Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Dünyanın En Kalabalık 10 Ülkesi

Dünyanın En Kalabalık 10 Ülkesi

Günümüz dünyasının çözmekte zorlandığı konu başlıklarından biri, artan insan nüfusu. Kalabalıklaşan şehirler, artan kaynak kullanımı gibi birçok değişken insan nüfusuna bağlı olarak  etkileniyor. Peki, dünyanın en kalabalık ülkesi hangisi

En Kalabalık Ülkeler

Bir ülkenin nüfusu yani o ülkede yaşayan insan sayısı, pek çok farklı duruma neden olur. Mesela nüfus fazla ise sosyal sigortalar için kişi başına ödenen vergi ile yüksek bir rakama ulaşılır. Ancak bu, o ülkenin zengin olacağı anlamına da gelmez. Çünkü kişi başına harcanan kaynak da artar. Diğer yandan fazla nüfus; daha fazla gürültü, daha fazla kalitesiz hava, daha fazla kaynaklara erişme güçlüğü anlamına gelir. Trafikten bahsetmedik bile 🙂 

dunyanin-en-kalabalik-ulkesi-2.jpg

Elbette kalabalık olmak, hep olumsuz sonuçlar doğurmuyor. Daha fazla çeşitlilik, daha farklı bakış açıları ve daha güçlü bir iş gücü de söz konusu oluyor. Ama bu, insan kaynağı iyi yönetilirse mümkün. Peki, dünyada nüfusun en fazla olduğu ülkeler hangileri? Sizin için dünyanın en kalabalık 10 ülkesini araştırdık. Kalabalık tanımınızı biraz değiştirecek bu ülkeleri inceleyelim.

  • Çin

Dünyanın en kalabalık ülkesi elbette Çin. Kalabalık nüfusuyla ünlü Çin lider konumda. Kalabalık cadde ve sokaklar olarak zihnimizde canlanan Çin için aslında genel durum tam olarak böyle değil. Yüzölçümünün de büyük olması sebebiyle nüfus yoğunluğu olarak bakıldığında listede oldukça gerilerde oluyor. Sadece belirli bölgelerde yoğunlaşan nüfus bu kalabalık görüntüye sebep oluyor. Nüfusun büyük bir kısmının ülkenin küçük bir kısmına yayılmış olması kalabalık bir görüntü oluşturuyor. Bu da toprakların yaşamaya elverişli kısmının sınırlı olmasından kaynaklanıyor. 1 milyarı aşan nüfusuyla en kalabalık ülke olan Çin’in çok yakın bir rakibi var.

  • Hindistan

Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanına sahip olan Hindistan, Çin’in nüfus olarak en yakın rakibi. Oldukça yakın nüfus sayılarının olması bazı nüfus bilimciler tarafından liderin değişebileceği yönünde çalışmalara konu oluyor. 1 milyarı aşan nüfusu ile kalabalık kelimesinin karşılığı olan yaşam alanlarıyla Hindistan oldukça farklı bir ülke. Coğrafi alan olarak büyük olması ise kalabalığın azalmasını sağlamıyor. Çünkü Çin gibi Hindistan için de nüfus yerleşimi belirli bölgelerle sınırlı kalmış.

  • Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri en kalabalık 3. ülke olsa da nüfus yoğunluğu en az olan ülkelerden biri. Nüfus dağılımının ülke topraklarında nispeten dengeli dağılmış olması aşırı kalabalık bir yaşam tarzı olmasının da önüne geçmiş. Listenin ilk iki sırasında olan Çin ve Hindistan ile arasında ciddi bir nüfus farkı var. 300 milyona ulaşan nüfusu Çin ve Hindistan’a kıyasla az gibi görünse de, Amerika Birleşik Devletleri’ni en kalabalık 3. ülke yapmaya yetiyor.

  • Endonezya

Dünyanın en kalabalık 4. ülkesi olan Endonezya’nın başka önemli özellikleri de var. Dünyanın en büyük ada ülkesi olması Endonezya’nın oldukça gözde bir ülke olmasını da sağlıyor. Tek bir ada şeklinde değil de binlerce adanın bir araya gelmesiyle oluşan ülkenin nüfusunun büyük bir kısmı Cava Adası’nda toplanmış. 273 milyonu aşan nüfusun çoğunluğunun bu adada toplanması, Cava’yı dünyanın en kalabalık adası yapıyor. ‘Dünyanın enleri’ hakkında araştırma yaparken Endonezya sahip olduğu özelliklerle sıkça karşımıza çıkıyor.

  • Pakistan

212 milyonu aşan nüfusu ile Endonezya’yı yakından takip eden Pakistan en kalabalık beşinci ülke olarak karşımıza çıkıyor. Nispeten çok büyük bir yüz ölçümü olmaması da nüfus yoğunluğunun artmasına sebep oluyor. Bunun bir sonucu olarak, kalabalık sokaklar, insan yoğunluğunun fazla olduğu yaşam alanları göze çarpıyor. 

  • Brezilya

212 milyonun üzerinde bir nüfusla Pakistan’la oldukça yakın bir nüfusa sahip olan Brezilya, en kalabalık ülkeler listesinde altıncı sırada. Aynı zamanda Güney Amerika’nın en kalabalık ve en büyük ülkesi. Bu kalabalık sayesinde ülke çok sayıda kültür ve dine de ev sahipliği yapıyor. Farklı kültürlerin birleşmesi ülkede renkli görüntülere sebep oluyor.

  • Nijerya

Nijerya nüfusu 210 milyona yaklaşırken Afrika’nın en kalabalık ülkesi olma özelliğini de taşıyor. Nijerya’da nüfus artış hızı da oldukça fazla. Nüfus dağılımı olarak dengeli sayılabilecek bir profile sahip olduğu için yaşam alanlarının çoğunda aşırı kalabalık göze çarpmaz. Nijerya için çok çeşitli kimliklerde oluşumlar mevcuttur. Kabileler hala kendi düzenlerinde yaşamlarını sürdürürken, modern yaşamın izlerini de görmek mümkün. Bu sebeple Nijerya hem nüfus yoğunluğu hem de nüfus çeşitliliğiyle öne çıkan bir ülkedir.

  • Bangladeş

Bangladeş nüfus yoğunluğu sebebiyle en kalabalık ülkeler arasında. 165 milyona yaklaşan nüfusunun çoğunluğu şehir hayatından uzak yaşıyor. Böylece köy yerleşimi oldukça kalabalık oluşumlar şeklinde gözlemlenir. Nijerya’dan sonra en kalabalık sekizinci ülke olan Bangladeş’in bu yoğunluğunda coğrafi konumunun etkisi de büyük.

  • Rusya 

Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip olan Rusya, nüfus sıralamasında da dokuzuncu sırada. 145 milyona yaklaşan nüfusu ülke topraklarına oranlandığında düşük bir nüfus yoğunluğu ortaya çıkıyor. Bu sebeple Rusya nüfusu fazla ama kalabalık olmayan bir ülke.

  • Meksika

130 milyona yaklaşan nüfusuyla Meksika son sıradan ilk 10’a giriyor. Nüfusun büyük bir bölümünü de gençler oluşturuyor. Yerleşim olarak Meksika nüfusu şehirlerde yoğunluk gösteriyor. Bu sebeple kısmen kalabalık bir kent hayatından bahsetmek Meksika için mümkün.

Yukarıdaki liste nüfus sayısına göre en kalabalık ülkeler üzerinden oluşturuldu. Burada nüfus yoğunluğundan da bahsetmek gerekebilir. Nüfus yoğunluğu; nüfus sayısının ülkenin yüzölçümüne bölünmesiyle ortaya çıkar. Bulunan değer yoğunlukla ilgili bilgi edinilmesini sağlar. Yani Çin her ne kadar en kalabalık ülke olsa da en yoğun ülke değildir. Çünkü kalabalık nüfusa karşılık büyük bir yüzölçümüne sahiptir. Eğer nüfus yoğunluklarına göre bir sıralama yapılırsa ilk 10 ülke şu şekilde karşımıza çıkar:

Nüfus Yoğunluğu En Fazla Olan Ülkeler

dunyanin-en-kalabalik-ulkesi-1.jpg

Bir ülkede yaşayan insan sayısı bazen o ülkenin ne kadar kalabalık olduğu hakkında gerçek bir fikir vermez. Burada km kare başına düşen insan sayısını bilmek yani nüfus yoğunluğu öğrenmek gerekir. Peki, nüfus yoğunluğu bakımından en kalabalık ülke hangisi?

  • Monako

40 bine yakın nüfusu var. Yüzölçümü 202 ha olan ülkenin nüfus yoğunluğu oldukça yüksek.

  • Singapur

5 milyona yakın nüfusu olan Singapur, en yoğun ikinci ülke olarak karşımıza çıkıyor. 728 kilometrekare yüzölçümü ile nüfus yoğunluğu oldukça fazla olan Singapur küçük bir ada devleti.

  • Hong Kong

7 milyonu aşkın nüfusu, 1.114kilometrekarelik alana yayılmış olduğundan yoğun nüfuslu bir ülke. Aynı zamanda bu nüfus şehir yaşamını ağırlıklı olarak tercih ettiği için kalabalık çok daha fazla göze çarpıyor.

  • Makao

118 kilometrekareye düşen 650 binlik bir nüfusla Makao oldukça yoğun bir nüfusa sahip. Ülkenin günden güne gelişim gösteriyor olması da bu yoğunluğu en fazla etkileyen faktörlerden biri.

  • Cebelitarık

33 bini aşan Cebelitarık nüfusu, 6,7 kilometrekare alan içerisinde dağılım oluşturuyor. Bu sebeple de oldukça yoğun bir nüfusa sahip.

  • Vatikan

44 ha alana sahip Vatikan dünyanın en küçük ülkesi olma unvanına sahip. 1000 kişiden daha az olan nüfusuyla en yoğun ülkeler arasına giriyor.

  • Bahreyn

760 kilometrekare alana yerleşmiş 1 milyonu aşkın nüfus ile yoğun ülkelerden birisi de Bahreyn. Her ne kadar nüfus az olsa da yüzölçümüne oranla yoğunluk fazla.

  • Malta

Yarım milyonu aşan Malta nüfusu, 316 kilometrekare alanda yaşıyor. Bu sebeple en yoğun ülkeler arasında Malta ilk 10’da.

  • Bermuda

Ada ülkesi olan Bermuda nüfusu 64 bine yakın. 53 kilometrekarelik küçük bir ada olan Bermuda, yoğun bir nüfusa sahip.

  • Maldivler

1000 den fazla adadan oluşan Maldivler’in toplam yüzölçümü 280 kilometrekareye yakın. Buna karşılık yarım milyonu aşan nüfusu ile en yoğun ülkeler listesine dahil oluyor.

Yoğunluklarına göre yapılan bu sıralamada en kalabalık ülkelerin oldukça az bir nüfusa sahip olması göze çarpıyor. Yoğunluk kişi sayısıyla değil direkt olarak nüfusun alana oranlanması olduğu için çok farklı bir sıralama gözlemlemek mümkün. Görüldüğü gibi nüfus yoğunluklarına göre yapılan sıralamalarda; en kalabalık ülkelerden sadece Bangladeş var. Diğer ülkeler en fazla nüfusa sahip olsalar da geniş yüzölçümlerine sahip oldukları için yoğun olarak sınıflandırılmıyor. Dünyanın en kalabalık ülkesini araştırırken hangi kriter üzerinden ayrım yapacağınız tamamen size kalmış. Farklı bakış açılarıyla listeyi çeşitlendirmek mümkün.

 Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz? Dünya’nın 110 Ülkesinde Yolcu360 Sizinle!

Araç kiralama seçeneklerinde birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle