İsrail gezisi düşünenler için güzel bir gezi rehberi hazırladık. Bölgenin en turistik noktası olan İsrail Haifa hakkında önemli bilgiler paylaştık. Haifa gezisi için bölge tarihini bilen uzmanlara danıştık. İşte İsrail Haifa turu öncesi bilmeniz gerekenler…
Kudüs Gezisi: Tek Tanrılı Dinlerin Kutsal Toprakları yazımız için tıklayın.
İsrail Haifa Turu Öncesi Bilmeniz Gerekenler
İsrail’in en büyük üçüncü şehri olan Haifa, aynı zamanda İsrail’in kuzeyinin de en büyük şehri olarak bilinmektedir. Özellikle yoğun bir Arap nüfusuna sahip olması nedeni ile kültürel farklılıklar açısından da dikkat çekmektedir. Birden fazla kutsal kitapta da adı geçen kent uzun yıllar farklı yöneticilerin altında kullanıma devam etmiştir. İbraniler, Romalılar burada uzun yıllar yöneticilik yapmış, bunlara Araplar, Haçlılar ve son olarak da Osmanlılar da dahil olmuştur. Kent en önemli işgallerinden birini 1799 yılında Napolyon tarafından yaşamıştır. Özellikle Kutsal kitaplarda adı geçen Kemal Dağı, İlyas Peygamberin mağarası olması nedeni ile öne çıkmakta ve turistik açıdan da ilgi çekmektedir. Aynı zamanda kentte yer alan Bahai Dünya Merkezi de yer almaktadır.
Bahai Dünya Merkezi UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı listesi içerisinde yer almaktadır. 2008 yılında belirlenen UNESCO listesi nedeni ile bölge turistik bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Aynı zamanda Homo Sapiens ve Neandertallerin kalıntılarının bulunduğu Karmel Dağı ile sanatçıların stüdyo ve sergileri de turizmin çekici faktörleri arasında yer almaktadır. İsrail gezisi yapmak isteyenlerin elediği bölgelerden biri de Haifa olmaktadır. Haifa turu yapmak isteyenlerin ise şehir ve şehrin en özel parçaları hakkında bilmesi gereken pek çok ayrıntı bulunmaktadır.
Şimdi, Haifa nerede, gezilecek yerleri nereleri, Haifa’da ne yenir gibi soruların cevaplarına bakalım.
Haifa Şehri Konumu
Haifa şehri konumu itibari ile Akdeniz’e bakan hoş bir manzaraya sahip olmaktadır. Akdeniz’e bakan ve buraya dik biçimde inen Kermil Dağı eteklerinde yer almaktadır. Dağın eteklerinde kurulan şehir bugün çok daha genişlemiş ve bir bölge haline gelmiştir. Burada kurulduğu ilk dönemden itibaren ticaret yapıldığını söylemek mümkündür. Liman yoğun olarak kullanılmış ve Akdeniz ticaretinin bir parçası haline gelmiştir.
Kişon Nehri ağzında kalan Haifa şehri 3 katmanlıdır. Bu katmanlar yaşam biçimini ve kentin gelişimini de göstermektedir. Haifa Limanı en alt katmanı oluşturmaktadır. Burası ticaret ve sanayi için tercih edilen bir yer olmuştur. Orta katmanda ise Karmel Dağı etekleri bulunur ki bu şehrin ilk yerleşim alanı olmaktadır. En üst katman ise çok daha modern yapılardan oluşmakta ve en son yerleşilen alan olmaktadır. Tel Aviv’in 90 km kuzey tarafında kalan kentin sahil şeridinde pek çok plajı bulunmaktadır.
Haifa Turu: Şehir Tarihi
Haifa şehri tarihi ile öne çıkan ve bölgesi ile yakın tarihi sürece sahip bir kenttir. Kentin ismi de merak edilmektedir. Şu anki ismi ilk aşamada kullanılan bir isim olmamaktadır. Özellikle kaynaklar söz konusu olduğunda Akka adının geçtiğini söylemek mümkündür. Akka buraya yakın bir yer olup bu şekilde bahsedilmektedir. Hayfa isminden ilk bahsedenler arasında da Nasır-ı Hüsrev bulunmaktadır. Seyyah 1046 yılında buradaki kuyumcuları ve kum çeşidini anlatmıştır. Bölge XI. Yüzyılının sonlarına doğu Haçlılar tarafından ele geçirilmiştir. Öncesinde Fatımiler ’de olan Haifa bir dönem Haçlıların etkisi altına girmiş ve bölgedeki tüm Yahudi ve Müslümanları kılıçtan geçirmişlerdir. Ancak bu süreçte yine önemli bölge Akka idi. Çünkü Haifa daima Akka ile aynı kaderi paylaşmaktaydı.
Mümlükler ve Müslüman Nufüs Artışı
1265 yılında Haifa Memlüklüler’in eline geçmiş ve bölgedeki Müslüman nüfusu yeniden artış göstermiştir. Bu süreçte Haçlılar ve Memlükler arasında sıkça el değişimi yaşanmıştır. Öyle ki bir dönem onarılmamış ve burası bir harabe olarak kaderine terk edilmiştir. Osmanlı’nın Filistin’i 1516 yılında fethetmesine kadar şehir bu şekilde harabe kalmıştır. Osmanlı fethi ile birlikte kıyı kesimde imara başlanmıştır. Hatta defterlerde Haifa’nın Tarabey ailesine tımar sistemi dahilinde verildiği de belirtilmektedir. Kent bir dönem sonra Şam’a bağlanmış ve “Küçük Malta” olarak da alınmıştır. Şehre bu süreçte iki kale inşa edilmiştir. Özellikle korsanların gelmesini önlemek adına gerekli tedbirler de alınmıştır. İlerleyen yüzyıllarda Haifa artık seyyahların uğradığı bir yer haline gelmiştir.
Bölge ilerleyen yıllarda Zahir el-Ömer’in elinde olmuş ve ardından da Cezzar Ahmed Paşa’nın eşine gelmiştir. 1799 tarihine gelindiğinde Haifa Fransızların eline gelmiştir. Bu gibi el değişimleri Haifa’nın kültürel değişimine de etki etmiştir. 1948 yılında İsrail Devleti kurulduğunda Müslümanlar göç etmiş olsa da bir kısmı halen bölgede yaşamaktadır. İsrail Haifa kültürü İsrail kültürü ile Arap kültürünün bir karmasını bünyesinde taşımaktadır. Görülecek şeyler ve gezilecek yerler de bu anlamda değişiklik göstermektedir. Özellikle Almanların 19.yüzyıl itibari ile bölgede yoğun bir yer edinmesi kültür etkileşimi ve şehrin gelişimi için önemli bir yer etmiştir.
Haifa Turu: Gezilecek Yerler
Bahai Bahçeleri:
Haifa ’da görülecek ilk şey Bahai Bahçeleri olmaktadır. Bahai Bahçeleri UNESCO tarafından listeye alınmış bir alandır. Burada toplamda 18 kadar teras bulunmaktadır. Bu terasların tam ortasına gelecek şekilde de bir adet bina yer almaktadır. Bu bahçe yürüyüş yapmak için tasarlanmamış olup aslında kutsal bir alan olarak inşa edilmiştir. Burada Bab inancının bir alanından söz etmek mümkündür.
Bab inancı ilk peygamberi Baha’u’llah olarak gören inancı olup türbesi de bu bahçede yer almaktadır. Bab, diğer adı ile Sayyed Ali Muhammed Shiraz olmaktadır. Tüm dinleri kabul eden ve eşitliğe inanan bu anlayış tek tanrılıdır. 19.yüzyılda ortaya çıkan bu inanış İran kökeni olsa da bölgede de yaygındır.
Bahçede en dikkat çeken şey türbe olmaktadır. Bab ve Abdu’l-Baha burada gömülüdür. 20.yüzyılda buraya gömülen iki kişi için bir türbe de yapılmıştır. Bu türbe 1953 yılında tamamlanmış ve günümüze kadar gelmiştir. Bahçe tasarımı ise 1987 yılında başlamıştır ki bugün hala devam etmektedir. Çeşitli bitkiler bahçe tasarımının da çeşitlenmesine neden olmuştur.
Alman Koloni Bölgesi:
Alman Koloni Bölgesi de şehirde görülebilecek bir diğer alandır. 19.yüzyıl ile buraya yerleşen Almanlar kendileri için bir alan oluşturmuştur. Mimarisi ile göze çarpan yapılar Bahai Bahçelerinin devamı formundadır.
Burada yer alan turistik alanlardan biri de Turkish Market olmaktadır. 1930’lu yıllarda buraya Selanik’ten gelenler ortak bir Pazar kurmuşlardır. Bugün pazara dair çok az şey kalsa da özellikle kafeler yoğunlukta olmaktadır. Liman işçilerinin açtığı bu dükkânlar bugün hala yaşamaktadır.
Hafia Plajları:
Bölgenin plajları da oldukça popülerdir. Sahil şeridinden dağa yaslanarak ilerleyen şehirde birden fazla plaj yer almaktadır. Bunlar Dado Beach, Carmel Beach ve Hof Qiryat Beach gibi isimlere sahiptir. Her birinin farklı saat ve ücretleri olabilmektedir. Ancak her biri merkez ile iç içe olduğundan ulaşımı oldukça kolaydır. Burada birkaç gün geçirmek ve pek çok sevilen yerde bir şeyler yiyip içmek de mümkündür. Kültürel gezi ile birlikte plajda vakit geçirmek de yapılacak aktiviteler arasında yer alıyor.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Add comment