Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > En İyi 8 Sunum Hazırlama Uygulaması

En İyi 8 Sunum Hazırlama Uygulaması

En iyi sunumu hazırlayan kişi siz olmak ister misiniz? Elbette kim istemez öyle değil mi? İş hayatının kurtarıcısı, günlük destekçiniz sunum hazırlama programlarını ele alıyoruz. Karşınızda en iyi 8 sunum hazırlama uygulaması!

Sunum Nedir?

Sunum yöntemi iş hayatında sıklıkla başvurduğumuz bir yöntemdir. Toplantılar, brifingler başta olmak üzere kitlelere hitap etmeniz gereken tüm konuşmalarda yararlanabileceğiniz bir oluşumdur. Buna rağmen “Sunum nedir?” sorusunun tek ve spesifik bir cevabını bulmak epey zordur. Nitekim sunum dediğim olguda konunun ele alınış şeklinden, anlatım süresine kadar pek çok değişken mevcuttur. 

İyi hazırlanmış bir sunum için öncelikle gerekli olan sunum hazırlama programıdır. Tam donanımlı bir slayt hazırlama uygulamasına sahipseniz gerisi sizin hayal gücünüze ve bilgi birikiminize kalmıştır. Bu sayede hazırladığınız sunumlar kitleleri etkisi altına alır ve ikna kabiliyetiniz epey yükselir. 

Sunum Nasıl Hazırlanır?

Etkili bir sunum hazırlamak için bazı kriterlere sahip olmanız gerekmektedir. Öncelikle konuşma ve dinleme becerileriniz gelişmiş olmalıdır. Sunum yapmak topluluk önünde güzel ve etkileyici konuşmanın haricinde konudan sapmadan, düzenli bir içerik hazırlamayı da gerektirir. Bu bakımdan sunum hazırlamadan önce mutlaka ön hazırlık yapmalısınız. Karşınızdaki kitleyi iyi tanımalı ve anlatacağınız konuya hakim olmalısınız. Dinleyicileri sıkmadan, kendinizi tekrara düşmeden, ilgi çekici bir materyal kullanarak sunuma başlamalısınız. 

Her ne kadar içerik ön planda olsa da görsel ögeleri de göz ardı etmemelisiniz. Slayt hazırlama programlarından üst düzeyde yararlanarak benzersiz sunumlar hazırlayabilirsiniz. 

Sunum Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Önemli bir toplantınız mı var? Tanımadığınız kişilere brifing mi düzenliyorsunuz? O halde sunum hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalara göz atmanızda fayda var. 

  •  Slayt hazırlamak dışardan kolay gibi gözükse de epey zahmetlidir. Slayt hazırlama uygulamasını kullanırken öncelikle zemin rengine dikkat etmelisiniz. Sunumda kullanacağınız olan arka planların rengi gözü yormayan; açık renkli tonlar olmasına özen göstermelisiniz. 
  • Sunum hazırlarken daha sade şablonlar seçerseniz dinleyicilerinizi dikkat dağınıklığından kurtarmış olursunuz. Böylece gereksiz detaylara takılmadan sadece sunuma odaklanmalarını sağlarsınız. 
  • Sunumlarınızda yer alan metinler ile sunum şablonlarının uyum içinde olması gerekmektedir. Bu sebeple tercih ettiğiniz renklere dikkat etmelisiniz. Örneğin: Sarı zemin üzerine siyah yazılar dinleyicilerin dikkatini yüksek tutan bir renk uyumu olduğunu göz ardı etmeyin.
  • Sunumlarda görsel kullanmak zihni canlı tutar. Sunum hazırlarken seçtiğiniz görsellerin boyutuna dikkat edin.
  • Slayt hazırlarken kullandığınız yazı şekli ve karakter boyutu oldukça önemlidir. Dinleyicilerin takip edebileceği ve okunabilirliği olan yazı şekilleri tercih etmelisiniz.
  • Anlatacağınız konuyu sunum içerisine yazmaktansa özet niteliğinde cümleler kurun. Dinleyicilerin dikkatini dağıtmayacak, konu ile alakalı küçük ve net cümleler kullanın.

Ücretsiz Sunum Hazırlama: En İyi 8 Sunum Hazırlama Uygulaması

Hemen hemen her gün karşımıza çıkan sunum hazırlama, artık problem olmaktan çıkıyor. Ücretsiz sunum hazırlama uygulamaları sayesinde iş hayatında fark yaratıyorsunuz. Ürün tanıtımı, bilgi aktarımı, e-ticaret derken pek çok alanda kurtarıcınız oluyor. İşteiş hayatında sizi bir adım öne çıkaracak en iyi 8 sunum hazırlama uygulaması:

  • PowerPoint

sunum-hazirlama-programi.pngİlkokuldan beri adına aşina olduğumuz PowerPoint, iş hayatında da bizlerle olmaya devam ediyor. Microsoft tarafından geliştirilen program uzun yıllardır yardımcımız. Microsoft Office adı altında bir paket şeklinde tüketicilere sunulmaktadır. Paket içerisinde Microsoft Word, Microsoft 365 başta olmak üzere iş hayatınızı kolaylaştıran pek çok program yer almaktadır. 

PowerPoint sunum hazırlama programları arasında en gelişmiş olanlarından biridir. Sıradışı temalar ve ilgi çekici şablonlar ile sunum hazırlamayı eğlenceli hale getirebilirsiniz. Profesyonel sunum hazırlamak isteyenlerin başvurduğu ilk adres olan PowerPoint daha uzun yıllar okul ve iş hayatımızda bizimle olacağa benziyor. 

  • Google Slides

sunum-hazirlama-programi-1.pngPowerPoint alternatif uygulama mı arıyorsunuz? O halde size Google Slides’ı öneriyoruz. 2006 yılında Google tarafından tasarlanan sunum programının kullanımı oldukça basit. Öncelikle Gmail hesabı açmanız gerekmektedir. Gmail hesabında oturum açtıktan sonra sağ üst bölümde yer alan menüye tıklayarak slaytları seçmelisiniz. Ardından Google Slides sekmesi üzerinden sunum hazırlayabilirsiniz. 

Google’ın programları sadece bununla da sınırlı değil. Hazırladığınız sunumları ekip arkadaşlarınıza gönderebilir hatta dilerseniz ortak klasör oluşturarak paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Ücretsiz sunum hazırlamanın en kolay hali Google web sürümü haricinde tablet ve telefonlarınızda da kullanabilirsiniz. Kolay erişimi ve anlaşılabilir arayüzü sayesinde en iyi 8 sunum hazırlama uygulamasında ilk sıralarda yer almayı başarıyor. 

  •  Zoho Show

sunum-hazirlama-programi-2.pngGeleneksel slayt hazırlama uygulamalarından sıkılanlar buraya. Sizleri Zoho Show ile tanıştırıyoruz. Yeni haliyle adını duymaya alıştığımız Zoho Show ekibinizle hazırlayacağınız sunumlara farklı bir bakış açısı getiriyor. 

Slayt alanını merkez alarak çalışan program slayt seçiminizi ve araçları düzenli bir şekilde oluşturuyor. Ayrıca ekibiniz ile oluşturduğunuz sunumlara yorum ekleyebilir; kendinize göre geri dönüşler sağlayabilirsiniz. 

Zoho Show’u diğer sunum hazırlama programlarından ayıran en önemli özelliği ise hazırladığınız içerikleri yayınlama imkanına sahip olmanız. Bunun yanı sıra sunumlarınıza canlı konuşma özelliği de yükleyerek ekibiniz ya da dinleyicileriniz ile online gerçekleştirebilirsiniz. Ücretsiz sunum hazırlama programlarında devrim yaratan Zoho Show’u ilk brifinginizde denemeye ne dersiniz?

  • Prezi

sunum-hazirlama-programi-3.pngPowerPoint alternatif uygulama olarak önerebileceğimiz bir diğer slayt programı ise Prezi. 2009 yılında piyasaya sürülen sunum hazırlama programına web sitesi ve mobil cihazlardan ulaşmak mümkün. Öğrenciler için de ücretsiz sürüme sahip.

PowerPoint’te kıyasla daha çok yeniliği barındıran Prezi profesyonel efektler ve şablonlar ile gelenekselliğin dışına çıkıyor. Öncelikle ana slaytı hazırlıyorsunuz ve ardından yeni şablonlar ekleyerek slaytı detaylandırıyorsunuz. Böylece daha iş toplantılarda profesyonelliğiniz ile damga vuruyorsunuz.

  • Adobe Spark

sunum-hazirlama-programi-4.pngAnimasyonlu video şeklinde düzenlenmiş slaytlar için Adobe Spark. En iyi 8 sunum hazırlama uygulamasından biri olan Adobe Spark’ta slaytları geçmek için tıklamanıza gerek yok. Tıpkı PowerPoint gibi kullanıma sahip bu uygulama her yaştan kullanıcıya hitap ediyor. 

Genellikle web sayfası tasarımlarında kullanılan Adobe Spark video hikayeleri oluşturmak için de birebir. Siz sunumunuza devam ederken, slaytlar kendiliğinden akışa devam edecek. Bunun yanı sıra grafikleri düzenleyebilir, filtreler ile resimlerinize farklı bir görünüm kazandırabilirsiniz. 

  • Libre Office

sunum-hazirlama-programi-5.pngThe Document Foundation tarafından 2011 yılında çıkarılan Libre Office kod şeklinde sunum hazırlama uygulamasıdır. Peki nasıl kullanılıyor? Açık kaynak kodlu sistem olarak hazırlanan program Android ve IOS temeli olan mobil cihazlarda kullanılabiliyor. Ayrıca Windows, Mac ve Linux işletim sistemine sahip bilgisayarlarda da ücretsiz bir şekilde kullanılabilmektedir. Belge düzenleme, hesap tablosu, tablo ekleme, profesyonel sunum şablonları başta olmak üzere pek çok özelliği ile slaytlarınıza yeni bir boyut kazandırıyor. Etkileyici sunumlar hazırlamak isteyenlerin tercihi Libre Office’i siz de deneyebilirsiniz. 

  • Canva

sunum-hazirlama-programi-6.pngAvustralya’da geliştirilen sunum hazırlama programı 2013 yılında kullanıcılar ile buluştu. 2013 yılından bu yana ücretsiz sunum hazırlama denince akla ilk gelen isimlerden biri oldu. Canva ile sunumlarınız artık daha farklı. Hem bilgisayarınız hem de mobil cihazlarınızdan erişim sağlayarak, kesintisiz kullanabilirsiniz. Sosyal medya tasarımı başta olmak üzere iş hayatını epey kolaylaştıran özelliklere sahip. 

Sunum şablonlarını kullanarak profesyonel bir slayt hazırlayıp, PDF şeklinde dosyanızı kaydedebilirsiniz. Hatta dilerseniz alışık olduğunuz PowerPoint haline de getirerek kullanabilirsiniz. Canva üyeliğinizi tanımlayarak hemen sunum hazırlamaya başlayabilirsiniz. 

  • Slide Rocket

sunum-hazirlama-programi-7PowerPoint alternatif sunum olarak piyasaya sürülen Slide Rocket, 2006 yılında bizlerle buluşuyor. Program içerisinde bulunan geçiş efektleri ve sunum şablonları ile tasarımlarınız bir başka hal alıyor. Profesyonel sunumlara imza atmak isteyenlerin adresi Slide Rocket. 

 

Etkili Sunum Teknikleri

Sunum hazırlama programlarını inceledik. Etkili sunum için neler gerekiyor? Şimdi de etkili sunum tekniklerine bir göz atalım. 

  • Konu Başlıklarını Seçin: Sunum planlarken yapmanız gereken ilk şey konu başlıklarınızı seçmek. Bu sayede düzenli bir plana sahip olduğunuz gibi anlatacağınız içeriğe de hakim olursunuz. Detaylarda boğulmadan, dinleyicilerin dikkatini dağıtmadan derli toplu bir sunum gerçekleştirmiş olursunuz. 
  • İletiyi Ön Plana Çıkarın: Konuya ve konu başlıklarına hakimsiniz. Sırada dinleyicilere vermek istediğiniz mesajlar var. Bunun için yapmanız gereken sade ve anlaşılır bir şekilde kendinizi ifade etmek. Bu sayede asıl anlatmak istediğinizden uzaklaşmadan, dinleyiciler ile iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca iletiyi ön plana çıkarırken, dinleyicilerle göz teması kurmaktan da çekinmeyin. Hitap ettiğiniz topluluğun jest ve mimiklerini takip ederek vermek istediğiniz mesaj doğru iletilmiş mi anlayabilirsiniz. 
  • Ses Tonu ve Beden Dili: Ses tonu topluluk karşısında konuşma yapmak isteyen herkesin dikkat etmesi gereken bir husustur. Topluluk dediğimiz zaman binleri ya da yüzbinleri kastetmiyoruz. İki kişi karşılıklı konuşurken bile işitilebilir bir ses tonunu tercih etmelidir. Çok yüksek ya da çok alçak ton kullanmanız halinde karşı taraf sizi dinlemekte zorlanacaktır. Haliyle bu durumda yaptığınız sunum da etkisini kaybedecektir. Aynı şekilde beden dilinizi de aşırı kullanmanız dinleyicinin dikkatini dağıtacak ve konudan uzaklaşmasına sebep olacaktır. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Batuhan

Add comment