Yakıt deposu boşalırsa ne olur? Tamamen boş yakıt deposu araca zarar verir mi? Yakıt deposunu boş bırakmanın arabaya zararı var mı…Evet; bu şekilde yanıt aradığınız o soruya sizin için cevap bulduk. Yakıt deposunun tamamen boşalması zararlı mı değil mi; birlikte bakalım…
Yakıt Deposunun Tamamen Boşalması Zararlı Mıdır?
Huzurlu ve keyifli bir yolculuk yaparken yakıt depomuzun boşalmış olması şüphesiz ki hepimizi oldukça rahatsız eder. Bu, yolda kalmak demektir. Ancak bazen aracı kullanmadığımızda yakıt deposu boş olsa ne fark eder diye düşünürüz. Fark eder mi; bakalım…
Biraz düşünecek olursak aracımızın yakıt tankının bir kısmı her zaman dolu olmalı. Hem acil bir durum yaşandığında araç ile farklı bir yere gitmek için hem de aracımızın kalbi için. Evet doğru okudunuz aracın beyni motor ise kalbi yakıt deposudur. Basit gerçek diyor ki; yakıt deposu boşaldığında araç hareket edemez hale gelir. Ancak az yakıt ile araç hareket etse de bazı farklı sorunlar yaşanabilir. Yakıt deposunun her zaman ortalama dörtte biri dolu olmalıdır. Peki, yakıt deposunun en az dörtte birinin dolu olması neden gerekli?
2021 Trafik Cezaları Listesi | 2021 Trafik Düzenlemeleri yazısı için tıklayınız.
Yakıt Deposunun Boş Kalmaması Önemli!
Yakıt deposunun en az dörtte birinin dolu olmasını savunan uzmanların sebeplerinden başlıca olanı tedbir. Uzmanlar tedbirin başta geldiğini söyledikleri gibi aracın deposunun dolu olmasının aracın sağlığını ve kaliteli bir yolculuğa olanak sağladığına da değiniyorlar. Aracınızın yakıt deposunun yeteri kadar dolu olmaması uzaktan bakıldığında basit bir sorun olarak gözükse de oldukça ciddi sorunlara da yol açabiliyor. Bir kaçını sıralayalım:
- Yakıt deponuzun yeteri kadar dolu olmaması deponuzun alt kısmında birikmiş tortuların aracınıza zarar verme olasılığı yüksektir. Bu tortular ulaşması gereken aksana borular ile ulaşım sağlarken tortular aracınızın borularını aşındırabildiği gibi aracın aksanına da zarar verebilmektedir.
- Aracımız yakıt deposunda kalan son yakıtı bile almaya çalışırken tortular da bu yakıta eşlik ederler ve aracın aksanında gezintiye çıkan yakıt ve tortular yakıt pompasında ya da yakıt filtresinde yolculukları sona erer bu da doğal olarak istenmeyen sonuçlara yol açar.
- Yakıt deponuz tamamen bitmeden önce ki anlarda egzoz sistemimizin de bir parçası olan katalitik konvertörünüz de sorunlar oluşabilir. Bazı araçlarda ise yakıt deposunda yeteri kadar yakıt olmaması yakıt pompanızın kuru kalmasına sebep olur. Bu durum sonucunda ısınmaya bağlı olarak yakıt pompanızın ömrü azabilir ve bunu şüphesiz ki hiç birimiz istemeyiz.
Peki, yakıt ikazı ışığı yandıktan sonra daha ne kadar gidebiliriz?
Osmangazi Köprüsü Ücreti 2021 | Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri Tarifesi için tıklayınız.
Yakıt Bitti Lambası Yandıktan Sonra Ne Kadar Gidebilirsiniz?
Aslında bu sorunun cevabını etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi yakıt ikaz ışığı yandıktan sonra bizi ne kadar götüreceği araçtan araca değişiklik göstermesidir. Bazı araçlarda yakıt ikaz ışığı 6-7 litre kaldığında yanarken bazı araçlarda 8-10 litre kaldığında yanmaktadır. Bununla birlikte aracın km başına yaktığı benzin litresi değiştiği için gideceği yol uzunluğu da değişir. Yakıt ikaz ışığı uyarı verdikten sonra aracı sürüş stiliniz, hızınız ve aracın deviri, araçta ne kadar yük olduğu, hangi vites ile sürüldüğü, lastiklerin basıncı, aracın verimliliği, yolun düzgünlüğü ve trafiğe göre de değişiklik gösterebilmektedir.
Sonuç olarak; yakıt tankını boş bırakmayın. Burada yeterli yakıt olmasının motorun ömrü için önemli olduğunu bilin. Yakıt, sadece aracın ilerlemesi için değil parçaların düzenli çalışması için de gerekli. Örneğin pandemi döneminde 3 ay hiç araç kullanmadıysanız da depo boş kalmamalıydı…
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Add comment