Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Tokatlı Kanyonu: Kuş olup da uçmak isteyeceğiniz bir yer / Safranbolu

Tokatlı Kanyonu: Kuş olup da uçmak isteyeceğiniz bir yer / Safranbolu

Tokatlı Kanyonu Safranbolu’yu ziyaret edenlerin adrenalin depoladığı bir ziyaret noktası olarak son dönemlerde oldukça popüler. Özellikle cam teras manzarasıyla nefesleri kesen bu doğa harikasını sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı.

Safranbolu’nun en görülesi yerlerinden biri Tokatlı Kanyonu. Bir ucu Tokatlı Köyü’ne bir ucu Safranbolu’nun Eski Çarşı olarak adlandırılan bölümüne çıkan Tokatlı Kanyonu tam 9 kilometre uzunluğunda. Bu yolun her adımı ayrı huzur, hem adımı ayrı güzel.

Biz Safranbolu gezimiz sırasında gitmiştik Tokatlı Kanyonu’na. Tam anlamıyla bir doğa harikası olan bu yer yemyeşil ağaçları ile oksijen, şırıl şırıl akan suları ile huzur deposu. Gözlere de ciğerlere de bayram ettiren türden bir yer.

Buraya gelen seyahat severlerin kanyonu ayaklarının altına serip güzel bir manzara izlemeleri için yapılmış olan cam terastan aşağı bakarken insanın yüreği kuş olup kanatlanıyor. Çırpınıyor, çırpındıkça da uçuruyormuş gibi hissetmenizi sağlıyor…

Tokatlı Kanyonu Gezilecek Yerler

Tokatlı Kanyonu ve çevresi görülmeye değer yerlerle dolu. Öncelikle kanyonun hemen yanında bulunan İncekaya Su Kemeri’nden bahsetmek istiyoruz. Osmanlı döneminde Sadrazam İzzet Paşa tarafından yaptırılan su kemeri 116 metre uzunluğunda. 6 kemere sahip olan bu görkemli yapı, ilçe merkezine su taşıyabilmek amacıyla inşa edilmiş zamanında. O kadar güzel ve büyük ki dikkat çekmemesi mümkün değil.

Eskilerden kalma bu güzel yapıdan sonra sıra yeni bir yapı olan Kristal (Cam) Teras’ta. Burada asıl olan terasın yapısı ve güzelliği değil aslında. Burada asıl olan manzaranın güzelliği, terasın yüksekliği ve bu yüksekliğin kalpte uyandırdığı tuhaf telaş!

Cam Teras’ın yaklaşık 75 tonu taşıdığı söylense de yürürken yaylanması, sallanması ve sallanmasının kalpte uyandırdığı korku da yadsınacak gibi olmuyor, işin içine bir de yükseklik girince o zaman değmeyin kuş olup uçmaya çalışan kalbinizin keyfine. 🙂

Cam Teras’ta manzarayı izleyip fotoğraf çekme işlemlerini tamamladıktan sonra onlarca basamak inip Tokatlı Kanyonu’nun içerisinde bulunan güzelliklerini keşfetmeye geliyor sıra. Merdivenleri inerken yemyeşil doğa ve kulakların pasını silen bir sesle şırıldayan su eşlik ediyor size. Burada şunu da söylemeden geçemeyeceğiz; eğer bütün kanyonu yürüyüp Safranbolu’dan çıkmayı düşünmüyorsanız bu merdivenleri inişin bir de çıkışı var. 🙂

Kanyon’a indikten sonra kafanızı kaldırıp Cam Teras’a şöyle bir bakın deriz. Aşağıdan baktığınızda yüksekliği daha bir dikkatinizi çekecek ve kayanın ucundan boşluğa uzanan zemini görünce ‘’vay be!’’ diyeceksiniz. Burada da fotoğraf çekilmeyi ihmal etmeyin.

Tokatlı Kanyonu’na indiğinizde 9 kilometre boyunca süren bir patika yol sizi karşılayacak. Doğanın tadını çıkararak, acele etmeden bu yolu tamamlayabilir ya da  aşağıya ilk indiğinizde önünüze çıkan geniş alanda çay içme ve mangal yapma keyfini de seçebilirsiniz. Yani buranın tadını çıkarma şekli tamamen sizin zevkinize kalmış. Şelale sularındaki balıkları izleyebilir, ata binebilir, sincaplarla oynayabilir, hamakta sallanabilir ya da doğanın ve sessizliğin tadını daha ıssız köşelerde dinlenerek çıkarabilirsiniz.

Tokatlı Kanyonu Ulaşım

Tokatlı Kanyonu’na ulaşabilmek için öncelikle Karabük’ün Safranbolu ilçesine gitmeniz gerekiyor. Safranbolu merkeze araçla yaklaşık 20 dakikalık uzaklıkta bulunan kanyona toplu taşıma ile ulaşım bulunmuyor. Yani yukarıda da bahsettiğimiz gibi bütün kanyonu yürüyerek geçmeyi planlamıyorsanız özel araç ile gitmeniz gerekecek. Bunun için de yola çıkmadan Yolcu360‘tan Safranbolu’ya en rahat ulaşabileceğiniz nokta olan Karabük’ten Karabük araç kiralama tekliflerine göz atmayı unutmayın. 

Yorum ekle