Yolcu360 Blog
izmir-boyoz-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > 3 Meşhur İzmirli: İzmir Bomba – Boyoz – İzmir Köfte

3 Meşhur İzmirli: İzmir Bomba – Boyoz – İzmir Köfte

İzmir, 5000 yıllık tarihi ile köklü bir kültüre sahip bir şehir. Tarihi dokusu, denizi, bereketli toprakları, havası ile dünyanın en güzel kentlerinden biridir. Kordon’u, Alsancak’ı, güler yüzlü insanıyla hayranlık uyandırır. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği de yapmıştır. Bu durum, İzmir’de köklü bir mutfak kültürünün oluşmasına katkı sağlamıştır. İzmir mutfağı, dünyanın en zengin mutfaklarından biridir. Bir gün yolunuz düşerse İzmir’de boyoz yemeden dönmeyin. Her ne kadar otları ile ünlü olsa da tatlısıyla İzmir bomba nerede yenir sorusunu sordurtur. İzmir köfte tarifi merak edilen sorulardan bir başkasıdır. Lezzeti ile kendine hayran bırakan 3 meşhur İzmirli hangileri birlikte bakalım.

İzmir’deki yemek mekanlarını incelediğimiz yazımızı okumak için tıklayın.

İzmir’de Ne Yenir?

İzmir’de ne yenir sorusunun yanıtı, çooook. İzmir’in biraz Anadolu biraz Grit ve biraz Ortadoğu karışımı bir mutfağı var. Bu mutfağı dünya mutfağı ile harmanlayan şefler de yaşamak için bu kenti tercih ediyor. Hal böyle olunca İzmir’de ne yenir sorunun cevabı, zengin oluyor. İzmir’in meşhur yemekleri ve tatlıları içinden üç tane seçtik. Çok popüler üç İzmirli lezzeti tanıyalım. Siz de İzmir’e gelirseniz bunları denemeden gitmeyin 🙂

Karşınızda, İzmir bomba, İzmir köfte ve Boyoz…

3 Meşhur İzmirli: İzmir Bomba Nedir?

izmir-bomba

İzmir’in geleneksel tatları arasına girmeyi başarmış efsanevi tatlısıdır. Ünü İzmir sınırlarını aşmış, günübirlik izmir ziyaretlerinin nedeni olan lezzetidir. Enfes tadı, akışkan dolgusuyla diyet düşmanıdır. Dışı çıtır ve incecik hamurla kaplı, içi akışkan kakaolu fındık kremasıyla doludur. Tatlı severlerin vazgeçemeyeceği tatlılardan biridir. İzmir bomba çok eski bir tatlı değil. Yeni bir buluş. Ama İzmir’de ortaya çıktı ve hızla yayılıyor…

İzmir Bombayı Kim Buldu?

Lezzetiyle damaklarda tat bırakan bir yiyenin bir daha yemek isteyeceği türden olan tatlıdır. Bu tatlıyı ilk kim tarafından yapıldığına dair medyada farklı bilgiler mevcuttur. İlk kez Hatice Reyhan Kutlu tarafından 2002 yılında İzmir’de yapıldığı bilinir.

İzmir Bomba Nasıl Yenir?

Çikolataya doyacağınız İzmir’in gözde tatlısı bombayı özellikle sıcakken yenmesi tavsiye edilir. Çikolatası daha akışkandır. dileyen soğukta yiyebilir. Çokta hafif sayılmayan tatlıyı yerken ölçüyü kaçırmamak gerekir. Sıcacık çayla birlikte İzmir bombanın tadını çıkarabilirsiniz.

En İyi İzmir Bomba Nerede Yenir?

İzmir’den sonra ülkenin belli başlı şehirlerinde de yapımına başlanmıştır. Bomba satan mekanlar, şehirler git gide çoğalmıştır. Ancak yerel tatlar yerinde yenirse güzel olur. İzmir’in her pastanesinde bu tatlıyı bulabilirsiniz.

İzmir Bomba Nasıl Yapılıyor?  İzmir Bomba Tarifi

Son zamanların sevilen tatlısı İzmir bombayı evde yapmak isteyebilirsiniz. Özellikle çocukların sevdiği bu tatlının püf noktası hamurudur. Hamuru ne kadar ince olursa tatlı o kadar başarılı olur. Şimdi bu tatlının tarifine gelelim.

             İzmir Bomba Malzemeler
  • Yarım su bardağı su
  • 2 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tutam tuz
  • Kakaolu fındık kreması (içi için)

           İzmir Bomba Yapılışı

Malzemelerin hepsi yoğurma kabında özdeşleşene kadar yoğurulur. Daha sonra hamurun üzeri örtülüp 20-30 dk bekletilir. Dilerseniz kakaolu fındık kremasını tepsiye birer yemek kaşığı koyup dolapta dondurabilirsiniz. Hamur uzun şerit halinde yuvarlanıp eşit parçalara bölünür. Böldüğünüz parçadan birini alıp incecik açılır. Açtığımız parçanın ortasına kakaolu fındık kremasından koyulur. Sonra kenarları toplayarak kapatılır. Önceden ısıtılmış fırında 220 derecede 5-8 dk arasında pişirilir.

3 Meşhur İzmirli: Boyoz Nedir?

izmir-bomba-boyoz

İzmir denilince akla ilk gelen lezzetlerden biridir. İzmir boyozu adıyla coğrafi işaret almıştır. İzmir’in klasiklerindendir. Mutlaka haşlanmış yumurtayla birlikte yenir. Kahvaltıların baş tacı olan boyoz, güne başlamanın en lezzetli halidir. Herkese, her kesime hitap eden boyoz mayasız bir hamur işidir. İzmir’de çikolatalısı, ıspanaklısı ya da peynirlisi, kalorisine dikkat edenler içinde yağsızı yapılır. Fırından taze çıkan sıcacık ve çıtır çıtır boyozların tadına doyum olmaz.                                                                                                                                

Boyozu Kim Buldu?

1492 yılında İspanya’dan ayrılan Sefaradlar  tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış bir hamur işidir. İzmirliler tarafından çok beğenilip sahiplenilir. Boyoz İspanyolca ‘Küçük Somun’ anlamına gelir. Rivayete göre Musevi Avram Usta izmir’de ilk boyozu yapan kişidir. Ölümünden sonra boyozlar Avram usta’nın boyozu olarak satılmıştır. 

Boyoz Nasıl Yenir?

İzmirlilerin kahvaltıların şahı olarak gördüğü boyoz, en güzel sokak lezzetlerinden biridir. İster lüks fırınlardan ister seyyar satıcılardan kialınsın fark etmeksizin boyozun bir yeme şekli vardır. Üzerine tuz ve karabiber serpilmiş haşlanmış yumurta, yanında taze demlenmiş sıcacık çayla beraber yenir. Bir ısırık boyoz, bir dilim yumurta ve bir yudum çay sıralaması ile boyozun gerçek tadına varabilirsiniz. 

İzmir’de En İyi Boyoz Nerede Yenir?

Üç meşhur İzmirli listesindeki boyozu İzmir’in hemen her yerinde bulabilirsiniz. Neredeyse bütün pastanelerde, ekmek satan bakkallarda, fırınlarda bulunur. İzmirlilerin bir kahvaltı tutkusu haline gelen boyozu ilk kez yiyorsanız taze ve sıcak olmasına özen gösterin. Çünkü soğudukça sertleşen bir yiyecektir. 

Boyoz Nasıl Yapılıyor? / Boyoz Tarifi

Çıtır çıtır ağızda dağılan meşhur İzmir boyozu nasıl yapılır? İşte cevabı:

        Boyoz Malzemeler
  • 1 kilo un.
  • 2 tatlı kaşığı tuz.
  • 1 tatlı kaşığı şeker.
  • 1 su bardağı sıvı yağ.

Boyoz Yapılışı

Unu, tuzu, şekeri karıştırın. Daha sonra ılık suyla biraz sert olacak şekilde hamuru yoğurun. 15-20 dk yoğurduktan sonra dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru silindir haline getirin. Hamurdan bir parça koparıp yuvarlayın. Yuvarladığınız hamurları servis tabağı büyüklüğünde açın. Altını üstünü sıvı yağla yağladıktan sonra bir tabakta 5 tanesi üst üste gelecek şekilde koyup hamuru açabildiğiniz kadar ince açın. Açtığınız hamuru tekrar yağlayıp bohça gibi sarın. Sonra hamurdan parçalar koparıp ortasına iki parmağınızla bastırın. Yağlı tepsiye dizilen boyozlar fırına girmeye hazır. Şimdiden afiyet olsun

3 Meşhur İzmirli: İzmir Köfte Nedir?

izmir-köfte

Gencinden yaşlısına herkesin severek yediği meşhur bir köftedir. Zaten köfte denince akla ilk İzmir köfte gelir. Domates sosuyla, patatesiyle, köftesiyle ağızlarda harika bir tat bırakır. İlk olarak İzmir’de yaşayan Rumlar yapmıştır. Yunanistan’da Smyrna köftesi de denir. Doyuruculuğu bir yana lezzeti muhteşemdir. Esnaf lokantalarında da görebilirsiniz ev mutfaklarında da. Hünerli ellerle yapıldığında adeta bir lezzet şölenine dönüşen bu yemeğin sevmeyeni yoktur demek yanlış olmaz.

İzmir Köfteyi Kim Buldu?

İzmir köftenin tarihi serüvenine bakıldığında kimin yaptığıyla ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak malzemelerin nasıl bir araya geldiği ile ilgili bazı bilgiler mevcut. Antik çağlarda kuru köfte yapılan yemekler arasındaydı. Balkanlardan gelen göçmenler yanlarında patatesi getirdi. Domatesin tüketimi de yaygınlaşınca kuru köfte, domates ve patates buluşması gerçekleşti. İzmir köfte 1900’lerin başında son halini aldı.

İzmir Köfte Nasıl Yenir?

Üç meşhur İzmirli arasında gösterdiğimiz İzmir köfte akşam yemeği için güzel bir seçenektir. Kimsenin itiraz etmeden severek yediği yemeklerdendir. Midenizi çok yormamak adına önce çorbalardan başlayıp ardından köftenin nefis tadına geçiş yapabilirsiniz. Köftenin yanında servis edilen pilav ve ya piyaz tamamlayıcı tat görevindedir. Dilerseniz Ege’nin meşhur otlarından bir salata da iyi bir eşlikçidir.

İzmir Köfte Nerede Yenir?

Köfte kıymanın lezzete dönüşmüş halidir. Ülkece köfteye düşkün olduğumuzdan dolayı en iyi köfte mekanlarını ararız. İzmir’de köftenin tadı sokak aralarındaki mekanlarda, sanayilerde, yol üstü köftecilerde yediğinizde daha iyi anlaşılıyor. Pahalı mekanlara gitmeye gerek yoktur. Özel bir sunumu olmayan yanında ayranı ve piyazı ile servis edilen köftenin tadını İzmirliler iyi bilir.

İzmir Köfte Nasıl Yapılıyor?  İzmir Köfte Tarifi

Kaburga bölgesinden alınan etin kıymasından yapılıyor. Protein açısından zengin olan yemek çocukların da sevdiği yemeklerdendir. Bu köftenin yapılışı ile ilgili bir çok tarif vardır. İşte karşınızda gerçek İzmir köfte tarifi:

            İzmir Köfte Malzemeler
  • 5 tane patates.
  • 500 gr kıyma.
  • 1 tane soğan.
  • yarım demet maydanoz.
  • 1 yemek kaşığı galeta unu.
  • 1 yumurta.
  • tuz, karabiber, kimyon, yağ.
  • 3 domates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı.
  • kırmızı toz biber.

İzmir Köfte Yapılışı

Kıyma, rende soğan, galeta unu, yumurta, maydanoz, tuz ve baharatları karıştırıp yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp parmak şeklinde yuvarlayın. Patatesleri elma dilim şeklinde kesin. Domatesleri elma dilim şeklinde kesip zeytinyağında kavurun. Tuz ve toz kırmızı biber katıp tatlandırın. Fırın kabına köfteleri ve patatesleri yerleştirin. Üzerine ocaktan alınan sosu dökün. Sonrasonda sivri biberlerle süsleyip fırına verin. Önceden ısıttığınız 200 derece fırında 15 dk pişirebilirsiniz.

Her yörenin damak zevki ve mutfak alışkanlıklarına göre şekillenen köftelerden olan İzmir köfte, kahvaltıların baş tacı boyoz ve damaklarda lezzet patlaması yaşatan İzmir bomba yazımızın baş konuklarından oldular. 

İzmir’de Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Batuhan

Add comment