Yolcu360 Blog
slow-food (1)
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Slow Food Akımı: Yemeğin Tadını Doyasıya Çıkaranlara

Slow Food Akımı: Yemeğin Tadını Doyasıya Çıkaranlara

Bir salyangoz nasıl hareket eder? Yavaş yavaş, milim milim hareket eder. Anın tadını doyasıya çıkarır. İşte Slow Food hareketi de bir bakıma hayatın tadını çıkarmaktır. 


slow-food-2.jpg

Slow Food Akımı Nedir?

Hayat böylesine hızlı akıp giderken biraz yavaşlamaya ne dersiniz? Yavaş gezmek, yavaş yaşamak hatta yavaş yemek yemek. Evet yanlış duymadınız. Yavaş yemek yemek. 

Peki Slow Food nedir? Slow Food amaçları arasında neler vardır? Yavaş yeme üzerine şekillenen bir akım olarak biliniyor. 1986 yılında İtalya’nın Cuneo şehrinde Carlo Petrini tarafından oluşturulan bir akımdır. Roma’da önde gelen bir fast food şirketinin açılmasına tepki olarak ortaya çıkıyor. 

Hedefleri yöresel yemek kültürünü sürdürmek ve hızlı tüketim alışkanlıklarının önüne geçebilmektir. Dünyanın 150 ülkesinde faaliyet gösteren akım yaklaşık 80.000 üyeye sahiptir. Aynı şekilde Türkiye’nin pek çok ilinde de yavaş yemek akımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. 

Slow Food Amaçları Nelerdir?

Kurulduğu günden bugüne “İyi, temiz ve adil gıda” teması öncülüğünde hareket eden bir oluşumdur. Geleneksel gıdaların kullanımını destekleyen, doğal ve katkısız ürünleri tüketmenin sağlığına inanan Slow Food’un birtakım amaçları vardır. Bunlar: 

  • Geleneksel ve coğrafi tescilli ürünleri tanımak
  • Katkısız ve doğal ürünler ile beslenmek
  • Sağlıksız gıdalardan uzak durmak
  • Yavaş ve doğru bir beslenme alışkanlığına sahip olmak

Slow Food temelinde insan haklarını barındıran bir harekettir. Baktığımız zaman her bireyin iyi ve temiz besin alma hakkı vardır. Bunun yanı sıra yavaş yemek akımın kurucusu Petrini: “Sadece doymak değil lezzet almak da bir insan hakkıdır.” diye belirtiyor. 

Slow Food Projeleri

slow-food-1.jpg

Slow Food hareketi sadece yemek üzerine olsa da aslında kendi içerisinde pek çok dala ayrılıyor. Zaten yemek kültürü ucu bucağı olmayan, engin bir deniz değil midir? Gelin Slow Food projelerini yakından tanıyalım. 

  • Slow Fish Caribe

Slow Fish Caribe yani Yavaş Balık Caribe hareketi, unutulmuş tatların yeniden keşfi üzerine kurulu bir harekettir. Bunun yanı sıra yeni ve güncel tarifler meydana getirerek toplumları tam kalbinden; yemek kültüründen etkilemeyi planlıyor. 

Nehirleri, gölleri ve denizleri korumayı ilke ediniyor. Yerel düzeyde başlatılan Slow Fish Caribe hareketi Kolombiya başta olmak üzere denize ya da okyanusa kıyısı olan pek çok yurt dışı şehrinde uygulanıyor. 

Özellikle Karayip kıyı ekosistemini, mercan resiflerini kısacası biyolojik çeşitliliği korumak adına gerçekleştirdiği sürdürülebilir çalışmaları ile tanınıyor. 

  • Slow Cheese

Yavaş Balık hareketi olur da Yavaş Peynir hareketi olamaz mı? Elbette olur. Slow Cheese özel üretim, doğal peynirlerin izini araştırıyor. 

Üç malzemeden meydana gelen bu özel peynirler süt, peynir mayası ve tuzdan meydana geliyor. Fakat buna rağmen her şehirde hatta her bölgede farklı tat ve şekle sahip olmayı başarıyorlar. Zanaat peynirleri olarak adlandırdıkları bu özel peynirler doğal yaşamı yansıtıyor. 

Peynirin oluşum aşamasından otlaklardan, hayvan ırkına pek çok belirleyici etken söz konusu. Haliyle bu durum her bölgede farklı tatlarda peynirlerin oluşmasını sağlıyor. Slow Food hareketi doğallığı, çiftçiyi ve hayvan ırklarını korumayı oldukça önemsiyor. 

Slow Cheese hareketine ülkemizden katılan şehirler yer alıyor. Bunlardan biri Kars. Hepimizin bildiği üzere Kars’ın gravyeri epey meşhur. Bu lezzetin sırrını keşfeden ekip Kars’ın Boğaztepe köyünü Slow Cheese listesine ekliyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen, doğallığından ödün vermeyen Kars gravyeri damakta unutulmaz bir tat bırakıyor. 

  • Slow Meat

Yemek kültürünün ucu bucağı yok demiştik. Slow Meat, Slow Food hareketinin en önemli projeleri arasında yer alıyor. Bu hareket artan et tüketimi ve hayvanların sağlığı göz ardı edilerek yapılan pazar satışları ile dikkatleri çekmek istiyor. Slow Food ise daha iyi, temiz ve adil bir tüketim ortamı için çalışmalarını sürdürüyor. 

Projeler sadece bunlarla sınırlı değil. Slow Wine, Slow Bee projeleri de oldukça önemli bir yere sahip.

Slow Food Türkiye

Akıma  katılan şehir sayımız her geçen gün artıyor. Doğallığa ve tazeliğe ihtiyaç duyduğumuz bu zamanlarda halen bir yerlerde saf geleneklerimizin, yemeklerimizin olduğunu bilmek bizleri mutlu ediyor. 

Akımın Türkiye hareketine katılan ilk köy olan Germiyan köyü İzmir’de sizleri bekliyor. Ekşi mayalı ekmekleri, doğal sıkım zeytinyağları ve daha pek çok el emeği ürünleri ile gönlünüzü fethetmeye hazır. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

 

 

 

Yorum ekle