Araba tutması için ne yapılabilir? Seyahatte yenilmemesi gereken besinler neler? Yolculukta yemek molası verirken nelere dikkat etmeli? Yol üstü lokantaları ne kadar temiz? Detaylar için okumaya devam edin…
Rahat Bir Yolculuk İçin Yapılması Gerekenler
Seyahate çıkarken en büyük korkularımızdan biri yolculuğun rahatsız geçmesidir. Mide bulantıları ve kasılmaları, bağırsak sorunları, birçok insanı yolculuğa çıkma fikrinden soğutur. Fakat yolculuk sırasında ve öncesinde doğru beslenmeyle bunların önüne büyük ölçüde geçilebilir. Bu yazıda araba tutması diye de bilinen, yolculuğun neden olduğu rahatsızlıkları önlemek için, seyahatte yenmesi ve yenmemesi gereken besinler ve yolculukta yemek yiyecek yere karar vermek ile ilgili tavsiyeleri bulabilirsiniz. Ayrıca yazıda belirtilen yolculuk öncesi alınabilecek önlemler ile de basitçe rahat bir yolculuk hazırlığı yapabilirsiniz.
Seyahate çıkmadan önce neler yapılabilir?
Yolculuk öncesi, kuru baklagillerden yapılmış yemekleri yemek veya süt içmek gaz yapabileceği için bu tür gıdalardan uzak durulması gerekir. Hayvansal proteinlerin tok tutma süresi daha uzun olduğundan hayvansal protein denince hemen akla gelen yumurta, yolculuğa çıkmadan önce, haşlanmış olarak tüketilebilir. Diğer hayvansal ürünler de mutlaka haşlama ya da yağsız, ızgara olarak tüketilmelidir.
Araba tutmasına karşı sihirli formüller!
Kronik bir bulantı sorununuz varsa yolculuk öncesinde araba tutması şikayetiyle doktorunuza danışarak alabileceğiniz bulantı önleme ilaçları da sizi rahatlatacaktır. Kahvenin içindeki kafeinin bu bulantı önleme ilaçlarının etkisini artırmada yardımcı olduğu bilinmektedir. Meyve tüketmek de yolculuk öncesi alınabilecek önlemler için tamamlayıcı olacaktır. Zencefil çayı ve limon suyu araba tutmasına karşı sihirli formüller olarak kullanılabilir. Yağsız ve tuzlu krakerler bulantınızı dindirme etkisine sahiptir. Ama hata yapıp da yağlı bir kraker denemeyin! Portakal kabuğu koklamak size iyi gelecektir bu sebeple yola çıkarken yanınızda mutlaka birkaç portakal bulundurun yolculuk sırasında soyup soyup koklayabilirsiniz. Aynı şekilde taze nane koklamak ve yemek de sizin bulantı sorununuzu büyük oranda çözecektir.
Yolculukta neler yenmeli?
Seyahatte yenmesi ve yenmemesi gereken besinler yolculuğunuzun keyifli geçmesi için mutlaka bilinmelidir. Yağlı, kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu tür yiyeceklerin sindirimi zor olacağından bulantıyı artırıcı etki yapabilirler. Ayrıca tatlı gıdalar ve yoğun baharatlı yiyecekler de tercih edilmemelidir. Kokusunun ağır olduğunu bildiğimiz yiyecekler de bulantı hissini artıracağı için tüketilmemelidir. Açlık ve çok tokluk durumları bulantıyı artıracağı için az ve sık yemek tercih edilmelidir. Sıvı gıdaların yavaş tüketilmesi de sizi rahatlatacaktır. Sıvı tüketimini yemek sırasında değil de öğün aralarında almak faydalı olacaktır. İçecek olarak şekersiz bitki çayları tercih edilebilir. Özellikle zencefilin bulantı hissini önleme etkisi bilindiği için taze ya da kuru olarak bitki çaylarına eklenebilir.
Evden çıkmadan yiyecek bir şeyler hazırlamak güvenli bir seçim olacaktır. Yağsız, peynirli tost ya da sandviç, tuzlu krakerler, peksimet, tuzlu leblebi yanınıza alabileceğiniz yiyeceklerdendir. Kan şekerinin düşmesi durumunun da bulantı hissinin artırdığı bilinmektedir. Bu nedenlerle nişasta ağırlıklı haşlanmış patates, pirinç seyahatte yiyebileceğiniz önerilen gıdalardandır.
Nerede yemek yemeli?
Yanınıza yemek alamadınız ve yiyecek yer arıyorsanız yolculukta yemek yiyecek yere karar vermek titizlikle üzerinde durmanız gereken bir konudur. Çünkü bu tür iş yerleri tüketiciyi, “sürekli müşteri” olarak görmezler. Bu nedenle daha işletmenin dış görünüşünden ve fiziki şartlarından karar verme mekanizmamız işlemeye başlamalıdır.
Temiz masa örtüleri, temiz zemin, kısacası ortam temizliği gıda işletmesi için önemlidir. Seçme şansımız varsa sirkülasyonun daim olduğu restoranlar, büfeler vs. tercih edilmelidir. İşletmenin ürün portföyü ve mutfak büyüklüğü arasındaki ilişki size kesin bilgiler verebilir. Yani küçük bir işletmede her türlü yemeği yaptığını iddia eden bir işletmeden şüphe duymalısınız. O çevredeki gıda fiyatlarına az çok hakimseniz fiyatlarının çok düşük olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. İçeriğine göre çok ucuz yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız.
Çalışan personelin hijyeni, işletmenin temizliği hakkında ipucu verecektir. Teşhir bölümündeki gıdaların canlı ve taze görünmesi de size işletme hakkında fikir verir. Soğuk zincirin kırılmaması gereken ürünlerin, (süt, et ürünleri vb.) soğutucu dolaplarda muhafaza edildiğinden emin olun. Eğer bahsi geçen konular, işletme hakkında sizde şüphe uyandırdıysa paket yiyeceklere yönelmeniz daha güvenilir olacaktır. Bildiğiniz marka ekmek, kraker, kapalı ayran tercih etmeniz yolculuğunuzu riske atmamış olur. Paketli ürünlerin son kullanma tarihini kontrol etmek de ihmal edilmemelidir.
Add comment