Yolcu360 Blog
tur-rehberi-nasil-olunur.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Tur Rehberi Nasıl Olunur?

Tur Rehberi Nasıl Olunur?

Gezmekten keyif aldığı kadar gezdirmek isteyenler de vardır aramızda. Bazı insanlar her gittiği yeri arkadaşlarıyla, çevresiyle paylaşmayı çok sever. Bu insanların yaptığı işi daha profesyonel bir şekilde yapmanın adı tur rehberliğidir. Tur rehberi olmak isteyenler için hazırladığımız bu yazıda tur rehberi nasıl olunur sorusuna yanıt arıyoruz.

tur-rehberi-nasil-olunur-2.jpg

Tur Rehberliği Nedir? 

Tur/turist rehberi; seyahat organizasyonlarında gidilecek gezi alanı ile ilgili tura katılanlara eşlik edip, onlara doğru bilgi vermekle yükümlü olan kişiye verilen isimdir. Uzun ya da kısa yolculuklarda tura katılanlara eşlik eder. 

Tur rehberi seyahat acenteleri tarafından düzenlenen tur ve gezi programlarını turistlere sunulduğu şekilde yürütülmesini sağlamak (konaklama yeri ve araç gibi tüm operasyon öncesi ve sonrası işlemlerinin denetlenmesi), turistlerin seyahatleri boyunca karşılaştıkları sorunlarla ilgilenip çözüme kavuşturmak, müze veya ören yerlerinde gruplara rehberlik etmek, gezilerinden önce tercih ettikleri dile göre yabancı turistlere rehberlik etmek gibi şeylerden sorumludur.

Üniversitelerin 4 yıllık Turizm Rehberliği ya da 2 yıllık Turist Rehberliği bölümlerinden mezun olan kişiler, tur rehberi ya da diğer adıyla turist rehberi unvanını alır. Bunun dışında farklı bir lisans bölümünden mezun olup Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Tur Rehberliği Kursu’nu tamamlayan kişiler de tur/turist rehberi olabilir. 

Tur/turist rehberleri, yerli ve yabancı turistlerin gezi programları ile ilgilenmek, gezilen tarihi bölgeyi anlatmak, ilk yardım gereken durumlarda gerekeni yapmak görevlerine sahiptir.

Tur Rehberliği Koşulları Nelerdir?

Tur rehberi olmak için bazı nitelikler gerekiyor. Eğer iyi bir tur rehberi olmak istiyorsanız üniversitede 4 yıl Turizm Rehberliği ya da 2 yıl Turist Rehberliği bölümlerinden birini okumanız gerekiyor. Öte yandan Seyahat İşletmeciliği ile Turizm ve Rehberlik bölümlerinden mezun kişiler de tur rehberi olabiliyor. Bunun yanında herhangi bir lisans ya da ön lisans programını tamamlayıp yabancı dil bilen kişiler Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği Tur Rehberliği Eğitimi’ni başarıyla tamamlayarak da bu mesleği yapmaya hak kazanır.  Aşağıda tur rehberi olmak için gereken koşulları inceleyebilirsiniz:

  • Turizm Rehberliği ya da Turist Rehberliği bölümlerinden mezun olmak
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Tur Rehberliği kursunu tamamlamak
  • En az bir yabancı dil konuşmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan genel kültür ve yabancı dil sınavlarını başarıyla tamamlamak.

Kimler Tur Rehberi Olabiliyor?

tur-rehberi-nasil-olunur-1.jpg

Yukarıda belirttiğimiz gibi eğer tur rehberi olmak istiyorsanız bunun için birkaç niteliğe sahip olmasınız. Bu gereklilikler yalnızca diploma gibi resmi evrakları değil daha başka şeyleri de kapsar. Hem kendi anadilini hem de en az bir yabancı dili çok iyi konuşabilen, sanat, tarih, genel kültür açışından bilgili ve sürekli kendini geliştiren, nazik, güvenilir, iletişim becerileri kuvvetli, gezmeyi seven, bir grubun sorumluluğunu üstlenebilecek, problem çözme yeteneklerine, cesaret ve disipline sahip olan kişiler bu işin üstesinden gelebilir. Örneğin bir tarih bilgisi ve bunu açıkça anlatabilme yetisi sizi daha iyi bir tur rehberi yapacaktır.  Aşağıda tur rehberliği yapmak isteyen kişinin sahip olması gereken özellikleri sıraladık:

  • Yabancı dil
  • Tarihi ve kültürel bölgeler hakkında bilgi
  • Başarılı insan ilişkileri
  • Güler yüz
  • Düzgün bir diksiyon
  • Ezber yeteneği

Devlette Tur Rehberi Olmak için Gerekenler Nedir?

Tur rehberleri isterlerse devlette de kadrolu çalışan olarak çalışabilirler. Devlette çalışmanın farklı avantajları vardır tabii. Örneğin orada aldığınız maaş özel sektöre göre daha dolgundur. Ayrıca kişiye farklı seyahat imkanları sunup kendini geliştirmesine olanak tanır. İşte devlette tur rehberi olmak için gerekli kriterler:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalısınız
  • Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) geçerli puan almalısınız
  • Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı’ndan (KPDS) geçerli puan almalısınız
  • Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği Tur Rehberliği programını başarıyla bitirmelisiniz
  • 1 yıl ya da üzerinde hapis cezası almamış olmalısınız
  • En az önlisans mezunu olmalısınız
  • Turizm Rehberliği ile ilgili bir bölüm bitirmeli ya da Tur Rehberi lisansı almalısınız
  • En az bir yabancı dil bilmelisiniz
  • 18 yaşından büyük olmalısınız

Uluslararası Turist Rehberi Olmak için Gerekenler Nedir?

tur-rehberi-nasil-olunur-3.jpg

İsterseniz uluslararası tur rehberi de olabilirsiniz. Uluslararası tur rehberi olmak için gerekenler şunlardır:

  • Uluslararası alanda geçerliliği olan bir üniversitede diplomasına sahip olmalısınız
  • Farklı ülkelerin kültürlerine dair bilgi sahibi olmalısınız
  • Birden çok dil bilmelisiniz

Tur Rehberliği Mesleğinin Geleceği Nedir?

“Türkiye Turizm Stratejisi 2023” eylem planında ülkemizin doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerini kullanarak ve turizm alternatiflerini geliştirerek turizmden alınan payın artırılması hedefleniyor. Ayrıca bu meslekte yabancı dil en önemli unsuru oluşturuyor. Günümüzde İngilizce, Almanca, Fransızca gibi yaygın olarak kullanılan dillerde çok sayıda rehber bulmak mümkün. Fakat Japonca, Rusça, Farsça, Arapça gibi dillerde turist rehberi sayısı az olduğundan günümüzde bu dilleri bilen turist rehberlerine ihtiyaç duyduğu için gelecekte çok daha farklı dillerde de ihtiyaç duyulacağını söyleyebiliriz.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle