Çift kavramalı debriyaj, giderek yaygınlaşıyor. Ancak çift debriyaj arızaları da çok popüler. Peki, en sık rastlanan çift debriyaj sorunları neler?
Araç sarısıntısı, debriyaja basınca titreme sık rastlanan çift debriyaj problemleri. Majid Barsegar’a göre günümüzdeki hiç bir üreticinin çift debriyajlı şanzımanları tam olmuş değil. Peki, bu ne kadar doğru? Çift debriyajlı şanzıman arızaları başlığı altında bakalım.
Çift Debriyajlı Şanzıman Arızaları
Vitesi seç, gaz ver ve önce hiç sonra çok sarsıntılı bir zıplama…Burada bahsettiğimiz kavramayı tutturamayan acemi sürücü değil, şanzımanın kendisi hatalı. Üstelik de tüm markaların ek bir özellik olarak tanıttıkları çift kavramalı şanzıman.
Bugünün otomotiv mühendisleri tarafından geleceğin debriyaj sistemi olarak adlandırılıyor. Ancak bugün için bu teknoloji pek de yerine oturmuş gibi görünmüyor. Çünkü çok sayıda çift kavramalı debriyaj şikayeti var.
Çift Kavramalı Debriyaj Nedir?
Klasik otomatik şanzımandan farkı gücün iki adet debriyaj tarafından iletilmesinde gizli. Bunlardan biri, tek sayılı diğeri ise çift sayılı vitesleri kontrol ediyor. Biri devredeyken diğeri hazırda bekliyor. Peki bu sistemi kim yönetiyor? Aslında arızaların kaynağı da bu sorunun yanıtında gizli. Sistemi yöneten mekatronik bir sistem.
Neden Çift Kavramalı Debriyaj Kullanılıyor?
Onca şikayet varsa neden üretici çift debriyajlı şanzıman koyuyor? Çünkü makul çalıştığında hem tutumlu hem de performanslı bir sistem sunuyor. Hızlı vites değişimleri, kısa aktarma kesintileri işleri kolaylaştırıyor.
Manuel Şanzıman mı Çift Kavramalı Otomatik Şanzıman mı?
Volkswagen gibi bir çok markanın çift debriyaj sistemi var. Hepsi arızalanıyor demek yanlış olur ama beş yıldan sonra arıza şikayeti yaygın. Burada yağ değişimi daha zor olduğundan aşınma daha hızlı olabiliyor. Ayrıca mekatronik kısım arızalanmaya çok müsait.
Add comment