Trakya ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda oluşuyla kendine özgü bir havaya sahiptir. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli üçgeninde arabayla tura çıkanları her daim keşfedecek güzellikler bekler. Instagram’ın fenomen gezgini Gezgezciler hesabının yazarları Zeynep ve Anıl sizler için muhteşem bir arabayla Trakya turu rotası hazırladı… Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Trakya gezilecek yerler için yola çıkmaya ne dersiniz? 🙂
Arabayla Trakya Turu
Trakya lezzetleri yazımızdan sonra, oraya kadar gitmişken sadece yemek yemeyip, aldığımız kalorileri bir nebze de olsa eritebilmek için birkaç yeri de gezmek isterseniz diye düşünerek, birde gezilecek tarihi yerlerden bahsedelim dedik, O zaman atlayın Yolcu360’tan uygun fiyata kiraladığınız arabanıza ve arabayla Trakya turu için yola çıkalım. İstanbul’dan yola çıkacaklar İstanbul araç kiralama fiyatlarına göz atabilirler. İzmir’den gelecek olanlar da İzmir araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirler. Hazırsanız arabayla Trakya turu seyahatine başlıyoruz…
Trakya’da gezilecek yerler için tıklayınız.
Tekirdağ Gezilecek Yerler
- Çorlu Kalesi
Bizans döneminde günümüze kadar ancak çok küçük bir kısmı gelebilmiştir.
- Süleymaniye Camii
1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Çorlu ilçesinde yer almaktadır.
- Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
1927 yılında Vali Konağı olarak inşa edilip, daha sonra müzeye çevrilmiştir.5 bölümden oluşmaktadır. Yakın geçmişte kullanılan kesici aletler, töresel kadın ve erkek kıyafetleri, el işleri, yazıtlar, bölgeden çıkarılan heykelcikler,sütunlar ve tarih öncesine ait mızraklar, kaplar ve süs eşyaları sergilenmektedir.
- Rakoczi Müzesi
Macar Prensi 2. French Rakoczi Avusturyalılar ile girdiği savaşta başarısız olunca Osmanlı devletine sığınmış ve bu bölgede ki bir evde 15 yıl yaşadıktan sonra vefat etmiş. Yaşadığı bu ev Macar hükümeti tarafından satın alınarak bir müzeye çevrilmiş. İçerisinde Rakoczi’ye ait eşyalar ve belgeler sergilenmektedir.
- Namık Kemal Evi
Bildiğiniz üzere, ünlü şair Namık Kemal, Tekirdağlıdır ☺ Ölümünden sonrada gönüllü olan kuruluşların desteği ile Tekirdağda anısına bir ev oluşturulmuştur. Burada Namık Kemal’in fotoğrafları, şiirleri ve etnografik eşyalar sergilenmektedir.
- Rüstempaşa Bedesteni
Trakya bölgesinde pek çok bedesten bulunmaktadır, bu da Tekirdağ’da ki en ünlü bedestendir. Buradan yöresel ürünler ile ilgili alışverişlerinizi yapabilirsiniz.
- Tekirdağ Şehitler Abidesi
Tekirdağ’ın fethi sırasında şehir olan askerlerin anısına yapılan bir abidedir.
Tekirdağ Gezi Rehberi
- Hora Feneri
Şarköy’e 20 km mesafede bulunmaktadır.Abdumecit tarafından rota feneri olarak kullanmak için Fransızlara, Fransa’dan getirilen özel taşlar ile inşa ettirilmiştir.Kendi etrafında ki bir dönüşünü 20 saniyeden yapabilmekte olan fener, 20 metre civarındadır.
- Mürefte Kültür Evi
2007 yılında açılan bu ev, bölge turizmini canlandırmak için yapılmıştır. Evde yöre kültürüne ait resimler, belgeler, el yazmaları, eski yıllarda kullanılan araç gereçler, mutfak eşyaları bulunmaktadır. Ayrıca yöre kültürüne uygun olarak döşenmiş sünnet odası, gelin odası, oturma odası düzenlenmiştir.
- Perinthos
Türkiye’nin pek çok yerinde rastladığımız Roma dönemi kalıntılara tabi ki Tekirdağ bölgesinde de Marmara Ereğlisinde rastlıyoruz. Tarihi M.Ö. 600 lere kadar dayanmaktadır, zamanında bölgeye başkentlik yapmıştır. günümüzde tamamı çıkarılamamış olsa da açık hava müzesi olarak çıkarılan kısımları sergilenmektedir.
Tekirdağ gezi rehberi için tıklayınız.
Edirne Gezilecek Yerler
- 2. Beyazıt Külliyesi ve Sağlık Müzesi
Bölgenin en gezilip görülmesi gereken yerlerinden birisi burası. İçeriside ki canlandırmalı heykeller ile hem ilgi çekip hem öğretici olmak amaçlanmış. Gerçekten de başarılı olmuş. 2004 yılında Avrupa Konseyinde Avrupa Müze Ödülü almış bir müzedir. Eski tıp tekniklerine dair bir çok bilgi edinebilirsiniz bu müzede. Darüşşifa olarak da bilinir.
- 2. Beyazıt Köprüsü
Külliyenin hemen yakınlarında ki bu tarihi köprüde, buralara kadar gelmişken görülmeden dönülmemesi gereken bir yapıdır.Tunca nehri üzerinde ki köprü yaklaşık 100metre uzunluğunda, 6 metre boyundadır.
- Balkan Şehitliği ve Anıtı
1912-1913 yıllarında ki savaşta bulgarlara esir düşen ve sarayiçi denilen bölgede aç bırakılarak ölüme terk edilen asker ve sivillerin anısına yapılmıştır. 12 tane blok üzerinde 400 er ve 100 subayın isimleri bulunmaktadır.
- Tarihi Gar
Edirne’ye yolu düşen herkesin mutlaka uğradığı, içerisinde eski siyah bir tren olan gar, Karaağaç mahallesinde Trakya Üniversitesi güzel sanatlar kampüsünün içerisinde yer almaktadır.Gar 1913-1914 senelerinse Sirkeci garı örnek alınarak inşa edilmiş.
Edirne Gezi Rehberi
- Lozan Anıtı
24 Temmuz 1923 yılında imzalanan lozan barış anlaşması anısına inşa edilmiştir. 3 sütundan oluşan anıtta her bir sütun su ile ayrılan üç vatan toprağını temsil etmektedir. En uzun olan Anadoluyu, Orta boyda ki Trakyayı ve en küçük sütun ise Karaağaç bölgesini. Sütunları birbirine bağlayan çember; birlik ve beraberliği, Çeberin ön yüzünde ki genç kız; estetiği, zerafeti ve adaleti, Kızın elinde ki güvercin; demokrasi ve barışı, diğer elinde ki belge; lozan antlaşmasını temsil etmektedir. Anıtın yapımı yoğun çabalar ile birlikte 110 günde tamamlanmış.
Mimar Sinan’ın 80 yaşındayken inşaa ettiği ve ustalık eserim diye adlandırdığı camii, Edirne sınırlarına giren herkesin ilk görmesi gereken yerdir. 2012 yılında Unseco dünya mirası listesine girmiştir. Mükemmelliği ve ihtişamı ile herkesi büyüleyen bir mimarıye sahiptir.
- Tarihi Arasta Çarşısı
Selimiye Camii’nin hemen yanında yer almaktadır. Hatta içerisinden Camii’nin içerisine direk geçiş yapılabilen kapılar mevcuttur. Zamanında Camii’ye gelir getirmesi amacı ile 3. Murat tarafından yaptırılmış. İçerisinde 124 adet dükkan yer alıyor. Her türlü alışverişinizi buradan yapabilrisiniz.
- Türk İslam Eserleri, Arkeoloji ve Etnografya Müzeleri
Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine 1925 yılında yaptırılan müzeler,1971 yılında beri Selimiye Camii’nin içerisine yapılan yeni binasındadır. Müzede Yunan, Roma ve Bizanslılardan kalma eserlerin yanı sıra Prehistorik dönem eserleri de bulunmaktadır.
- Sarayiçi Kırkpınar Er Meydanı
Her yıl düzenlenen dünyanın en eski spor organizasyonların biri olan yağlı güreşlerin yapıldığı bölge. Mümkünse güreş zamanı gidip, güreşleri izlemenizi tavsiye ediyoruz. 2010 yılından beri bu organizasyon UNESCO dünya mirası listesindedir.
- Sokullu Hamamı
Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.Türkiye’nin en büyük kubbeli hamamıdır, 16. Yy türk mimarisinin özellikleri taşımaktadır.
- Adalet Kasrı
Edirne de ki bir çok tarihi eser gibi burası da Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Dört katlı yapının en üst katında mermer fıskiyeli bir havuz bulunmaktadır.
- Enez Kral Kızı Bazilikası, Su Terazisi, Kervansaray, Enez Kalesi
Enez ilçesi de yine Edirne’nin pek çok ilçesi gibi birçok tarihi kalıntıya sahiptir.12 yy dan kalma bazilika, roma döneminde suyun basıncını ayarlamak için kullanılan terazi ve 16 yydan kalma 1. Dünya savaşı sırasında İngilizler tarafından kullanıldığı için İngiliz Kışlası olarak ta anılan Kervansaray, Bizans dönemlerinde yapıldığı tahmin edilen kalesi bu bölgeye geldiğinizde gelmeniz gereken yerler arasında.
Edirne gezi rehberi için tıklayınız.
Kırklareli Gezilecek Yerler
- Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
Lüleburgaz’da yer olan külliye de yine Mimar Sinan ve ekibi tarafından inşa edilmiştir. Külliye’nin içerisinde Cami, Medrese, Arasta, Çifte Hamam, Köprü, Çeşme, Su yolları ve Sarnıçtan oluşmaktadır. Günümüze ise sadece Camii, Medrese, Arasta ve Hamam ulaşmıştır.
- Küçük Ayasofya Kilisesi
Vize ilçesinde yer almaktadır. 6. Yüzyılda inşa edilen yapı, 14. Yy da camii ye çevrilmiştir ve hala camii olarak kullanılmaktadır.
- Mağara Manastırı
Yine vize ilçesinde yer alan kayalık olan vadide, hem kendinden hemde oyularak yapılmış mekanlar bulunmaktadır. Mağara manastırıda bunlardan sadece biridir.
- Aya Nikola Manastırı
Kıyıköyde olması nedeni ile şanslı olan manastır, oldukça ziyaret edilmekte, fotoğraf çekimleri içinde kullanılmaktadır. 6 yydan kaldığı düşünülen manastır, kaya manastır örneklerinin en iyilerinden biridir.
- Vize Kalesi
M.Ö. 72-76 yıllarında inşa edildi tahmin edilip, Geç bizans döneminde tekrar yapıldığı düşünülmektedir. Etrafı surlarla kaplı kalenin bir kısmı ve surların batı güney kısmı ayaktadır. Vize Kalesi, Kale Mahallesinin en yüksek bölgesinde yer almaktadır. Bu nedenle tarihi tanıklık ederken, vize manzarasınıda izleyebilirsiniz.
Kırklareli gezilecek yerler için tıklayınız.
Add comment