Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > İstanbul Sahafları: İstanbul’daki En Güzel 18 Sahaf

İstanbul Sahafları: İstanbul’daki En Güzel 18 Sahaf

İstanbul sahafları okunmayı bekleyen birbirinden güzel kitaplarla dolu! Üstelik sahaf gezmenin keyfi bir başka. Kitapların ilk basımlarını bulabildiğimiz, kitap kapaklarının tarihten bugüne olan değişimlerini görebildiğimiz nadir yerlerdendir sahaflar. Basımları tükenmiş kitapları bulabildiğimiz, bizi gençliğimize ve çocukluğumuza götüren o eski dergileri tekrar bulabildiğimiz sahaflar çarşısı her zaman popülerliğini koruyor. Birbirinden farklı noktada yer alan İstanbul sahafları mutlaka gezmek isteyeceğiniz türden. Bu içerikte semt semt sahaflar çarşılarını yolcu360 olarak inceledik. İstanbul sahafları bu yazıda sizler için bir arada, keyifli okumalar.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

İstanbul Sahafları

Sahaflar çarşısı elbette yoğun olarak İstanbul’da bulunuyor. Eski yıllara nazaran azalmış olsa da çok eski tarihlerden beri varlığını koruyan İstanbul sahafları mevcut. Özellikle Beyazıt Sahaflar Çarşısı ya da İstanbul Sahaflar Çarşısı hala işlek. Hadi gelin İstanbul sahaflar çarşısı noktalarına beraber bakalım.

İstanbul’daki Kitap Kafeleri

Beyazıt Sahaflar Çarşısı / Fatih

İstanbul sahafları dediğimizde ilk akla gelen elbette Beyazıt sahaflar çarşısı. Kuruluşu İstanbul’un fethine kadar dayanan bu tarihi yer kapısındaki asırlık çınarı ile hala hizmet vermeye devam ediyor.  Beyazıt sahaflar çarşısı Türkiye’nin ilk üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi’nin tarihi kapısına yürüme mesafesinde olmasıyla da yıllardan boyu ders kitapları için de önemli bir adres oldu. Günümüzde eski kitaplardan çok yeni kitaplara ağırlık verdiğini söyleyelim. Beyazıt sahaflar çarsına gitmek istiyorsanız Tramvayı kullanarak Beyazıt durağında inmeniz yeterli. Kısa bir yürüme sonunda ulaşacaksınız.,

Beyazıt Sahaflar Çarşısı Adres: Mollafenari, Medrese Çk. No:4,  Fatih/İstanbul


Aslıhan Pasajı Sahaflar Çarşısı / Beyoğlu

Beyoğlu sahaflar çarşısı denildiğinde akla gelen tarihi pasajlardan olan Aslıhan Pasajı birbirinden eski ve değerli kitapla günümüzde de hala işlek. Birbirinden yüzlerce farklı basımı ile birbirinden eski kitap, dergi, çizgi roman, poster, plakları ile mutlaka gidilmesi gereken bir yer. Aslıhan Pasajında birbirinden değerli dünya klasiklerini ve aradığınız birçok eski kitabı bulabileceğinizi söyleyelim. Aslıhan pasajı nerede diye merak ederseniz ise yeri oldukça kolay bulunabilir. İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Galatasaray Lisesi’nin hemen karşısındaki sokaktan girdiğinizde bulabilirsiniz.

Aslıhan Pasajı Sahaflar Çarşısı Adres: Meşrutiyet Cad Aslı Han Sahaflar Pasajı No:10 K:1 D:29 Galatasaray, Beyoğlu/İstanbul

Simurg Kitabevi ve Sahaf / Beyoğlu

Beyoğlu sahafları arasında dikkat çeken bir diğer sahaf dükkanı ise Simurg. 1988 yılında açılan Simurg kitabevi o günden bugüne neredeyse her dilden ve dönemden kitap bulabileceğiniz bir yer. Tarihten müziğe, edebiyattan sanata, coğrafyadan politikaya kadar pek çok kategoride kitabı içinde barındıran koleksiyonuyla online alışveriş imkanı da sağlıyor. Simurg kitabevine gitmek isteyenler için adres bilgilerini aşağıya ekliyoruz.

Simurg Sahaf Adres: Kalyoncu Kulluğu, Kalyoncu Kulluğu Cd. No: 13/3, Beyoğlu/İstanbul


Diyojen Sahaf / Beşiktaş

Rotamızı Beşiktaş’a çevirdiğimizde ise Beşiktaş sahafları arasında Şair Nedim Caddesi’nde kolayca bulabileceğiniz Diyojen sahaf karşımıza çıkıyor. Daha içeriye girmeden dış görünüşü ile nostaljik bir hava sunan Diyojen sahafı duvarlarındaki renk renk kartpostallardan tanıyabilirsiniz. İçeride ise birbirinden farklı kitabı bulabilirsiniz. Eski basım kitapları da farklı kategorilerde ve kapaklarda burada bulmak mümkün. diyojen sahafa gitmek isteyenler için adresi aşağıda iletiyoruz.

Diyojen Sahaf Beşiktaş Adres: Vişnezade, Şair Nedim Cd. 53/A, Beşiktaş/İstanbul

Afili Sahaf / Beşiktaş

2019 yılında faaliyete gelen Afili Sahaf ise Büyük Beşiktaş Çarşısı’nda. Gerek yeni gerek ise ikinci el kitapları bulabileceğiniz Afili sahafta aynı zamanda birinci baskı ve imzalı kitaplar da bulunuyor. Bireysel ve kurumsal hediye kutuları, yeni ve ikinci el plaklarla da dikkat çektiğini söyleyelim.

Afili Sahaf Adres: Sinanpaşa Mah. Ortabahçe Cad. Büyük Beşiktaş Çarşısı, D:10/1 No:23 Beşiktaş/İstanbul


Akmar Pasajı / Kadıköy

İstanbul sahafları içinden yine en bilindik yerlerden olan Akmar Pasajı Kadıköy’ün en işlek yeri olan Caferağa’da yer alıyor. Birçok değerli kitabın ikinci elini ve eski basımlarını bulabileceğiniz Akmar Pasajında birçok kırtasiye ürünü de bulabilirsiniz. Özellikle dönem dönem yaptıkları indirim ve kampanyaları ile hesaplı bir kitap alışverişi için Kadıköy’de uğramanız gereken sahaf dükkanları arasında yer alıyor.

Akmar Pasajı Adres: Caferağa Mahallesi, Mühürdar Caddesi. Kadıköy/İstanbulMüteferrika Sahaf / Kadıköy

Anadolu yakası sahaflarına geçtiğimiz de ise elbette ilk durağımız Kadıköy. Müteferrika sahaf, Türkiye’nin en iyi 10 sahaf dükkanı arasında gösterilen ve atmosferi ile etkileyen nadir yerlerden biri. İsmini ise hepimizin bildiği yazar ve çevirmen İbrahim Müteferrika’dan almış. Farklı kategorilerde binlerce kitap ve dergi koleksiyonu ile Kadıköy’de gidilmesi gereken sahaflarından biri.

Müteferrika Sahaf Adres: Caferağa Mahallesi, Mühürdar Cd. No:58, 34710 Kadıköy/İstanbul

Arşiv Sahaf, Ortaköy

Ortaköy’ün en ünlü sahaflarından biri olan Arşiv Sahaf’ta her dilden kitabı bulabilirsiniz. 30 yılını bu işe vermiş olan Sahaf Naim Bey için sahaflık bir aşk meselesi. Eğer olur da bu sahafta aradığınız kitabı bulamazsanız Naim Bey’e sormanız yeterli. Çünkü kendisinin sahafta gördüklerinizin dışından yaklaşık 100.000 kitabı daha bulunuyor.

Adres: Dereboyu Caddesi Dere Çıkmazı Sokak 20/5, Ortaköy İstanbul | 0212 227 40 76

Sahaf Nazım Hikmet, Beyoğlu

Ünlü yazarların da ortak noktası olan bu sahaf ismini sahibinden alıyor. Sahaf Nazım Hikmet’in alanı küçük olarak bilinse de bu alanın içinde adeta bir kitap cenneti saklı. Raflarda sizi birdenbire etkileyebilecek kitaplara sahip bu sahaf ilgilisinin ortak noktası.

Adres: Hocazade Sokak. No:24, Kâtip Mustafa Çelebi, 34433 Beyoğlu/İstanbul | 0212 243 1001

Denizler Kitabevi, Beyoğlu

Kitap denince akla gelen ilk yerlerden olan Denizler Kitabevi, İstanbul’un en önemli değerlerinden.1993 yılında Beyoğlu’nda kurulan Denizler Kitabevi İstiklal Caddesi’ndeki yerinden Galata’ya taşındı. Yayıncılık alanında faaliyet gösterdiği gibi nadir kitaplar, eski haritalar ve diğer kıymetli antik eserler konusunda da geniş bir koleksiyona sahip. Özellikle denizcilik ve tarih konularında uzmanlaşmış olan Denizler Kitabevi, büyük bir kültürel mirası bünyesinde barınıyor.

Adres: Müeyyedzade, Galip Dede Cad. No:97/A, 34433 Beyoğlu/İstanbul
Telefon: 0538 704 29 39

İmge Sahaf, Kadıköy

Kitapların dışında birçok değerli eseri de bünyesinden bulunduran İmge Sahaf, Kadıköy’ün meşhur Akmar Pasajı’ndan biraz yukarı çıktığınızda yer alıyor. Birçok farklı dilde kitaplar bulabileceğiniz İmge Sahaf, İstanbul’un en köklü ve ünlü sahaflarından bir tanesi. Çok sayıda eski kitap ve dergiyi içinde barındıran İmge Sahaf’ta çeşitli gravürler bulmak da mümkün. Ayrıca kendi sitelerinde de bu nadir eserlere fiyatlarıyla birlikte ulaşabilirsiniz.

Adres: Güneşli Bahçe Sok. 41/A Kadıköy / İstanbul | 0216 449 3964 |

Sahaf Dil-Tarih, Kadıköy

Bu ünlü sahafın sahibi Sami Önal Türk Dili mezunu. 20 yıllık geçmişi olan Sahaf Dil-Tarih bünyesinden 30 bin kitabı edebiyat severlerle buluşturmak isteyince açılmış. Sahaf Dil-Tarih’te tarih, edebiyat, sanat, felsefe, politika gibi birçok alanda eserler bulabilirsiniz. Bu sahaf aynı zamanda ünlü Türkologların da uğrak noktası.

Adres: Igrıp Sok. 24-Fenerbahçe / İstanbul | 0216 345 10 79

Gezegen Sahaf, Beyoğlu

2007 yılında kurulan Gezegen Sahaf diğer sahaflarla karşılaştırıldığında daha genç olsa da Türkçe kitapların yanı sıra Osmanlıca, İngilizce, Almanca ve daha birçok dilde kitaplarla dolu. Tüm bu değerli kitapların yanı sıra Gezegen Sahaf’ta birçok nadir eseri bulmanız da mümkün. Birçok farklı dilde yazılmış esere ulaşmak isteyene kitapseverler için Gezegen Sahaf ziyaret edilmesi gereken sahafların başında yer alıyor.

Adres: Aslıhan Sahaflar Çarşısı, Galatasaray, Beyoğlu / İstanbul | 0212 293 94 87

Simurg Kitabevi & Sahaf, Beyoğlu

İstanbul’un en ünlü ve eski sahaflarından Simurg, içerisinde 1500’lü yıllardan kalma kitapları bile barındırıyor.  Durum böyle olunca meraklısı da bir o kadar çok oluyor. Müdavimi oldukça fazla olan Simurg eline geçen önemli kitapları sahafta satmadan önce bu müdavimleri telefonla bilgilendiriyor. Çoğunlukla da sahafa gelmeden bu kitaplar sahiplerini buluyor.

Adres: Kalyoncu Kulluğu, Kalyoncu Kulluğu Cad. No:13, Beyoğlu / İstanbul | 0212 292 47 47

Barış Sahaf, Kadıköy

Geçmişi 1966 yıllarına dayanan Barış Sahaf’ın temelleri Beyazıt’taki Sahaflar Çarşısı’nda sahaflık yapan Halil Bingöl’ün sahafı Barış Bingöl’e devretmesiyle atılmış. Bu sahafta da diğerleri gibi birçok dilden eserleri bulabilmeniz mümkün. Bunun yanında kimlikler, eski evraklar, fotoğraflar ve hatıratlar da sahafta yer alıyor.

Adres: Mühürdar Cad. No:71 Moda / İstanbul | 0216 414 07 75

Narteks Sahaf, Beyoğlu

Narteks Sanat’ta kitap almaktan başka kitap sohbetleri de yapabiliyorsanız. Sahaf bu özelliği ile kitap buluşması yapmak isteyen kitapseverlerin oldukça ilgisini çekiyor. Emekli öğretmen Sıtkı Bey ile kitaplar hakkında güzel bir sohbet, her kitapseverin yapması gereken bir şey diyebiliriz.

Hüseyinağa Mah. Meşrutiyet Cad. 10 Aslıhan Pasajı Dk:46 Beyoğlu / İstanbul | 0212 245 48 54

Librairie de Pera, Kadıköy

Fransızca’da Pera Kitapçısı anlamına gelen Librairie de Pera, adından anlaşılacağı üzere Pera’da olması gereken bu 90 yıllık çınar. Olması gereken diyoruz çünkü sahaf Pera’daki ev sahibi yüksek kira bedelleri isteyince Pera’daki yerine veda etmek zorundan kaldı. Neyse ki Pera, Kadıköy’de kitapseverler için müzayedelerine devam ediyor.

Adres: Caferağa Mahallesi, Mühürdar Caddesi Kınaytürk Apt. No:58/8 Kat:2 Kadıköy İstanbul | 0850 346 78 70

Turkuaz Sahaf, Beyoğlu

Beyoğlu’nda yer alan Turkuaz Sahaf Emin Nedret İşli ve Püzant Akbaş’ın ortak olarak 2001 Nisan’da faaliyete geçirdikleri bir yer. Sahaf Turkuaz, Beyoğlu’nda, kitapseverlerin, koleksiyoncuların ve akademisyenlerin sık uğradıkları bir yer. Çünkü koleksiyonunda başta Türkçe ve Osmanlıca olmak üzere, Ermenice, Rumca, İbranice ve diğer yabancı dillerde de kitaplar bulunuyor. Farklı dillerde yazılmış pek çok kitabı bulabileceğiniz sahaf, yerli ve yabancı çok sayıda araştırmacı ve akademisyenin buluşma noktası olurken, yurt içi – yurt dışı kütüphane ve araştırma merkezlerine de referans kitaplar sağlıyor. Turkuaz Sahaf’ta vakit geçirirken zamanın nasıl geçtiğini gerçekten anlamayacaksınız.

Adres: Gazeteci Erol Dernek Sokak, Erman Han, No:5, Kat:3, Daire:7 Beyoğlu
Telefon: 0212 245 45 88

Cihannüma Sahaf, Beyoğlu

Taksim’deki bu şirin sahafı Cihangir Demiroğlu ve eşi işletiyor. Bu sahafta da diğer sahaflardaki gibi birçok kartpostal, yazma eser, taş plak ve eski fotoğraflara ulaşabilirsiniz. Eğer yolunuz İstiklal’e düşerse, uğramanız gereken noktalardan birisi de Cihanümma Sahaf olsun.

Adres: İstiklal Caddesi, Büyükparmakkapı Hasnulgalip Sokak, No: 1 Daire: B Beyoğlu / İstanbul | 0212 293 96 07

Heybeli Sahaf, Adalar

2011 Haziran’ında Sahaf Nazım Hikmet adıyla Beyoğlu’nda küçük bir dükkânda yolculuğuna başlayan Heybeli Sahaf’ın hikayesi gerçekten büyüleyici. Zaman zaman gece yarılarında bit pazarlarından, eskicilerden, hurdacılardan, bazen de evlerden alıp yeni sahiplerine ulaştırıyorlardı kitapları. Değişen Beyoğlu çehresiyle birlikte Nazım Hikmet Sahaf artık Heybeli Sahaf olarak Heybeliada’da yer alıyor. Ada turu yaparken Heybeli Sahaf’a mutlaka uğramalı o tarihi dokuyu hissetmelisiniz.

Adres: Heybeliada, Lozan Zaferi Cad. No:57, 34973 Adalar
Telefon: 0 535 829 46 92

Müteferrika – Kadıköy

Kadıköy sahafları denilince akla ilk gelen yer olan Akmar Pasajı’nın tam karşısında yer alan Müteferrika sahaf kültürün en güzel örneklerinden biri. Kadıköy’ün en eski sahaflarından biri olan Müteferrika, bünyesinde yaklaşık olarak on beş bin kitap barındırıyor “Türkiye’nin En İyi 10 Sahafı” arasında da yer almış bu dükkânı 1985 yılından beri Lütfü Seymen işletiyor. 

Adres: Caferağa Mahallesi, Mühürdar Cad. No:58, 34710 Kadıköy

Nigâr Sahaf – Kadıköy

Nigâr Sahaf adını dükkânın sahibi Asuman Hanım’ın anneannesinden alıyor. 1994’ten beri faaliyet gösteren sahafta kitap koleksiyonlarının haricinde Bach’tan başlayıp bugüne kadar gelen değerli plak koleksiyonu da bulunuyor. 

Tek kadın sahaf olarak bilinmesine rağmen Asuman Hanım bu durumu eşleriyle birlikte sahaflık yapan birçok kadın olduğu gerekçesiyle kabul etmiyor.

Adres: Caferağa, Dr. Esat Işık Caddesi, No:18/A, 34710 Kadıköy 

Sahaflar, yaşanmışlık izleri taşıyan kitapları keşfetmek üzere büyük bir heyecan sunar. Sadece bir kitap satın almak üzere değil, gündemdekinin dışında yazılmış onlarca farklı konuyu görmek için de önemli. Sizin daha önce hiç bakmadığınız bir yöne doğru bakış açınızı çevirmek, yaşamda bir iz bırakarak sonsuz olmayı deneyimlemek için yola çıkmış insanları sahaflarda bulabilirsiniz. 

4 yorum

    • Selamlar yazımızın ilginizi çekmesine sevindik, ancak Yolcu360 olarak herhangi bir kitap satışımız bulunmamaktadır. Yazımızdaki birbirinden güzel ve donanımlı sahafları ziyaret ederseniz Mangal Yürekli Adam Topal Osman kitabını bulabileceğinize eminiz 🙂