmanlı’dan kalan her şeyi hala neredeyse olduğu gibi koruyor. Tarihi bir şehir ve onun tam ortasından geçen yeşil bir ırmak…güzel bir şehir arıyorsanız Amasya’yı bir kere görün. Amasya gezi rehberi için araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak yola çıkmaya ne dersiniz? 🙂

Yeşilırmak’ın iki yakasına konumlanan şehirde kendinizi iyi hissetmenizin manevi sebeplerinden en önemlisi Ferhat ile Şirin destanının burada geçmiş olmasıdır hiç kuşkusuz. Yaşanmış en büyük aşklardan biri Ferhat ile Şirin’in aşkı bu şehirde ve şehrin her yerinden görebileceğiniz dağlarda yaşanmış. Ferhat o dağları delmiş, sevdiğine kavuşmak için. İmkansızı başarmış.

Amasya’ya Nasıl Gidilir?

Amasya çok güzel ve gerçekten görülmesi gereken bir şehir. Ferhat ile Şirin’in hatırası, en önemli Osmanlı Sultanlarının yetiştiği sancak olması, Cumhuriyet’in ilk adımlarının atıldığı şehirlerden biri olması, dünyanın en ünlü cerrahlarından biri olan Şerefettin Sabuncuoğlu’nun burada yaptığı çalışmaların bugünün Avrupa tıbbına şekil vermiş, kaynaklık etmiş olması, dünyanın en büyük coğrafyacısı Strabon’un memleketi olması, mumyalarla dolu müzesi, hala kazıldıkça altın ve hazine çıkan dağları ile bu şehir farklı. Ancak Amasya’ya gitmek çok kolay değil. Çünkü İstanbul, İzmir, Antalya, Adana gibi noktalardan otobüs yolculuğu epey uzun ve zahmetli. Amasya Merzifon Havalimanı ise şehre çok da yakın bir konumda değil ve seferler oldukça seyrek. Amasya’ya gitmek üzere kendi aracınızı kullanmanız en konforlu seçenek. Eğer aracınız yoksa bulunduğunuz noktadan araç kiralama ile bölgeye gelebilirsiniz. Amasya Merzifon havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek 50 dakikada ulaşabilir veya Amasya Merzifon araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Amasya Gezi Rehberi

Merkeze vardığınızda ilk iş olarak Yalıboyu evlerini görmelisiniz. Yeşilırmak kıyısında, tarihi surlar üzerine ahşap ve kerpiçten dolgulu olarak yapılan evler ve evlerin en ucunda yer alan saat kulesini gördüğünüzde ilk aklınıza gelen şey, burada yaşamanın zevki olacaktır. Saat kulesinin hemen yakınındaki alçak köprüden karşıya  geçerken de yalıboyu evlerinin onlarca fotoğrafını çekeceğinize eminiz. Unutmadan belirtelim, günümüzde bu evlerin çoğu otel, pansiyon veya restoran olarak kullanılmakta. Yani Amasya’da nerede kalacağınızı ve nerede yemek yiyeceğinizi de biliyorsunuz artık!

Yalıboyu evlerinin hemen sırtında diye tabir edebileceğimiz, Hellenistik dönemde yaşamış Pontus krallarına ait Kral Kaya Mezarları öncelikli olarak görmeniz gereken tarihi yerlerden. Mezarlar, dik bir yamaçta bulunan kayalara oyularak yapılmış. Ve yine aynı şekilde yapılmış yol ve merdivenleri kullanarak ulaşıyorsunuz mezarlara.

Kaya mezarlarının bulunduğu Harşena Dağı’nın tepesinde de Amasya Kalesi bulunuyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kaleden Amasya’ya bambaşka bir bakış atarken, manzaranın muhteşemliği karşısında diliniz tutulacak.

Manzara size keyif verdiyse, hiç beklemeden Ferhat ile Şirin müzesini ziyaret etmelisiniz peşi sıra. Zira, Ferhat Su Kanalı olarak bilinen bölgede yer alan müzede Ferhat ile Şirin’in dışında, Mimar Sinan – Mihrimah Sultan, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı ve hatta Romeo ve Jülyet’e, Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin ilahi aşklarına kadar birçok efsanevi aşka tanıklık etmeniz mümkün. Bu çeşitlilikten dolayı Aşk Müzesi olarak bile adlandırılabilecek nitelikte bir müze gezmenin keyfi size iyi gelecektir.

Amasya Gezilecek Yerler

2.Bayezid Külliyesi, Burmalı Minare Cami, Büyük Ağa Medresesi, Gökmedrese Cami ve Darüşşifa, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait bölgede görebileceğiniz tarihi yapılardan. Mimari özellikleri ve bugüne değin iyi korunmuş olmaları ile sizi etkileyecek olan eserleri gezmenizi de öneririz.

Amasya’ya gitmişken Borabay Gölü’ne de uğramayı ihmal etmeyin! Etrafındaki çeşitli türde ağaçlardan oluşmuş ormanlar ile çevrili gölün rengi de zümrüt yeşilidir. Göl çevresindeki alanda ailecek piknik yapabilir, yürüyüş yollarını kullanarak temiz havanın keyfini çıkartabilirsiniz. Bu doğal güzellik içerisinde bir gece geçirme niyetiniz varsa bungalov evlerde kalabilir, kamp alanında çadır da kurabilirsiniz.

Ferhat İle Şirin Efsanesi için Tıklayın!

Amasya’da Ne Yenir?

Haşhaşlı çörek, Amasya bamyası, Amasya mantısı, güveç, kuşburnu marmelatı, kızılcık marmelatı şehrin meşhurlarıdır. Baharda Amasya gezisine çıkarsanız yerel pazarlara mutlaka uğrayın. İpe dizilmiş aluçlar, madımak demetleri ilginizi çekecektir.

Yolcu360 Blog

1 comment

  • Özellikle kral mezarları, ziyaretçilerin çok dikkatini çekiyor, gezip görülmesi gereken yerlerden.