Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Van Gölü Canavarı Efsanesi Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Van Gölü Canavarı Efsanesi Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Van Gölü canavarı gerçek mi? Tabii ki değil! Van Gölü Canavarı efsanesi hakkında tüm detayları araştırdık. 

Haber bültenleri, gazeteler ve televizyon programlarında bir dönem oldukça çok konuşulan Van Gölü Canavarı, hala merak edilen konular arasında. Gördüğünü iddia edenlerin belirttiği üzere siyah yani koyu renklerde, sırtı tırtıklı ve Van Gölü’nde çok hızlı yüzebilen bir canlı. Ancak varlığı bir türlü kesin bir şekilde ispat edilemediği gibi hakkında söylenilenler de çeşitlilik içeriyor.

Bir dönem Van Gölü Canavarı’nın uzaylı olduğunu iddia eden kişiler bile oluyor. Van Gölü Canavarı’nı gördüğünü söyleyen çok fazla insan olmasına rağmen bunun bir efsane olup olmadığı günümüzde de tartışılıyor.

Van Gölü canavarı gerçek mi?

Van Gölü Canavarı Gerçek mi?

Esrarengiz olaylara meraklı olan herkesin hatırlayacağı gibi İskoçların da Loch Ness Gölü Canavarı adında benzer bir hikayeleri var. Van Gölü Canavarı, Loch Ness Gölü Canavarı kadar dünya çapında bir şöhrete sahip olmasa da yıllardır konuşuluyor. Hatta Cambridge Üniversitesi biyologları bile bir dönem bu konuda inceleme yapıyor. Belgesellere konu olan, edebiyat ve sanat dünyasını etkileyen, dönem dönem gündeme gelip tekrardan konuşulan Van Gölü Canavarı’nın sırlarla dolu hikayesine gelin birlikte bakalım.

van gölü canavarı resimleri

Van Gölü Canavarı Efsanesi

Van Gölü’nde yaşadığı iddia edilen canavarın gerçek olup olmadığı konusu hala gizemini koruyor. Haber bültenlerinde, gazetelerde rastladığımız tanıkların söyledikleri kesin bir şekilde kanıtlanmış değil. 1993 yılından itibaren canavarı gördüğünü söyleyenlerin sayısının artmasıyla olay ivme kazanıyor. Van Gölü Canavarı’nın gerçek olup olmadığı hususu aylarca hatta yıllarca televizyon programlarının gündemini meşgul ediyor. Bundan dolayı olayı açıklığa kavuşturmak için çeşitli inceleme çalışmaları başlıyor.

Plesiosaurus

Van Gölü Canavarı’nın Kökeni: Plesiosaurus

Çok ses getiren ve gizemini koruyan bu olayı çözmek, kanıtlar sunmak amacıyla resmi kurumlar da çalışmalar yürütüyor. Fakat yapılan araştırmalarda Van Gölü içerisinde herhangi bir olağandışı bulguya rastlanmıyor. Araştırma yürütenlerden biri de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Ünal Kozak. Kozak, 1997 yılında, gölde incelemeler yaparken canavarla karşı karşıya kaldığını iddia ediyor. Bununla da kalmıyor Van Gölü Canavarı’nı görüntüleyebildiğini söylüyor.

Ünal Kozak’ın Van Gölü Canavarı’nı kameraya çektiğini söylemesiyle olay yeniden alevleniyor. Ama görüntüler kimsenin canavarın varlığına inanması için yeterli bulunmuyor. Bunun üzerine Cambridge Üniversitesi’nden biyologlar konuyu araştırmaya başlıyor. Biyologların izlediği görüntülerde canavarın başka hiçbir hareket yapmadan sadece dümdüz bir şekilde ilerlemesi, görüntüdeki şeyin teknenin çektiği bir maket olabileceği konusunda şüpheler doğuruyor.

Van Gölü Canavarı’nı gördüğünü iddia edenlerin verdiği bilgilere göre canavar, bir deniz canlısı olan dinozorlar döneminde yaşamış Plesiosaurus ile ortak özellikler gösteriyor. Yüksek teknolojiye, gelişen inceleme çalışmalarına rağmen hala Van Gölü Canavarı var mıdır sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün değil. Bu nedenle bunun geçmişe dayanan bir efsane, mitolojik bir kahraman olduğunu söyleyenler de var.

van gölü canavarı fotoğrafları

Çok Konuşulan Efsanevi Yaratık

Meşhur Van Gölü Canavarı’nın geçmişine bakmamız gerekirse 1800’lü yıllara kadar geri gitmemiz gerekiyor. Bahsi geçen canavarımızın adının kullanıldığı ilk edebi eser, Evliya Çelebi’nin yazdığı Seyahatname. Eserde arada bir Van Gölü’ne girip çıkan, yerden alevlerin çıktığı dumanların yükseldiği mağarada yaşayan bir canavardan bahsediliyor.

Evliya Çelebi eserinde halkın anlatmış olduğu menkıbelerden de yararlanıyor. Buna göre Hz. Ali aslında Van Gölü Canavarı’nı öldürüyor. Fakat yavrusunu daha sonra fark ediyor ve onu öldürmüyor. Bununla birlikte yavrunun yaşadığı mağaranın önünde namaz kılıyor, mağaranın kapısının kapanmasını diliyor. O günden itibaren buraya Ali Kayası deniyor ve Hz. Ali’nin duasının kabul olduğuna inanılıyor. Aslında bazı araştırmacılar için bu menkıbe çok önemli. Çünkü Van’da gerçekten yer kabuğunda çatlaklar mevcut ve buralardan zaman zaman ateşler ve dumanlar yükseliyor.

Van Gölü Canavarı’nın izine rastladığımız bir diğer olay ise gazete haberi. 29 Nisan 1889’da Saadet Gazetesi, Van Gölü’nde abdest almak isteyen bir vatandaşın aniden ortaya çıkan canavar tarafından gölde sürüklendiği ile ilgili bir haber yazıyor. Haber okuyanı inandıracak kadar detaylı olduğundan büyük ses getiriyor. Ama gerçekliği kanıtlanmış değil.

Van Gölü Canavarı Filmi

“Van Gölü Canavarı” 30 Kasım 2012’de vizyona giren bir komedi filmi. Selahattin Taşdöğen, Naci Taşdöğen, Ceylan Yılmaz gibi isimler oyuncu kadrosunda yer alıyor. Bununla birlikte filmin yönetmenliğini Mehmet Bükülmez üstleniyor. Filmin yapımcısı olan Nazif Çetin, hem Van’ın doğal güzelliklerine yer vermek hem de Van Gölü Canavarı’nın uluslararası bir simge oluşunu işlemek için bu projeyi seçtiklerini söylüyor. Elimizde Van Gölü Canavarı’nın net bir fotoğrafı olmamasına karşın bir filmde başrol kapmayı başarıyor. Komik durumları konu alan film, yöre halkı tarafından özel bir ilgiyle karşılanıyor.

van gölü canavarı heykeliVan Gölü Canavarı Heykeli

Çizgi dizi The Secret Saturdays’in bir bölümünün konusunu oluşturan, Destination Truth adlı belgesel serisinin bir bölümünde yer alan, Animal X belgeselinde de adı geçen meşhur Van Gölü Canavarı’nın heykeli de yapılıyor. Bu durum Van’ın Gevaş ilçesinin uluslararası turizme yönelik en önemli hamlesi. Tabii heykelin yapılmasında 1997 yılında canavarı gördüğünü iddia eden belediye başkanının da katkısı büyük. Bununla birlikte Nazmi Sezer, bir efsaneyi somut bir esere dönüştürmeyi teşvik ediyor.

Bir ton ağırlığındaki bu enteresan heykel 2004 yılından beri ziyaretçilerini karşılıyordu. Fakat 2014 yılında belediye tarafından kaldırıldı. Van’ın doğal güzellikleri ve tarihiyle ilgilenip bir seyahat planlamak isteyebilirsiniz. Eğer bu planınızı gerçekleştirirseniz bir de siz çevrenize şöyle dikkatlice bir bakın. Belki onca görgü tanığına rağmen hala gizemi çözülemeyen bu sır perdesini aralayan siz olursunuz. Kim bilir!

van gölü canavarı fotoğrafları

Van Gölü Canavarı Resimleri

Van Gölü Canavarı resimleri konusunu araştıralım dedik. Yani sonuçta bu fotoğraflar nasıl çekiliyor? Araştırmamız bize gösterdi ki Van Gölü Canavarı fotoğrafları çoğunlukla sahte. Bunun yanı sıra bazıları optik yanılgı, diğerleri ise çekim hatalarından dolayı ortaya çıkmış.van gölü canavarı resimlerivan gölü canavarı korkunç fotoğrafvan gölü canavarı fotoğraflarıyolcu360 blog arama banner

Van Geziniz İçin Kiralık Aracınız Yolcu360’da!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede araç kiralayabilirsiniz. Üstelik ücretsiz iptal  ve iade garantisiyle! Ayrıca ödüllü Misafir Merkezimize 7/24 ulaşabilirsiniz.

En iyi araç kiralama fiyatları için ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

1 yorum