Tuz Gölü muhteşem tabiatı ve sunduğu görsel şölenle Anadolu’nun ortasında tam bir hazine niteliğinde. Pek çok sinema filmi, dizi ve klip çekimine ev sahipliği yapan Tuz Gölü nerede? Tuz Gölü nereye bağlı? Tuz gölü tesisleri içinde neler var? Dönem dönem rengi değişerek nasıl pembe tuz gölü oluyor?
İçindekiler
Sporcuların da uğrak noktası olan Tuz Gölü koşusu ne zaman? Tuz gölüne araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek gitmek avantajlı mı gibi detaylarla gezgin çiftimiz Merve ve Furkan sizler için Tuz Gölü’nü gezdi gördü ve çok özel bir gezi rehberi hazırladı…
Tuz Gölü Nerede?
Türkiye‘nin en büyük üçüncü gölü olan Tuz Gölü İç Anadolu Bölgesi‘nde yer alıyor. En çok aranan Tuz Gölü Şereflikoçhisar nerede sorusunun cevabı ise Ankara, Konya ve Aksaray şehirlerinin kesiştiği sınır. Koçhisar Tuz Gölü, Ankara’nın ilçesi Şereflikoçhisar sınırlarına da yakın. Tuz Gölünün diğer bir kıyısı ise Ankara Konya yolu üzerindeki Cihanbeyli ilçesinde yer alıyor. Tuz Gölü nereye bağlı sorusunun cevabı ise Aksaray.
Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Öncelikle yola çıkmadan önce mutlaka Yolcu360‘tan araç kiralama fiyatlarına bakmayı unutmayın.
Tuz Gölü Yol Tarifi:
- Ankara üzerinden geliyorsanız Ankara Tuz gölü kaç km sorusunun cevabı 149 km. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama veya direkt Ankara merkez araç kiralama yaparak yaklaşık 1 saat 40 dakika sonunda ulaşabilirsiniz. Ankara-Konya devlet yolunu takip ederek Şereflikoçhisar ilçesine gidip ardından tabelaları takip ederek Tuz Gölü’nün kıyısına ulaşabilirsiniz.
- Konya üzerinden geliyorsanız, Konya Tuz gölü kaç km sorusunun cevabı 169 Km. Konya Havalimanı araç kiralama yaparak 2 saat 13 dakikada ulaşabilirsiniz. Konya kavşağından sağa dönerek Cihanbeyli ilçesine gidip yine tabelaları takip ederek göle ulaşabilirsiniz.
Koçhisar Tuz Gölü
Uzunluğu 90 km’yi bulan Koçhisar Tuz Gölü genişliği ise yaklaşık 25 km. Tuz Gölü’nün kenarına geldiğimiz ilk an, bir su birikintisine değil de aynaya bakıyoruz sanmıştık. Sanki bulutlar gökte değil yerde asılı duruyordu. Yani burada manzara gerçekten eşsiz, fotoğraf çekmeyi ve çekinmeyi sevenlerin mutlaka ama mutlaka gitmesi gereken bir rota bize göre.
Tuz Gölü, Konya, Aksaray ve Ankara’nın kesiştiği bölgede Aksaray iline bağlı bir doğal güzellik. Türkiye’nin en büyük üçüncü gölü olan Koçhisar Tuz Gölü, hayallerde çok derin gibi canlansa da gerçekler aslında hiç de öyle değil. ☺ Yüz ölçümü oldukça büyük olan gölün derinliği ise ayak bileği seviyelerinde. Metrelerce ilerleseniz dahi suyun bu yüksekliği fazla değişmiyor. Kıyıdan çok uzak bölümlerde derinliğin 1-2 metre civarında olduğu söyleniyor.
Tuz Gölü Hakkında Bilgi
Birbirinden güzel canlıya ev sahipliği yapan Tuz gölünde; yağmurcular, kılıç gagalar, yaban kazları, flamingolar, angıtlar ve telli turnalar da yaşıyor. Senede 150.000 ton tuz çıkarılıyor Tuz Gölü’nden ve Türkiye’nin tuz ihtiyacının %50’si buradan karşılanıyor. Bilim adamlarına göre 1995 yılından bu yana göl %85 küçülmüş ve tahminleri 2015 yılında gölün tamamen yok olması yönündeymiş. Henüz yok olmadı Tuz Gölü ancak her geçen yıl biraz daha küçülüyor. Bu özel doğal oluşumu kurtarmak için çalışmalar yapılsa da kaçınılmaz son çok uzak değil gibi gözüküyor ne yazık ki. Yani aslında biraz eli çabuk tutmak, tamamen yok olmadan bu güzelliği görmek gerekiyor.
Giderseniz eğer, harika fotoğraflar çekebilmek ve eşsiz manzarayı doyasıya izleyebilmek için ayakkabıları çıkarın ve kendinizi tuzlu suyun üstüne bırakın. Önce biraz batabilir tuzlar ama sonra yumuşacık olacak o ayaklar Tuz Gölü’nde bulunan mineralleri sayesinde. Ayna gibi gölün hem manzarasından hem mineralinden hem etinden hem sütünden sonuna kadar faydalanın. ☺
Tuz Gölü Tesisleri
Çevrede bulunan işletmelerde satılan ürünleri denemenizi öneririz. Siz denemek istemeseniz de onlar zorla denetecek zaten. ☺ İsteyerek deneyin pişman olmayacaksınız, tamamen doğal olan bu ürünlerin ellerinizi anında pamuk gibi yumuşacık yapmasına hayretle bakacaksınız. Tuz Gölü kıyısında dolaşarak fotoğraf çekmek için bir saat sınırı yok. Tuz Gölü tesislerine dilediğiniz günde ve saatte girebilirsiniz.
Tuz gölü giriş ücreti: Tuz gölü için herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Tuz Gölü Efsanesi
Tuz Gölü’nün oluşumu elbette tamamen doğanı bizlere bir hediyesi. Ancak böyle yerlerde efsaneler eksik olmaz. Tuz Gölü’nün oluşumunu efsaneye bağlayanlara göre, çok eski zamanlarda gölün bulunduğu yerde kocaman bir üzüm bağı varmış. Bu bağın sahibi kötü kalpli ve cimri bir nineymiş. Bir gün oradan geçmekte olan bir derviş, susuzluktan ölmek üzereyken bu bağı görmüş. Bağın sahibi yaşlı kadına, çok susadığını söylemiş ve birkaç bağ üzüm istemiş. Yaşlı kadın dervişe üzüm vermemek için “bu yıl bağım kurudu, hiç üzüm vermedi” demiş. Kadının yalanına sinirlenen derviş, “tuz ile buz olasın!” diye beddua etmiş ve yaşlı kadın o anda taş kesilmiş, tüm bağı da Tuz Gölü’ne dönüşmüş.
Tuz Gölü Neden Pembe?
Pempe Tuz GÖlü görenleri şaşırtıyor. Dönem dönem pempe tuz gölü olmasının sebebi ise “Dunaliella Salina” adındaki bir su yosunu türü. Dunaliella salina bir alg türü ve tuzlu alanlarda yaşıyor. Tuz Gölü’nün bol tuzlu yapısı sayesinde de burada kolayca yaşayabiliyor. Dunaliella salina yosun yürü Tuz Gölü’nde çoğalabiliyor. Çoğaldıkça Tuzlu gölü pembe bir hal alıyor.
Tuz Gölü Faydaları
Tuz Gölü çok yararlı minarallere sahip olduğundan sağlık açısından da birçok fayda sağlıyor. Tuz gölü çamurunda ve tuzunda yaklaşık 22 çeşit mineral barındırıyor. Sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller sağlık açısından oldukça faydalı.
Tuz Gölü faydaları:
- Ayaktaki kötü kokuyu giderir,
- egzama ve çatlamalara iyi gelir,
- eklem ağrısını hafifletir,
- kramplar ve kulunçlarda etkilidir,
- saç dökülmesini azaltır.
Tuz Gölünde Fotoğraf Çekmek
Tuz Gölü, beyaz görünümü ilginç ve etkileyici bir fon çiziyor ama onu esas gece görmek gerek. Geceleri, gölün üzerinde buharlaşan tuz tabakası yıldızların dairesel bir şekilde helezonlar oluşturmasına neden oluyor. Bu, çok etkileyici bir doğa olayı. Ayrıca sudaki plaktonlar da pembe bir görüntü yaratıyor ve pembe beyaz geçişler destansı bir görüntüye neden oluyor. Göl üzerindeki flamingoların güzelliği ise eşsiz…
Add comment